Jemná smetanová omáčka plná voňavého kopru patří k oblíbeným českým klasikám. Dejte si k ní ztracené vejce a vařené brambory nebo houskový knedlík a uvidíte, jak si všichni strávníci pochutnají.
Suroviny: 80 g másla, 1 lžíce cukru krupice, 50 g hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, kopr, 4 ks vajec, 600 g nových brambor a sůl
Postup:
1. V kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte lžičku cukru a lžíci octa a po chvilce i mouku. Míchejte, dokud mouka bublá. Nyní přilijte studený vývar a metlou ihned prošlehejte dohladka. Omáčku osolte a nechte zvolna vařit přibližně 20 minut. Průběžně ji míchejte, aby se nepřichytla.
2. Do provařené omáčky nalijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem. Nyní omáčku ještě dochuťte solí či octem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte jemně nasekaný kopr.
3. V menším kastrolu přiveďte k varu asi 8 cm vysoký sloupec vody. Osolte, případně přidejte lžíci octa. Var zmírněte, utvořte ve vodě vír a doprostřed opatrně z malé výšky vyklepněte vejce. Vařte 3 minuty a poté vejce vyjměte děrovanou naběračkou.
4. Dobře omyté brambory nakrájejte na čtvrtky a zalijte v hrnci vodou, osolte a uvařte doměkka. Podávejte přelité omáčkou a se ztraceným vejcem.
Tip: Omáčku můžete podávat i s houskovým knedlíkem.