Pozor na to, aby nedostatek dovolené negativně neovlivnil i vaše partnerské vztahy.

Pozor na to, aby nedostatek dovolené negativně neovlivnil i vaše partnerské vztahy. Zdroj: Pexels

Co se stane s vaším zdravím, když si rok nevezmete dovolenou?

Blíží se období dovolených, ale vy letos už podruhé za sebou v létě nezamknete dveře kanceláře, nenazujete žabky a nevyrazíte alespoň na týden někam k vodě nebo do přírody. Nebo kamkoliv jinam, kde byste vypnula. Je to v pořádku? 

Letos zase bez dovolené. Ať už je tato volba z vaší vlastní hlavy, protože máte pocit, že by se firma bez vás zhroutila, anebo prostě dovolenou nedostanete, rozhodně neděláte správnou věc. Všichni jednou za čas potřebujeme odpočinek a relax. Protože pokud to tělu a mozku nedopřejete, může vám to vrátit i s úroky. Jak?

Pokračování 2 / 5

Co udělá rok bez dovolené s hlavou?

Nedostatek dovolené a odpočinku, na úkor přemíry času stráveného v práci, ovlivňuje do značné míry naši psychiku. Kromě toho, že se budeme cítit mnohem vyčerpanější a unavenější, jsme mnohem náchylnější k depresivním stavům. To vyšlo z výzkumu, který byl prováděn v Británii. Netýkalo se to jen lidí, kteří více jak rok neměli dovolenou, ale také těch, kteří pracovali denně v průměru 11 hodin (zatímco běžná populace tráví v práci jen v průměru 7 až 8 hodin). Riziko deprese a syndromu vyhoření se v takových případech až zdvojnásobuje, a to i u lidí, kteří s psychikou problémy nikdy neměli.

Dlouhodobá práce může způsobit i deprese.
Dlouhodobá práce může způsobit i deprese. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 3 / 5

Co udělá rok bez dovolené s tělem?

Jestliže jste neměla pořádnou dovolenou ani nepamatujete a dalo by se to počítat na roky, pak by vám mohlo hrozit riziko srdečních onemocnění. Od roku 1948 do roku 1991 byly shromažďovány údaje ve studii zvané Framinghamova, které ukázaly, že ženy, které pracovaly v domácnosti a měly dovolenou jednou za šest let nebo ještě méně, měly dvojnásobné riziko vzniku srdečních infarktů nebo jiných onemocnění srdce a cév. Ve srovnání s těmi, které měly dovolenou jednou, dvakrát do roka.

Muži na tom nejsou o moc lépe. Studie v magazínu American Journal of Epidemiology ukázala, že pokud někdo pracuje více jak deset hodin denně, zvyšuje se u něj riziko srdečního infarktu až o osmdesát procent. Do poměrně vysoké míry je to spojeno s dalšími onemocněními, i psychickými, bez kterých se přepracovanost neobejde.

Práce více jak jedenáct hodin denně a nedostatek dovolené mohou neblaze ovlivňovat i vaše srdeční nemoci.
Práce více jak jedenáct hodin denně a nedostatek dovolené mohou neblaze ovlivňovat i vaše srdeční nemoci. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 4 / 5

Co udělá rok bez dovolené s prací?

V neposlední řadě je absencí dovolené postižena i vaše práce. Paradoxně, pokud si volno nevybíráte právě proto, že na něj kvůli práci nemáte čas. Ale podle všeho lidé, kteří jedou v zaměstnání dlouhou dobu v zápřahu mají pak problémy s kognitivními funkcemi, nejsou schopni fungovat na sto procent jako předtím, vypadávají jim slova a paměť bývá trochu otupělá. Proto pak může trvat i delší dobu vykonat nějakou činnost, která by člověku jinak trvala třeba poloviční dobu.

Rok bez dovolené se podepíše i na vaší práci.
Rok bez dovolené se podepíše i na vaší práci. | Zdroj: Pexels

Pokračování 5 / 5

Co udělá rok bez dovolené se vztahy?

Únava, stres a vyčerpání, které se v nás bez odpočinku hromadí, pak může docela jednoduše ovlivňovat i vaše mezilidské vztahy. Zejména ty partnerské, ve kterých si často nebereme servítky a čím unavenější jsme, tím protivnější na své protějšky dokážeme být. Dovolená naproti tomu pomáhá vidět naše manželství lépe, než tomu bylo před ní. Jednoduše řečeno – volno od práce pomáhá i našemu manželství.

Pozor na to, aby nedostatek dovolené negativně neovlivnil i vaše partnerské vztahy.
Pozor na to, aby nedostatek dovolené negativně neovlivnil i vaše partnerské vztahy. | Zdroj: Pexels