Hummus z červené čočky a pečených rajčat

Hummus z červené čočky a pečených rajčat Zdroj: iStock

Co k rychlé svačině? Lahodný čočkový hummus s rajčaty

Při přípravě hummusu nemusíte být odkázáni jen na cizrnu. Rychlou a pohodlnou variantou je také červená čočka, se kterou budou krásně ladit pečená nebo sušená rajčata.

Ingredience:

250 g půlené červené čočky, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce tahini pasty, 1 stroužek česneku, ¼ lžičky římského kmínu, několik kusů doma pečených rajčat nebo sušených nakládaných v oleji, citronová šťáva z ½ citronu, necelá lžička soli

Postup:

1. Červenou čočku nemusíte máčet, rovnou ji vsypte do studené vody, přiveďte k varu a povařte 12 až 14 minut. Pokud automaticky saháte po soli, ruku zadržte – solit budeme později.

2. Po uvaření vodu slijte a nechte čočku odpočinout. Měla by mít lehce kašovitou konzistenci. Přendejte ji do mixéru, teprve teď osolte a přidejte klasické ingredience do hummusu: sezamovou tahini pastu, římský kmín, česnek, jogurt (nebo zakysanou smetanu), olivový olej.

3. Červenou čočku můžete doplnit další červenou zeleninou – báječnou chuť dodají pečená konfitovaná rajčata, ale skvělá jsou také rajčata sušená.

4. Nakonec zakápněte citronovou šťávou podle chuti a vše důkladně promixujte do hladké hmoty.

5. Servírujte s koriandrem, slunečnicovými semínky, olivovým olejem nebo rajčatovým dipem.

Dobrou chuť!