Milujete guláš? Zkuste božskou zeleninovou verzi bez masa

18. srpna 2021 • 06:00
Vegetariánská verze guláše? Chutná skvěle! • Foto: iStock

Už nevíte, jak využít všechnu tu čerstvou zeleninu, která se vám nebo vašim blízkým během léta urodila na zahradě? Hoďte ji do hrnce a připravte si skvělou a hlavně rychlou vegetariánskou verzi guláše. Uvidíte, že ho budete milovat stejně jako ten klasický.

Ingredience na 6 až 8 porcí:

3 barevné papriky, palička česneku, 2 větší žluté cibule, 1 rajče, 2 žampiony portobello, větší lilek, větší cuketa, olivový olej, sůl, pepř, 2 jarní cibulky, lžička drceného kmínu, 2 lžíce gulášové papriky, lžička uzené papriky (možno vynechat), 3 bobkové listy, 300 g rajčatové passaty, cca 300 ml vývaru, lžíce sušeného oregana nebo majoránky, bylinkový svazek z rozmarýnu, tymiánu a šalvěje

Postup:

1. Nachystejte si zhruba kilo čerstvé zeleniny vhodné na gril: cibuli, rajčata, lilek, cuketu, papriky. Grilovat můžete i česnek – stačí ho seříznout na straně, kde byla nať. Chce to jen ostrý nůž, taky alobal a lžičku olivového oleje. Česnek položte řezem na alobal, nechte olej vsáknout, zabalte do tvaru měšce, přimáčkněte – a je připraveno ke grilování.

2. Cibuli stačí jen odkrojit bubáka, jinak veškerou slupku nechte na svém místě. Skvělou masitou chuť a tmavou barvu dodají žampiony. Nožičky bývají tužší, a tak je odstraňte. Z rajčat vyřízněte stopku a rozpulte je. Z lilku odstraňte slupku na přeskáčku – nechte pruh slupky, pruh bez slupky – a nakrájejte ho na silnější kolečka. Cuketu neloupejte a pokrájejte ji na plátky. Jak lilek, tak cuketu posolte, zalijte olivovým olejem a promasírujte. Trocha soli neuškodí ani houbám a rajčatům.

3. Nachystanou zeleninu vyskládejte na rošt, jeden kousek vedle druhého. Přiklopte víko grilu a nechte žár dělat svoji práci. Každý druh zeleniny se přirozeně bude dělat jinak dlouho, v této fázi to chce tedy všechno hlídat, obracet a sledovat. Rajčata potřebují 10 minut, papriky a lilky i 20 minut a cibule s česnekem se loudají nejvíc.

4. Hotová grilovaná zelenina počká i do druhého dne v lednici (po vychladnutí). Pro okamžité zpracování ale zeleninu oloupejte (cibuli, rajčátka, papriku, černá spálená barva není na závadu) a pokrájejte na menší kousky. Cibuli si dejte stranou.

5. Do rozehřátého nepřilnavého hrnce vlijte olivový olej, orestujte pokrájenou jarní cibulku, po chvíli přidejte i grilovanou cibuli a všechno nechte zezlátnout – postačí asi 10 minut. Pak přijde na řadu krásně upečený česnek, dostatek drceného kmínu a rozhodně ještě víc gulášové papriky, kterou můžete namíchat i s uzenou. Stejně tak nesmí chybět bobkové listy. Promíchejte, aby vznikla silná aromatická pasta, a přidat můžete i rajčatovou passátu, tedy drcená rajčata.

6. Poté přidejte konečně také grilovanou pokrájenou zeleninu. Promíchejte a vlijte vývar. Ideální je masový, ale klidně můžete využít zeleninový pro skutečnou vegetariánskou verzi.

7. Když se všechny ingredience krásně spojí, už chybí dodat jen čerstvé bylinky. Vmíchejte do směsi svazek tymiánu, šalvěje a rozmarýnu a nechte spojovat chutě a vůně guláše pod pokličkou přibližně 15–20 minut. Jen občas koukněte, jestli se spodek nepřichytává. Poté bylinkovou květinku i bobkové listy vyndejte. Dochuťte podle libosti solí, pepřem, sušeným oreganem nebo majoránkou.

8. Jako každý guláš i tento chce alespoň chvíli odpočívat. A díky tomu můžete v klidu přichystat přílohu. K této netradiční verzi se skvěle hodí kuskus nebo bulgur. Guláš můžete servírovat s čerstvou majoránkou nebo s oreganem, každopádně vždycky pořádně prohřátý a proleželý.

Dobrou chuť!

Autor: redakce Ženy.cz
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy