Bramborový salát jinak? Zkuste netradiční odlehčenou verzi

Hutný bramborový salát vám nic neříká? Zkuste tedy odlehčenou variantu v podobě caesarského salátu, který se od toho klasického liší hned v několika věcech. Ale nebojte, i přes lehkou obměnu kvůli němu vaše štědrovečerní tabule nebude ani o píď méně sváteční.

Ingredience na 4–6 porcí:

700 g brambor typu A (např. odrůda Charlotte) uvařených ve slupce a v dost osolené vodě, 1 červená cibule, pár menších ředkviček, 70 ml bílého vinného octa, lžička cukru, ½ lžičky soli, kousek másla, 2 vejce, pár nakládaných okurčiček, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 salát Little Gem

Na dresink: 3 lžíce majonézy, 2 lžíce tučného bílého jogurtu, 3 lžičky dijonské nebo hrubozrnné francouzské hořčice, 2 lžíce bílého vinného octa, 3–4 filetky ančoviček nakládaných v oleji (mohou být i očka s kapary uvnitř)

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Červenou cibuli a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, zalijte bílým vinným octem, přidejte lžičku cukru, půl lžičky soli a promíchejte. V tomto nálevu nechte cibuli s ředkvičkou odpočívat alespoň dvě hodiny, klidně ale i celý den.

2. Vejce osmažte na pánvi na másle, osolte, opepřete.

3. Zálivku na salát připravte z majonézy, jogurtu, hořčice, přidejte i bílý vinný ocet a ančovičky. Rozmixujte dohladka.

4. Okurky nakrájejte na kousky, brambory nakrájejte na kostičky. Vše smíchejte se zálivkou, osolte, opepřete a jemně promíchejte.

5. Vajíčka zamíchejte až jako poslední a úplně nahoru přidejte ještě naloženou cibuli s ředkvičkou. Servírujte se salátem Little Gem.

Odlehčený bramborový salát je na světě. Dobrou chuť!