Vaječný likér.

Vaječný likér. Zdroj: iStock

Vaječný likér trochu jinak: Jak ho připravit, aby chutnal všem?

Máte rádi vaječný koňak, ale zároveň nemáte dobrý pocit ze syrových vajec? Přinášíme recept, který pracuje s tepelně upravenými žloutky! Odvozený je od crème anglaise, jen je o něco řidší a nabitý českým tuzemákem.

Ingredience:

6 žloutků, 250 ml tuzemáku (nebo rumu), 100 ml kondenzovaného mléka (neslazené s 9 % tuku), 250 ml smetany (30 % tuku), 200 g moučkového cukru, 10 g vanilkového cukru

TIP: Můžete použít i vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk. Pokud použijete lusk, přidejte ho v úvodní fázi, kdy se zahřívá smetana s mlékem. Před přidáním do žloutků pak sceďte přes jemné sítko.

Postup:

1. Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, 100 g cukru a vanilkový cukr. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte.

2. Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou vše nejprve rozmíchejte a poté už s větší energií vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlí.

3. Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Vlijte zpět do rendlíku a postavte na mírný plamen.

4. Za stálého míchání nechte při teplotě okolo 75 až 80 °C krém pomalu zhoustnout. Zabere to 5 až 10 minut, podle typu nádoby a teploty plotýnky.

5. Jakmile bude krém hustý, stáhněte ho z plamene a dále míchejte. Můžete si případně připravit nádobu s ledovou vodou, do které hrnec ihned ponoříte. Do krému následně přidejte rum a promíchejte. Pokud máte v likéru malé hrudky, přeceďte ho skrz jemné sítko. Naplňte jím lahve či nádoby a uskladněte v lednici.

Další tipy:

Pokud se bojíte, můžete finální krok udělat ve vodní lázni. Připravte si větší hrnec s trochou vody na dně, do něj vsaďte rendlík nebo mísu a v něm míchejte krém do zhoustnutí. Druhá možnost je pojistit se proti zdrcnutí přidáním 2 lžiček škrobu ke žloutkům s cukrem.

Co dělat, když je vaječný likér po vychlazení příliš hustý? Řešení je jednoduché – stačí ho naředit přilitím dalšího rumu, dokud nebude likér zase pěkně tekutý.

Domácí vaječný likér můžete nalít do pěkné lahve, případně ji ještě dozdobit a věnovat někomu jako krásný, vlastnoručně vyrobený jedlý vánoční dárek.