Alternativa k oblíbené bublanině? Zkuste špaldový koláč s ovocem
Tento koláč zvládne úplně každý. Je vhodný do letních dní a díky mascarpone a ovoci také nadýchaný a osvěžující. A navíc kompletně upečený z celozrnné špaldové mouky, která na chuti rozhodně nic neubere.
Ingredience:
160 g celozrnné mouky, 50 g másla, lžička prášku do pečiva, 10 g kakaa, 60 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru, dvě vejce, 150 ml mléka, 100–150 g mascarpone, 100 g od každého ovoce – borůvky, třešně nebo dle vašeho výběru, moučkový cukr na poprášení
Postup:
1. Rozehřejte na pánvi máslo. Mezitím smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
2. Krupicový a vanilkový cukr společně s oběma vejci vyšlehejte do světlé objemné pěny.
3. K rozpuštěnému máslu přilijte mléko a vzniklou tekutou směs vlijte k vyšlehaným vejcím s cukrem. Důkladně vše promíchejte a přisypte mouku s kakaem.
4. Ručně vše promíchejte tak, aby vzniklo hladké táhlé těsto. Lžící či nožem do něj přihoďte kousky mascarpone a lehce promíchejte tak, aby je těsto pohltilo, ale nerozmíchalo.
5. Koláčovou směs přelijte do kulaté formy vymazané máslem. Nahoru přidejte další kousky mascarpone a bobulovité ovoce.
6. Dejte péct na 170 °C na 30 minut. Po upečení nechte vychladnout a pocukrujte.
Hotovo!