Video placeholde

VIDEO: Krása vychází zevnitř. V každém věku.

Závěrem testování krému Neovadiol od Vichy byl společný večer, při kterém testující hodnotily nejen samotný produkt, ale i náročné období menopauzy.  Součástí byla i přednáška psychoterapeutky Kamily Velkové, přezdívané koučky štěstí. Tak se Kamile říká nejen proto, že toho o štěstí ví víc než dost. Z ní štěstí doslova vyzařuje. Tvrdí také, že úplně každá žena může být krásná, pokud se cítí šťastně a spokojeně. 

Již od mala ji zajímalo, co stojí za úspěchem lidí a co je důvodem k prožitku štěstí. Proč je někdo šťastnější než jiný?Ona sama klíč ke štěstí našla. Tvrdí, že si celý život hledá takové věci, které ji baví a nenutí se do věcí, ze kterých nemá dobrý pocit. K psychoterapii se dostala postupně a přirozeně, poté, co si prošla sérií jiných zaměstnání. Uznává ale, že má zároveň obrovské štěstí na skvělou práci, partnera, kamarády…prostě má kolem sebe lidi, kteří jsou jí oporou a inspirací.

A jak přežít menopauzu? Podle koučky je to hlavně o tom jít sám k sobě. Zní to možná jako klišé, ale je důležité se mít ráda, a to v každém období, i když nám třeba není hezky. Žijeme totiž v patriarchální společnosti, v níž je hodnota ženy dána její schopností reprodukce. Je tedy pochopitelné, že se žena obává přechodu a následné ztráty ženskosti. Radí, že tyto obavy a pocity můžeme vyřešit jen myslí a srdcem, a ne nějakou estrogenovou terapií. A pokud se ztratíme sami sobě a nepodaří se nám znovu najít své já, více se nás to dotkne.

Zda se dá na menopauzu připravit? Určitě ano, celý život může být vlastně příprava na menopauzu. Přechod je jen jedno období v životě, které souvisí s jinými věcmi. V životě hrajeme různé role, které po čase končí a jsou nahrazeny novými. Pro mnoho žen, když děti odchází z domu, končí role matky. I na to se dá připravit cestou dovnitř, do svého já, zklidnit se. Najít si činnosti, co nás baví, dělají nás šťastné, během čeho je nám dobře. Nezapomenout, kdo jsme a bez negativních emocí přijmout novou životní roli. Když se totiž cítíme šťastně, krása z nás bude přímo zářit. Funguje to ale i naopak. Když se budeme o sebe starat na venek, budeme se dobře cítit i uvnitř.