Móda 60. let

Móda 60. let Zdroj: profimedia.cz

Ikonické módní kousky z 60. let, které nás inspirují dodnes!

Pojďme se podívat zpět na módu 60. let, která byla natolik přelomová, že inspiruje návrháře i módní řetězce dodnes. Jaký je váš oblíbený kousek z té doby?

Elegantní kabátky

Elegantní kabátky se z 50. let přesunuly i do šedesátek. Jejich podoba se v průběhu let mění, ale to základní zůstává. Stále jsou neuvěřitelně ženské, lichotí postavě, mají nápadné knoflíky a často je v zimních měsících zdobí kožešinový límec. V současné době zvedá popularitu takových kabátků především britská královská rodina. Vévodkyně Kate i Meghan na ně totiž v zimě nedají dopustit! A co vy, máte ho doma také?

Móda 60. let
Móda 60. let | Zdroj: profimedia.cz

Článek pokračuje na další stránce >>

Pokračování 2 / 7

Koktejlové šaty

Koktejlové šaty, které se vyznačují výrazným projmutím v pase a nadýchanou sukní, byly stejně jako elegantní kabátky v módě už v 50. letech. Tehdejší dámy si je ovšem natolik oblíbily, že se staly ikonickým módním kouskem i pro 60. léta. Tehdy byl tento typ šatů považován za večerní oděv, dnes se takzvané pin-up nosí běžně k jakékoliv příležitosti a kombinují se klidně i s teniskami nebo džínovou bundičkou. Jejich podoba je ovšem mnohem ležérnější než dříve. Mohou být třeba poseté puntíky nebo květinovým vzorem.

Móda 60. let
Móda 60. let | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 3 / 7

Rovně střižené mini šaty

Rovně střižené mini šaty v pestrých barvách (často s geometrickými vzory) proslavila především ikonická modelka Twiggy. A tento střih se s několika krátkými odmlkami nosí dodnes. V současné době jsou takové šaty považovány za velmi ležérní až sportovní kousek, ke kterému se perfektně hodí tenisky, batoh a klidně i mikina, ale mohou mít i party podobu (flitry, zvířecí vzory, průstřihy).

Móda 60. let
Móda 60. let | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 4 / 7

Kohoutí stopa

Šaty, kostýmky i kabátky s kohoutí stopou se nosily už ve 20. letech, ale největší boom zažily rozhodně v šedesátkách díky Christianovi Diorovi. Od té doby je celkem s přehledem válcovaly tradičnější vzory, jako jsou proužky nebo puntíky, ale nikdy z módní scény úplně nevymizely. Dnes se objevují spíše v podzimních a zimních kolekcích na sakách a kabátech.

Móda 60. let
Móda 60. let | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 5 / 7

Zvířecí vzory

Vedle kohoutí stopy dominovaly v 60. letech také zvířecí vzory, konkrétně tygří a leopardí, které v té době ženy nosily především na kabátcích, kožiších a také šatech. Se zvířecími vzory je to od té doby jako na houpačce, chvilku jsou milované, chvilku zase nenáviděné. Aktuálně jsou ovšem na výsluní a patří mezi největší trendy letošního roku.

Móda 60. let
Móda 60. let | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 6 / 7

Tvíd

Materiál spojovaný s prvotřídním luxusem módního domu Chanel je zpět na scéně. Tvídovou sukni a sako nosila v 60. letech například Audrey Hepburn. Dnes o tento nevšední materiál můžete rozšířit své šatníky i vy. V obchodech aktuálně narazíte na sukně i šortky, ale také blejzry a saka.

Móda 60. let
Móda 60. let | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 7 / 7

Velké klobouky

Klobouky s širokou krempou byly v šedesátkách velmi populární. Dokonce se vyráběly i v pastelových barvách, aby si je ženy mohly sladit se svými barevnými šaty. V posledních letech se klobouky opět vracejí do ulic (nejsou už jen plážích) a platí pravidlo, že čím větší a nápadnější, tím lepší.

Móda 60. let
Móda 60. let | Zdroj: profimedia.cz