..

.. Zdroj: Melitrade

V hlavní roli strie: Co je způsobuje a jak se jich účinně zbavit?

Strie jsou kosmetickým strašákem žen i mužů. U koho se nejčastěji projevují, proč vznikají a jakou péčí o pokožku jim lze předcházet? 

Co jsou strie?

Strie (neboli pajizévky) představují vedle celulitidy a vrásek jeden z nejčastějších kosmetických problémů u žen i mužů. Jedná se o drobné linie na povrchu pokožky podobné jizvičkám, které jsou zpočátku tmavě červené nebo fialové barvy. Jejich zbarvení se časem mění a berou na sebe odstín o něco světlejší, než je tón pokožky. Přestože strie nepředstavují žádné zdravotní riziko, jsou především ženami považované za estetický problém. Je to právě z důvodu, že jsou na první pohled viditelné, proto se je ženy snaží pomocí kosmetických produktů zmírnit.

Jak strie vznikají?

Lidská pokožka je elastická a do jisté míry také přizpůsobivá. Během přirozeného růstu a zvětšování objemu lidského těla se natahuje, což je dáno přítomností elastických vláken v její struktuře. S přibývajícím věkem však pružnost lidské pokožky postupně klesá, přičemž soustavně dochází k oslabení elastických vláken. Pokud v takovém okamžiku dojde k popraskání vláken pod povrchem kůže, začnou se utvářet první strie. Strie se tvoří ve střední vrstvě kůže (takzvané dermis) vlivem náhlého natažení pokožky - nejčastěji v důsledku rychlého příbytku na váze a zvětšení objemu určitých partií.

Proč ke striím dochází?

Strie se na pokožce tvoří v situacích, kdy se kůže nemůže vrátit do normálního stavu. Nejčastěji strie vznikají u žen během těhotenství, kdy se kůže nestačí dostatečně přizpůsobit rychle rostoucímu bříšku či náhlému zvětšení poprsí. Strie se však mohou u někoho objevit i v období dospívání, jež může být spojené s intenzivním a rychlým růstem. Dále se pak se striemi mohou setkat i lidé trpící obezitou, kdy během příbytků na váze došlo k trvalému protažení kůže či naopak u lidí, kteří měli nadváhu a v krátkém čase značně zhubli. Nutno podotknout, že strie mohou být také dědičnou záležitostí anebo být důsledkem hormonálních změn způsobených léky či jinými preparáty (například kortikoidy), které mohou kůži ztenčovat a přitom snižovat tvorbu kolagenu.

Na jakých místech se mohou objevit?

Mezi nejčastější místa, která bývají náchylná na tvorbu strií, patří oblast prsou, stehen, boků, zadečku a samozřejmě také břicha. Neobvyklé však nejsou ani strie na bedrech či na ramenou. Stejně tak, jako tomu je i u celulitidy, jsou strie častějším kosmetickým problémem hlavně u žen, u nichž je hlavním důvodem těhotenství. U mužů pak nejčastější příčinou bývá obezita nebo dramaticky rychlý nárůst svalové hmoty.

Jak striím předcházet?

Velkou roli z hlediska tvorby strií hraje především prevence. Zdravý životní styl, dostatečný pitný režim, pravidelný pohyb ve smyslu cíleného posilování, ale také masáže by měly být absolutním základem ve chvíli, kdy chcete vzniku strií zabránit. Velmi důležité je také pokožku dostatečně hydratovat, podporovat její přirozenou funkci a dopřát jí potřebnou výživu. Díky tomu významně posílíte produkci elastinu i kolagenu a zabráníte výskytu strií.

Dobře zvolená kosmetika dokáže s vaší pokožkou doslova zázraky. Začít s tou správnou péčí, která posílí vaši pokožku, můžete již během uvolňující koupele. Luxusní peeling Onclé s kmenovými buňkami z drcených šípkových jader má díky svému přírodnímu složení regenerační účinky na pokožku, z níž dokáže vymazat drobné vady na kráse. Obsahuje jedinečné kmenové buňky AKOSKY® APIUM, které podporují přirozenou tvorbu kolagenu a chrání pokožku před dalším poškozením. K dosažení těch nejlepších výsledků v boji proti striím i celulitidě je rovněž vhodný luxusní tělový balzám Onclé s kmenovými buňkami, jenž díky obsahu vzácných BIO olejů pokožku po koupeli hloubkově hydratuje a vyživuje.

..
.. | Zdroj: Melitrade

Dají se strie odstranit?

Pokud jste na problémových partiích objevila strie, určitě hledáte způsob, jak je šikovně smazat ze své pokožky. Přestože není možné se jich zcela bavit, můžete je alespoň výrazně zmírnit, docílit jejich zesvětlení a posílit pokožku tak, aby se nové již neobjevovaly. S tím vám pomohou nejen prokrvující masáže či zábaly, ale také pravidelné promazávání pokožky vhodnými ošetřujícími krémy či oleji.

Pro ošetření pokožky, která trpí drobnými nedostatky, je vhodné zvolit kvalitní přírodní kosmetiku, jež bude o vaše tělo šetrně pečovat. Luxusní olejové sérum Onclé s kmenovými buňkamije díky své jedinečné přírodní receptuře a vysokému obsahu aktivních BIO olejů tou pravou volbou pro vaši pokožku. Pravidelným nanášením tohoto malého zázraku získáte pokožku bez vrásek, celulitidy i strií.