Diane von Furstenberg v roce 2007

Diane von Furstenberg v roce 2007 Zdroj: Profimedia.cz

Diane von Fürstenberg radí: Co stihnout ještě před třicítkou?

Návrhářka Diane von Fürstenberg patří k módním matadorům: Svou úspěšnou značku s iniciálami DVF vede již 45 let. Přesto má pocit, že žena je na vrcholu už kolem třicítky. Tehdy je prý srovnaná s tím, že za svůj život je zodpovědná ona sama, a podle toho by se měla chovat. Časopisu Vogue konkrétně prozradila, jaké kroky bychom měly dodržovat, abychom se v tomto věku (a i výrazně později) cítily spokojené. 

Psal se rok 1972, když Diane poprvé přiletěla do New Yorku s kufrem plným žerzejových šatů, které nechala ušít v továrně svého kamaráda, návrháře Angela Ferrettiho. V té době už se rozpadalo její první manželství se šlechticem Princem Egonem von Fürstenbergem, se kterým má Diane dvě děti. V pracovní rovině měla nicméně Diane štěstí – v New Yorku se potkala s tehdejší šéfredaktorkou VogueDianou Vreeland, která byla jejími modely nadšená. Netrvalo dlouho a Diane představila kolekci pod vlastní značkou. Její zavinovací šaty, které tak úžasně lichotí téměř každému typu postavy, byly okamžitě vyprodané.

Od té doby se Diane von Fürstenberg stala ikonou sedmdesátek a samozřejmou součástí newyorské umělecké smetánky, která se nejčastěji scházela v legendárním Klubu 54. Zažila raketový start, pozdější propad i nový návrat na výsluní. Dnes předsedá vlivné módní asociaci CFDA a obléká jak hvězdy na červený koberec, tak i americké první dámy nebo Kate Middleton. Podívejte se do galerie.

Pokračování 2 / 2

Devět věcí, která by žena měla začít dělat ještě před třicítkou

1. Dejte si předsevzetí na deset let, ne jen na rok

Je-li vám přes dvacet, nedávejte si novoroční předsevzetí, ale rovnou předsevzetí na celých deset let. Zbavte se svých špatných návyků, skončete s kouřením, omezte cukr nebo cokoli, co vás na sobě štve. Pokud si ponesete svoje špatné návyky i po třicítce, budete se jich zbavovat hůř. Právě teď je ten nejlepší čas na vybudování nových základů.

2. Nezapomínejte na protisluneční ochranu

Neopalujte se tolik (rozhodně ne tak jako já). Chraňte se a mažte se SPF krémy.

3. Nechte své vlasy na pokoji

Každý má jiné vlasy s jinými problémy. Zkuste se vyvarovat těch nejhorších věcí, které jim škodí. Já si třeba vlasy nikdy nebarvila, pouze henou. Výsledkem je, že mám i ve svém věku zdravé vlasy.

4. Buďte sama sebou

Dneska už na tom nezáleží, ale když jsem v mládí zůstávala přes noc s mužem, vždycky jsem se bála, že by mě ráno viděl nenamalovanou. To ale byly bláznivé sedmdesátky. Ve třiceti jsem nosila silný make-up a nánosy řasenky.

Ale ještě jednou, ve třiceti už jste kompletní ženou, takže si dělejte, co chcete. Máte ráda make-up, noste ho. Nemáte? Nenoste. Hlavně se vykašlete na věci, které děláte, a přitom to nejste vy. Pamatujte si, kdo jste, a držte se toho. Samozřejmě to ale neznamená, že nemůžete občas experimentovat.

5. Jeďte sama na dovolenou

Ujistěte se, že si do třicítky užijete také patřičnou samotu. Ten nejdůležitější vztah, který budujete, je sama se sebou. Užijte si, kdo jste, a vyrazte na dovolenou podle svých vlastních představ.

6. Veďte si deník

Může být zaměřený vizuálně jako třeba Instagram nebo může být psaný – v obou případech budete jednou šťastná, že si můžete živě připomenout, jaká dobrodružství jste zažívala.

7. Jezte hlavně pro zdraví

Jste to, co jíte. Je to prosté, ale je to tak. Jezte ovoce raději dopoledne, jezte hodně zeleniny, vyhýbejte se pšenici a cukru. Neznamená to, že občas nemůžete hřešit, ale jezte i pro své zdraví. Máte jen jedno a na těle se už brzy odrazí, jak jíte nebo co pro něj děláte.

8. Noste, co vám sluší

Kolem třicítky už víte, co vám sluší. A pokud si nejste jistá, položte si otázky, v čem konkrétně vypadáte a cítíte se dobře, jaké oblečení vás nejlépe vystihuje. Přestaňte se oblékat pro někoho jiného nebo ještě hůře jako někdo jiný. Autenticita je klíčová.

9. Denně se protahujte

Kdybych vám měla doporučit jen jednu věc, byla by to jóga. Je dobrá nejen na protahování, ale i pro klid duše. Udělejte si čas a zkrátka si zacvičte. Dejte sbohem nesprávnému držení těla a nezapomeňte, třicítka je nejvyšší čas, kdy se svých zlozvyků můžete zbavit ještě relativně snadno.