Kabát šitý klientce přímo na míru stojí 10 990 Kč

Kabát šitý klientce přímo na míru stojí 10 990 Kč Zdroj: archiv firem

Vlněné kabáty značky DAYA
Vlněné kabáty značky DAYA
Vlněné kabáty značky DAYA
Vlněné kabáty značky DAYA
5
Fotogalerie

Autorka projektu Poctivý český kabát: Každý náš kabát je jedinečný a šetrný k planetě!

Daniela Ettlerová, autorka značky DAYA a projektu Poctivý český kabát, se aktuálně zaměřuje na nádherné kabáty z české ovčí vlny, které jsou šité na míru budoucí majitelce. Její tvorba se nese v duchu slow fashion – pomalé módy, která je specifická etickým přístupem v rámci celého výrobního řetězce a ohleduplností k životnímu prostředí. 

V čem jsou vaše vlněné kabáty lepší než ty, které běžně vidíme v obchodech s konfekcí?

Vlněný kabát více zahřeje a až jednoho krásného dne doslouží, rozloží se přibližně za rok a půl, takže jeho koupí nezatěžujete planetu. Pokud se jedná přímo o náš Poctivý český kabát, tak jeho výhoda nespočívá jen ve vyšší hřejivosti a snadné rozložitelnosti vlněného vlákna, jeho “nejvyšší kartou” je to, že známe výrobce materiálu, jímž je Tkalcovna Strmilov. Pan Kubák sám dohlíží na střihání vlny, která je z českých ovcí, a na její úpravu až na vlákno, ze kterého je materiál utkán. Víme, že proces je ekologický a poctivý. Podšívky v našich kabátech jsou ze směsi viskózy a acetátu, což je ta nejšetrnější varianta.

Běžné kabáty v obchodech s konfekcí jsou většinou ze směsi s polyesterem a polyesterovou podšívkou. Polyester se rozkládá stovky let a navíc se můžeme z některých výzkumů dozvědět, že umělá vlákna blokují toky energie v těle.

Popište nám celý proces vzniku od návrhu až po finální produkt.

Návrh vzniká v mé hlavě, kde ho pár dní nosím. Někdy ho hodím na papír a nebo se vrhnu rovnou na střih a vzorek. Materiál je v případě poctivých českých kabátů jasný. Když vymodeluji střih, stříhám vrchový materiál, podšívku a lepení. Každý kabát je střižen klientce na míru. Může si i zvolit odlišnosti střihu jako pásek, projmutí atp. Do podsádky vyšívám monogram a logo budoucí majitelky, tak aby byl její kabát skutečně jedinečný. To vše si pak odváží jedna z mých tří šikovných švadlen a ke mně se vrací už skoro hotový. Já vyšiji dírky a přišiji knoflíky, kabát vyžehlím a je hotovo!

Jsou vaše kabáty (kromě výroby a šití na míru) ještě něčím specifické?

Rozhodně kapucí. Tento střih kapuce vznikl po letech modelování. Takto velká kapuce je pro dámy dokonalá. Schová účes, ochrání před sněhem a zahřeje.

Kabát šitý klientce přímo na míru stojí 10 990 Kč
Kabát šitý klientce přímo na míru stojí 10 990 Kč | Zdroj: archiv firem

Celá vaše tvorba je takzvaná slow fashion, proč jste si vybrala právě tuto cestu?

Každý, kdo miluje naši planetu a je si vědom odkazu, který v současnosti necháváme svým dětem, se musí vydat touto cestou. Je to cesta srdce.

S jakými materiály kromě vlny ještě pracujete?

Pracuji s košilovinami a úplety z certifikované bavlny. Dále využívám len, který budu zařazovat stále více a jednáme i s dodavatelem džínoviny z recyklované bavlny.

Co dalšího kromě kabátů si u vás můžeme pořídit?

Košilové šaty, košile, halenky, šaty z teplákoviny, trenčkoty, legíny z merino vlny.

Chystáte nějaké novinky na léto?

Ano, právě pracuji na “dokonalém” tričku, o kterém proběhla debata na facebookové stránce Daya s mými klientkami. Při jeho modelaci zohledňuji jejich přání. A také se můžete těšit na skvělé lněné kalhoty.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!