...

... Zdroj: red

Jarní jídelníček: Které potraviny vám dodají energii a pomohou zhubnout?

To, jak jíme na jaře, se dost zásadně liší od toho, jak jíme v zimě. Většina pokrmů se odlehčuje i díky čerstvým bylinkám a první zelenině. Jak na tuhle proměnu, jsme se zeptali Lucie Jahelkové, která pro vás připravila i jarní jídelníček.

"Podle mého bychom měli jíst čerstvou stravu, doplňovat vitaminy, přidávat co nejvíce zelených natí, naklíčených semínek, výhonků. Také bych se zaměřila na přípravu a snažila se co nejvíce využívat metody dušení, případně napařování. Důležité je zaměřit se daleko víc na kvalitu než na kvantitu," říká výživová specialistka Lucie Jahelková.

Na jaře je fajn snížit konzumaci kořeněných jídel, abychom nezatěžovali játra. V jídelníčku zkuste omezit maso a mléčné výrobky a odlehčit stravu od živočišných bílkovin. "Chuť jara je především „kyselá“. Sluníčko nemá takovou sílu, aby v zelenině a ovoci vytvořilo dostatek cukrů, takže je vše kyselejší, ale i osvěžující," vysvětluje koučka. Kyselá chuť je navíc ideální pro játra, můžete ji podpořit čerstvou citronovou a zázvorovou šťávu a vodu z kysaného zelí.

Kromě provětrání jídelníčku doporučuje koučka vyměnit fitka a uzavřené prostory za pohyb venku. A její nejčastější rada, kterou dává svým klientkám? "Nehledat zázrak, ale do své proměny (změny) pustit svou vlastní energii. Vše chce svůj čas, nechce to žádné razantní velké změny, ale krok za krokem dělat změny menší. Nechat je v těle sednout a pustit se do další, ať má vše trvalý efekt, ne jojo efekt."

Kterých 10 potravin na jaře zařadit do jídelníčku?

saláty, mladé listy pampelišky i kopřiv, polníček, špenát

ředkvičky

naklíčená semínka a výhonky, řeřichu, pažitku

hrášek

chřest

medvědí česnek

artyčoky

ovoce

vařené luštěniny a obiloviny

světlé maso

Pokud vás zajímají zdravá jídla, recepty a vůbec zdravý životní styl, spoustu inspirace najdete ve Velkém dietním manuálu, jehož autorkou je šéfredaktorka časopisu Dieta Petra Lamschová. S touto knihou se naučíte přistupovat ke stravování chytře a správně kombinovat. Skvěle se najíte a výsledkem bude zdravé tělo a optimální váha.

Knihu si můžete objednat na www.ikiosek.cz.

...
... | Zdroj: red