Nejsou zdravé, ale když si je dají výjimečně, neublíží jim. Většina dětí jí mnohem častěji jiná pro ně nevhodná jídla, případně pijí nezdravé nápoje, které jim přitom rodiče dávají v domnění, že jsou pro ně vhodné.
Nejsou zdravé, ale když si je dají výjimečně, neublíží jim. Většina dětí jí mnohem častěji jiná pro ně nevhodná jídla, případně pijí nezdravé nápoje, které jim přitom rodiče dávají v domnění, že jsou pro ně vhodné.
Je nakonec jedno, zda vaše dítě pije limonády, jako jsou cola či fanta, nebo dětská pitíčka, která se tváří zdravěji. Ve všech těchto nápojích je velké množství cukru, které se běžně počítá na deset až dvacet kostek v jednom litru. Navíc výrobci stále častěji používají glukózo-fruktózový sirup, který ještě zvyšuje ukládání tělesného tuku.
Mnoho rodičů se bojí cukru, ať už řepného nebo třtinového, a hledají, čím by ho nahradili. A domnívají se, že daleko lepší volbou bude hroznový cukr, neboli glukóza, případně ovocný cukr jménem fruktóza. Bohužel, zvláště glukózo-fruktózový sirup je zcela nevhodný, protože se po něm přibírá mnohem více než po klasickém cukru. Běžně ho najdete v limonádách, sušenkách, pečivu, ale také poněkud překvapivě v šunce, uzeném mase. A bohužel také v snídaňových cereáliích či třeba ovocných jogurtech. Je totiž mnohem levnější než tradiční cukr, děti si zároveň na sladkou chuť snadno zvyknou. Glukózo-fruktózový sirup kromě toho zhoršuje vnímání pocitu, že jsme sytí, což zvyšuje riziko, že toho sníme prostě moc.
Snídaňové cereálie. Děti je milují a nakonec rodiče také, protože je tak snadné je servírovat. Bohužel je vcelku jedno, jaké koupíte, až na výjimky jsou naprosto nezdravé, protože obsahují příliš mnoho cukru.
Průmyslově vyráběné potraviny, kam patří nejen konzervy s vepřovým, které asi dětem nedáváte, ale i všechny ty kečupy, tatarky nebo pizzy z mrazáku, jsou nouzovkou. Ne něčím, co byste měli vy, natož vaše děti jíst pravidelně. Musí sice splňovat všemožné předpisy o zdravotní nezávadnosti, ale to z nich v žádném případě nedělá zdravé, nebo dokonce doporučeníhodné jídlo. Obsahují mnoho tuků a cukrů a také barviv a konzervantů, často i nadměrné množství soli, které zřejmě dohromady vedou k obezitě, a navíc k tomu, že se podobné jídlo stává svým způsobem návykové.
Článek připravila redakce Blesk pro ženy.