Může opravdu podprsenka způsobit rakovinu?

Může opravdu podprsenka způsobit rakovinu? Zdroj: Shutterstock

Špatné podprsenky způsobují rakovinu. Je to mýtus, nebo pravda?

Něketré oblečení může doslova škodit zdraví. Těsné džíny mohou přispívat k rozvoji gynekologických zánětů, stejně jako mokré plavky. Už jste slyšla o tom, že Podprsenka může stát za vznikem rakoviny? Autoři knihy Móda si to žádá mají za to, že ano. Co na to říkají vědci?

S výběrem podprsenky to bývá kříž samo o sobě, natožpak když vás někdo začne děsit s tím, že její nošení může způsobovat rakovinu. Podle autorů knihy Móda si to žádá, je to pro nás nepřirozené, ucpává lymfu a ve výsledku může způsobit rakovinu. Je to pravda? Znamená to tedy, že bychom měly tento kus oblečení odhodit?

Pokračování 2 / 9

Jaké jsou nejčastější příčiny?

Podle lékařských statistik onemocní rakovinou prsu v České republice každá desátá žena. V Evropě a Spojených státech amerických je to prý dokonce každá osmá. Veřejnost ukazuje prstem na viníky a spousty podnětů. Můžou to být genetické zatížení, tedy to, jestli matka nebo sestra prodělaly tuto nemoc, špatná životospráva, zvýšená hladina hormonu estrogenu, věk nebo působení toxických látek.

Jaké jsou vlivy, které mohou za to zda v těle začnou bujet rakovinné buňky?
Jaké jsou vlivy, které mohou za to zda v těle začnou bujet rakovinné buňky? | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 3 / 9

Na vině jsou i velká prsa

Kromě toho se ale kolem vznášejí i další rizikové faktory, které podle různých zastánců mohou za rakovinu prsu. Třeba velká ňadra. Ženy, které disponují větším objemem košíčků, prý mohou spíše onemocnět rakovinou prsu. Jenže podle lékařů je to jen mýtus. Nejde o to, že by velikost byla tím faktorem, ale o to, že může být obtížnější ve větších ňadrech ložisko odhalit. Proto je důležité se kontrolovat důkladně. Často se ale také objevuje názor, že nemoc spouští nošení podprsenek. Stojí za ním autorka knihy Doba jedová Anna Strunecká, ale i Sydney Ross Singer a Sonna Grismaijer, autoři knihy Móda si to žádá.

Vliv může mít i velikost.
Vliv může mít i velikost. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 4 / 9

Zabijácká móda

Chlapi by to zaručeně ocenili, my bychom trpěly a už v pětadvaceti tahaly prsa pod koleny. Tedy v případě, kdybychom daly na rady autorů knihy Móda si to žádá, která staví na pranýř podprsenky. Podle nich mohou za rakovinu prsu, a to hned z mnoha důvodů. Na spodním prádle, bez kterého si dnes většina z nás nedovede představit život, neshledávají ani píď pozitiv. Jeden z argumentů, o které se autoři Sydney Ross Singer a Sonna Grismaijer opírají, je ten, že i jiné kousky oblečení nám mohou způsobovat zdravotní komplikace.

Podprsenky jsou nejen hezké, ale hlavně praktické.
Podprsenky jsou nejen hezké, ale hlavně praktické. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 9

Špatné jsou i boty nebo slipy

Není to tedy pouze dámské spodní prádlo, čemu přisuzují zdravotní problémy. Podprsenky srovnávají třeba s botami. Když nosíte uzavřené, ve kterých se vám potí nohy, může to vést k plísním. U žen zase podpatky mohou deformovat páteř a způsobovat hallux valgus neboli vbočený palec. Ani pánové nejsou ušetřeni kritického pohledu z hlediska oblečení. Autoři knihy upozorňují na spojitost mezi těsnými slipy a neplodností.

Život na podpatcích
Život na podpatcích | Zdroj: shutterstock.com

Pokračování 6 / 9

Ucpávají proud lymfy

Když se ale vrátíme k podprsence: Jako jeden z argumentů, proč ji nenosit a proč by nám mohla škodit, slouží i její tvar. "Tvar ženských ňader od přírody neodpovídá tvaru podprsenek. Kdyby tomu tak bylo, ženy by podprsenky nepotřebovaly," píšou ve své knize. Navíc je prý podprsenka příliš těsná, což způsobuje všechny problémy. Hlavní roli v tom hrají lymfatické žlázy. Ty slouží k tomu, aby z našeho těla vyplavovaly škodlivé látky, které by se jinak v organismu hromadily.

Tvar podprsenek podle odpůrců vůbec neodpovídá tvarově.
Tvar podprsenek podle odpůrců vůbec neodpovídá tvarově. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 7 / 9

Může za to i estrogen

A v důsledku působení škodlivých látek může tkáň degenerovat natolik, že se jedna nebo více rakovinotvorných buněk, které máme všichni v sobě, můžou začít nekontrolovaně množit. Pak tkáň ztrácí svou obranyschopnost a zhoubné buňky nezvládá odstraňovat. Ucpaná lymfatická žláza ale může působit i na hormony, konkrétně estrogen. Ten se vyplavuje během celého cyklu a spolu s progesteronem připravuje tělo na těhotenství. Může mimo jiné i za to, že se nám během menstruace trochu zvětší prsa. No a protože máme nevhodnou podprsenku, tak se prsa zaškrtí – a lymfa už vůbec nemá šanci.

Faldíky na zádech? Víme, jak se jich zbavit. Zkuste třeba plavání!
Faldíky na zádech? Víme, jak se jich zbavit. Zkuste třeba plavání! | Zdroj: Shutterstock.com

Pokračování 8 / 9

Co tedy dělat?

Nejlepší možností, jak tomu zabránit, je nenosit spodní prádlo. Samotní autoři jsou si ale vědomi, že v dnešní době to není úplně možné, alespoň v civilizovaných státech. Přesto bychom měli nosit spodní prádlo jen z nezbytně nutných důvodů. A když už, tak ať je co nejvolnější. Jenže to zase trochu koliduje s dalšími zdravotními riziky, která jsou s (ne)nošením podprsenky prokazatelně spojena, jako je bolest zad v důsledku nekvalitního, nepadnoucího spodního prádla. Další prevencí proti ucpání proudu lymfy jsou i pravidelné masáže.

Příčin rakoviny prsou je mnohem více.
Příčin rakoviny prsou je mnohem více. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 9 / 9

Kde je pravda?

Dělat závěry, zda podprsenka skutečně může vést k rakovině, či nikoliv, je bruslení na hodně tenkém ledě. Nicméně autoři knihy Móda si to žádá jsou antropologové, nikoliv lékaři. Ti se totiž naopak snaží veřejnost uklidnit, že žádný výzkum doposud neprokázal spojitost mezi těmito dvěma veličinami. "Na vznik rakoviny nemá žádný vliv, jak těsné oblečení ženy nosí. Ani to, zda nosí podprsenku denně, nebo vůbec, nehraje roli," píše na stránkách www.mamo.cz onkolog Václav Pecha. Jeho názor potvrzují i další lékaři. Nejdůležitější je tedy přistupovat k oběma názorům se zdravým rozumem a najít si to své.

Video placeholde