Zirkon, nebo diamant?

Zirkon, nebo diamant? Zdroj: Pexels.com

Diamanty vs. zirkony. Je zásnubní prsten s diamantem nezbytnost?

Také si v hlavě maluje onen den, kdy před vámi muž konečně poklekne, rozevře malou krabičku s nablýskaným drahokamem? Zatímco vy doufáte, že vás právě oslnil blyštivý diamant, mnohdy se jedná o pouhý zirkon, který od diamantu jen stěží rozeznáte. V čem se diamanty a zirkony liší? A je zásnubní prsten s diamantem opravdu nutností? Nahlédněte s námi do světa drahokamů a staňte se odbornicí v jejich odhalení.

Rozdíl na první pohled nepoznáte

Jakmile dáte vedle sebe zirkon a diamant, přijde vám, že jde o dva naprosto totožné drahokamy. Oba dva se třpytí tak, až vás přechází zrak a pro jejich krásu nenacházíte ta správná slova.

Když se však na ně podíváte znovu, třeba po roce, všimnete si, že jeden z nich ztratil svůj oslnivý lesk. Ano, byl to zirkon. Ztráta jiskry je v tomto případě nenávratná, zatímco u diamantu, v broušené podobě pak briliantu, se dá snadno obnovit.

Diamant je přírodní, zirkon syntetický

Hlavní rozdíl mezi zirkonem a briliantem spočívá v jejich původu. Diamant je čistě přírodního původu, zatímco zirkon vzniká v laboratoři chemickým sloučením. Diamant se rovněž pyšní vyšším indexem lomu světla, proto se tak nádherně třpytí i po několika letech.

Rozdíl mezi diamantem a zirkonem na první pohled nepoznáte.
Rozdíl mezi diamantem a zirkonem na první pohled nepoznáte. | Zdroj: Pexels.com

Důvodem, proč stále někteří muži dávají přednost zirkonům před diamanty, je jejich výrazně nižší cena. Proč totiž kupovat zásnubní prsten s diamantem za 50 tisíc korun, když ten samý se zirkonem můžete pořídit za 10 tisíc korun?

Základní fakta, která byste o zásnubních prstenech se zirkonem měli vědět:

· zásnubní prsteny se zirkonem bývají levnější,

· jedná se o dostupnější alternativu diamantových prstenů,

· prsten se zirkonem se zpočátku třpytí stejně jako diamant,

· zirkony časem nenávratně ztratí svůj lesk,

· zirkony jsou méně odolné než diamanty,

· diamanty jsou věčné, zirkony nikoliv.

Jak poznáte pravý diamant?

Podívejte se na diamant shora, pokud vidíte duhové odrazy, pak se zřejmě nejedná o diamant. Nebo se na diamant podívejte pod klenotnickou lupou, jestliže spatříte drobné nedokonalosti a skvrnky, bude to diamant. Zirkon je totiž pod lupou naprosto bezchybný.

Je zásnubní prsten s diamantem opravdu nutností?

Za normálních okolností by odpověď na otázku, zda opravdu potřebujete zásnubní prsten s diamantem, byla jednoznačně NE. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o zásnuby – výjimečný životní okamžik, který se při troše štěstí děje jen jednou za život, si troufneme říct, že si věčný diamant bezesporu zasloužíte.