.

. Zdroj: internal

5 věcí, které bezpečně zkazí každou svatbu

Čeká vás svatba a vymýšlíte, jak to udělat, aby váš den klapnul na jedničku? Pak si dejte pozor na následujících pět organizačních chyb, které se na svatbě poměrně často vyskytují, a přitom bezpečně otráví každého hosta.

Je jasné, že svatební den by měl být především o nevěstě a ženichovi a měl by být co nejvíc podle jejich představ. Vyplatí se ale myslet i na hosty– a nejen výslužkami nebo originálními jmenovkami podle posledních trendů. Podívejte se, jakých chyb se snoubenci nebo organizátoři svatby nejčastěji dopouštějí, a nedopusťte, aby zkazily i dojem z vaší svatby.

1. Špatné jídlo

Co si budeme nalhávat, jídlo je jedním z největších lákadel každé svatby. Každý host se těší na moment, až číšníci začnou roznášet talíře nebo až odstartuje raut, a i ten nejkratší obřad se při pomyšlení na svíčkovou jeví jako nekonečný. Restauraci nebo catering proto vybírejte pečlivě a dopřejte si předtím minimálně jednu ochutnávku (to platí i pro svatební dort). A pamatujte, že na svatbách záleží nejen na kvalitě, ale i na kvantitě.

2. Nuda mezi obřadem a hostinou

Někdy je to nevyhnutelné – když máte obřad a hostinu na jiném místě, potřebujete zkrátka čas na přesun. To by však ani tak nevadilo. Horší je, když se ženich s nevěstou odejdou na dvě hodiny fotit a nechají hosty jen tak, aby si třeba mezitím poklábosili. Jenže jak už zaznělo, svatebčané se v tuto chvíli už jen těší na dobré jídlo a pití. Usnadněte jim to a nachystejte drobné pohoštění a občerstvení, zábavu může zajistit třeba foto budka nebo vaše fotografie z dětství rozmístěné kolem.

3. Placení za pití

Jasně, že většina lidí má omezený rozpočet, ale když už chcete šetřit, nešetřete na svých hostech. Oni vám také věnují svatební (s největší pravděpodobností finanční) dar. Pokud tuto otázku přesto řešíte, vyberte tři druhy alkoholu nebo drinky, které se budou podávat zdarma a zbytek ať si hosté platí. Každé vstřícné gesto se počítá.

4. Příliš dlouhé proslovy

Proslovy mohou být fajn, dojemné a vtipné, ale také mohou unudit hosty k smrti. Proto o ně požádejte opravdu jen dva až tři nejbližší a klaďte jim na srdce, ať to není příliš dlouhé. Půlstrana textu nebo jedna veselá a dobře vypointovaná historka z divokého mládí ženicha a nevěsty bohatě postačí. Obzvlášť pokud máte na svatbě mezi hosty cizince, kteří nerozumí ani slovo.

5. Organizovaná zábava

Dobře zorganizovaná svatba je samozřejmě základ. Pokud ale chcete na veselce pobavit hosty nějakou tou svatební hrou, dobře zvažte, jestli za to opravdu stojí a kolik tomu chcete věnovat času. Přerušit na hodinu rozjetou party jen proto, abyste nutili hosty hádat, jak dobře znají ženicha a nevěstu, může mít opačný efekt – může totálně zabít legraci.

Jak se změnily svatební dorty za posledních sto let? Podívejte se na video:

Video placeholde