Tato cvičení budou bavit každého.

Tato cvičení budou bavit každého. Zdroj: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Nebaví vás sport nebo se bojíte jít do fitka? Těchto 6 cvičení bude bavit i ty největší introverty a lenochy

Celý život hledám sport, který by mě bavil a u kterého bych zůstala. Většinou jsem skončila demotivovaná, unavená, vyčerpaná anebo se nakonec k pohybu ani neodvážila, protože mě zabrzdil strach z návštěvy fitka nebo velkého počtu lidí na lekci, kde všichni kromě mě mají super kondici a já se kvůli tomu cítím méněcenně. Nakonec jsem si ale oblíbila následnou šestici cvičení, z nichž většinu můžete dělat doma, v pohodlí a bez pocitu, že vás někdo soudí. A ještě si u nich užijete dost legrace. Která to jsou?

Jin jóga

S jin jógou jsem začala zhruba před rokem a půl a našla v ní nejlepší způsob, jak se protáhnout a zároveň absolutně vypnout hlavu. Je vhodná i pro úplné nováčky – je velmi pomalá, uklidňující a není náročná, což se v případě, kdy nejste v nejlepší kondici, rozhodně hodí. Její princip spočívá v dlouhém držení pozic na zemi. Pracuje se v ní především s pojivovou tkání ve spodní části těla – tedy hlavně v bedrech, spodní části páteře, bocích a stehnech. Díky ní budete pružnější, silnější a hlavně budete odcházet s čistou hlavou a pocitem, že jste si skutečně odpočali. Je to takový zklidňující workout jak pro tělo, tak pro mysl.

TIP NA VIDEO: Jóga pro zdravá záda. Jak na ni?

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Posilování v posteli

Možná už na vás na sociálních sítích vyskočilo pár reklam, které poutají na pohodlné cvičení v posteli. Zní to jako blbost? Nikoli. Já na cvičení, při němž nemusíte vytáhnout paty z ložnice, narazila v aplikaci Better.Me, nicméně dobrá instruktážní videa najdete i na YouTube. Zkuste třeba 10 min workout in bed od Dayany Wang nebo Bed Workout od Physio Fitness. Výhodou je, že díky měkké matraci vám některé cviky půjdou lépe a nebudete při nich tolik bolavá, jako když je děláte na zemi. A to se počítá!

Pokračování 3 / 6

Tancování pro introvertní milovníky hudby

Přiznám se, že nesnáším kardio cvičení. Většinou mě odrazuje intenzita a náročnost a já po pár minutách skončím, zatímco se na mě z obrazovky culí někdo, kdo je ze všeho toho skákání i po desítkách minut úplně v pohodě a na čele nemá jedinou kapku potu. Proto je pro mě nejschůdnější varianta tanec. Jistě, opět si můžete najít kdejaké dance workouty na Instagramu, TikToku nebo YouTube. Já to ale řeším tak, že si ve Spotify najedu na svůj oblíbený playlist a klidně na 40–60 minut proměním svůj byt v taneční parket. Nikdo mě nevidí, já nevidím sebe a pouze vnímám hudbu a dělám si, co chci. Přiliv endorfinů a potěšení z vlastního výběru hudby mi pak vlije novou krev do žil a já se cítím lépe, než kdybych se mučila na lekci ve fitku.

Pokračování 4 / 6

Wall Pilates

Pilates cvičení, při němž využíváte jako opěrnou plochu jakoukoli prázdnou stěnu, je hitem posledních let. Sama jsem jej několikrát vyzkoušela a pokaždé mě velmi bavilo. Opět platí, že si můžete stáhnout aplikaci (doporučuji třeba Yoga-go nebo i zmíněné Better.Me), případně pohledejte videa na YouTube – tady rozhodně stojí za zmínku 28denní challenge pro začátečníky od Rachel’s Fit Pilates. Protáhnete a posílíte celé tělo, ale nebudete mít pocit, že vám po pár minutách dochází síly.

Pokračování 5 / 6

Procházky

Prohlášení, že chůze je nejlepším pohybem, je už tak trochu klišé, že? Jenže on je to holý fakt! Jít denně na půlhodinu na procházku zní bezproblémově, jenže najít volné okno ve svém kalendáři je hlavně během pracovního týdne nakonec docela oříšek. V tomto případě je proto fajn určit si konkrétní plán: Třeba měsíční challenge s partnerem, kdy si plácnete na to, že každý den po práci vyrazíte ven. V chůzi je vždy dobré mít jasně daný cíl: Může to být čas, vzdálenost anebo také plán prozkoumat jednu čtvrť ve městě, ve které se normálně nepohybujete. Chůze jako forma přirozeného cvičení také skvěle funguje na dovolené, kde při objevování města nachodíte klidně 25 tisíc kroků denně. Zkuste něco podobného aplikovat i ve svém bydlišti.

Pokračování 6 / 6

Návrat do dětství

Pohyb má být primárně zábava, ne vždy tomu ale tak je. Proto se zkuste vrátit do dětství a pusťte se do aktivit, které jste dělali s rodiči nebo kamarády. Vyrazte do parku a vezměte s sebou míč, obruč anebo frisbee. S partnerem si udělejte na hřišti závody v žabácích nebo skákání na jedné noze. Cílem při pohybu je užívat si legraci, ne trpět – jen díky tomu u pohybu zůstanete déle než jedno odpoledne. Milujete hraní her? V tom případě se jako alternativa na doma nabízí i herní konzole Wii Sports, na níž si můžete zahrát tenis, golf, bowling nebo si zaběhat.