Domácí epilace s pomocí Braun Silk-expert PRO 5.

Domácí epilace s pomocí Braun Silk-expert PRO 5. Zdroj: iStock.com

Epilace, která nebolí. Vyzkoušeli jsme za vás IPL epilátor

Holte, neholte, epilujte, nechte svobodně růst! Chloupky na našich tělech jsou naprosto přirozená věc a není důvod se za ně stydět. Pokud ale stejně jako já patříte mezi ty lidi, kteří u sebe preferují hladkou pokožku po celém těle, IPL epilátor by pro vás mohl být to pravé.

Jak epilátor Braun Silk-expert PRO 5 funguje? Pulzní světlo, které přístroj vydává, zasahuje melanin ve folikulech chloupků pod povrchem kůže a tím přerušuje cyklus jejich dorůstání. Světelná energie se přitom současně mění na tepelnou. Zjednodušeně řečeno, chloupek se zahřeje a vypadne. Základem je ale pravidelnost.

Za pár minut hotovo

Samotná epilace IPL přístrojem vyžaduje počáteční přípravu, ale představa klidně i roku bez rostoucích chloupků ji dokázala snadno vykompenzovat. Pokožku musíte nejdřív umýt, oholit pomocí žiletky (tu najdete v balení společně s přístrojem, což mě hodně potěšilo) a následně osušit. Já jsem epilátor zkoušela na obličeji, kde mi na bradě a pod nosem rostou tmavé chloupky, protože mě zajímalo, jak rychle a spolehlivě bude fungovat na malé oblasti.

Co jsem v tomto případě maximálně ocenila, byly čtyři hlavice přístroje, které můžete použít – standardní, široká a dvě přesné hlavice. Na oblast obličeje se nejvíc hodí ta přesná, která opravdu dokáže zamířit paprsky přesně tam, kam potřebujete.

Braun Silk-expert PRO 5, 12 990Kč
Braun Silk-expert PRO 5, 12 990Kč | Zdroj: archiv firmy

Dalším velkým plusem je, že na tomto modelu IPL epilátoru jsem nemusela vůbec nic nastavovat, protože má automatický senzor, který si sám zvolí potřebnou intenzitu záblesků podle odstínu pleti a chloupků. Nabízí také tři režimy ošetření – normální, jemný a extra jemný. V oblasti pod nosem, v blízkosti rtů, jsem používala extra jemný režim, na bradě stačil jemný.

Díky vysokorychlostním zábleskům trvala aplikace opravdu jen pár minut. Přestože v manuálu se píše, že pleť může být po epilaci lehce podrážděná, mně se to nestalo. I tak jsem na ni ale vždy nanesla hydratační gel. Také jsem přístroj používala večer před spaním, protože po ošetření není dobré vystavovat se UV paprskům. Už po měsíci používání bylo vidět, že chloupky rostou méně, po dalším měsíci byl rozdíl ještě viditelnější. Až mě zamrzelo, že ho nemůžu použít i na nohy.

Pro koho se nehodí

Vzhledem k tomu, že jsem poměrně hodně potetovaná, jsem si v manuálu s lítostí přečetla, že právě na tetovanou pokožku se přístroj nehodí. Škoda, ale má to svoji logiku. IPL epilace totiž ke správnému fungování potřebuje kontrast mezi barevným pigmentem chloupků a odstínem pokožky. U bílých, šedých, světle blond nebo zrzavých chloupků ji tak není možné používat. Stejně jako na velmi tmavou pokožku. Vyhněte se také mužským vousům. Jinak je to ale malý zázrak, který vám počáteční investici na dlouhá léta vykompenzuje ušetřeným časem.