Zdroj: olympijskytym.cz

Zdroj: olympijskytym.cz

Olympiáda podle designéra: České sportovce v Paříži oblékne Jan Černý

V Paříži se učil od nejlepších. Ve stejném městě se 26. července 2024 pokusí oslnit celý svět. Český olympijský tým a Alpine Pro spojily síly s designérem Janem Černým, který navrhne kolekci oblečení českého týmu pro slavnostní zahájení letních olympijských her. „Máme deset sekund v nejsledovanějším přímém přenosu na světě na to zaujmout úplně všechny. Pro mě je to obrovská výzva,“ říká Černý, který patří mezi hlavní české tváře pánské módy a streetwearu.

Na módní scéně se prosadil neotřelým pohledem na oblékání, kterému fandí i řada současných sportovců. „Honza Černý je renomovaný mladý návrhář, má vše před sebou a jsme přesvědčení, že udělá maximum pro to, abychom při slavnostním zahájení her v Paříži uspěli. Nejen, aby se v kolekci dobře cítili čeští sportovci, ale aby oslovila svět. Když se bavíme s ostatními státy, všichni říkají: Paříž, to je město módy. Zahájení bude na Seině. Oblečení musí být mimořádné. A my určitě nechceme stát stranou. Věříme Honzovi, že dokáže zaujmout,“ uvádí Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

TIP NA VIDEO: Připomeňte si, jak vznikala olympijská kolekce pro ZOH 2022 v Pekingu

Video placeholde

Jak bude oblečení pro slavnostní zahájení vypadat? „Bude to úplně jedinečná věc. Během rešerše jsem nenašel podobný přístup k navrhování ani v Česku, ani v zahraničí,“ slibuje Jan Černý. „Proces tvorby je pro mě velmi intenzivní. Najednou musím shluknout všechno, co umím, do jediného outfitu, který bude reprezentovat celou zem. Cítím velkou zodpovědnost, mám k tomu respekt.“

Honza je velmi kreativní, ukazuje úplně jiné přístupy a možnosti. Můžu všem slíbit, že v klasickém obleku na slavnostní zahájení nepůjdeme. Bude to něco modernějšího, něco víc in. Všichni se na to těší. Ale podobu kolekce ukážeme až příští rok,“ dodává Jiří Kejval.

Třiatřicetiletý návrhář se dostal na české módní výsluní v roce 2017 v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. V následujících letech pak už jen upevňoval svou pozici jednoho z nejvýraznějších českých designérů, který si zakládá na propojení pánské streetwearové módy s vibrujícími barvami a abstraktními potisky. Zkušenosti sbíral také coby stážista u Louise Vuittona v Paříži. Byl to zároveň on, kdo vdechl nový dech teniskám Prestige, z nichž vytvořil moderní záležitost. Na začátku září 2023 Černý přejmenoval svůj brand na Jan Société. Svou novou módní kolekci představí v sobotu 23. září na Pražském hradě na speciální módní show.