.

.

Trápí vás těžké a oteklé nohy? Známe příčinu i řešení!

Oteklé nohy a křečové žíly trápí především ženy. Tento stav se může zhoršovat při cestování, dlouhým sezením či stáním nebo během těhotenství. Projevy žilní nedostatečnosti nejsou jen velmi nepříjemné, ale mohou značit i závažnější problém. Jak otokům předejít, co je způsobuje nebo jak s nimi bojovat? Poradíme vám!


Příčiny oteklých nohou

K otokům nohou dochází proto, že žíly dolních končetin nedokáží dostatečně rychle odvádět krev zpět k srdci. Ta se pak hromadí v nohách a způsobuje nepříjemné otoky a pocity těžkosti. Důvodů pro vznik žilní nedostatečnosti je mnoho. Nejčastěji je na vině dlouhodobé stání nebo sezení. Dále také nadváha zvyšuje tlak na nohy. K otokům mohou přispívat i některé léky (proti vysokému krevnímu tlaku, na diabetes, hormonální antikoncepce) nebo kolísání hladiny estrogenu a progesteronu, např. v těhotenství. Otoky může způsobit i nedostatek pitného režimu, tropické letní teploty nebo nadměrná konzumace soli. Roli hraje také dědičnost.

Kdo je nejvíce ohrožen?

Jak už bylo řečeno, nejvíce jsou otoky nohou ohroženy ženy, dále kuřáci a obézní lidé.

·        S oteklýma nohama má také problém až 75 % nastávajících maminek. Zde je na vině v prvním trimestru zejména zvýšená hladina progesteronu. V druhém trimestru pak dochází k zadržování vody v těle z důvodu rostoucího množství krve a tekutin. Jak miminko roste, zvětšuje se i děloha, která začne tlačit na cévy procházející pánví a dolními končetinami a otoky nohou se na konci těhotenství zhoršují. Po porodu však samy do několik dnů či týdnů odezní.

·        Častější výskyt těžkých a oteklých nohou se objevuje také u osob se sedavým zaměstnáním nebo naopak pracujících ve stoje.

·        U starších osob zase krev neproudí cévami a žílami tak rychle, jako v mladším věku, a proto se může hromadit v dolních končetinách a způsobit otoky a křečové žíly. Lidé by měli zpozornit, pokud se k otokům přidá i bolest nebo změna barvy v místě otoku. V tom případě je nutné ihned vyhledat lékaře, neboť se může jednat o velmi nebezpečnou a život ohrožující trombózu. Rozhodně je vhodné nepodcenit léčbu případných křečových žil, protože zanedbáním může dojít ke vzniku bércových vředů.

·        K dalším příčinám vzniku otoků patří také diabetes, zhoršená funkce ledvin nebo užívání některých léčiv.

Jak otokům předejít?

Pokud patříte do skupiny osob, u kterých je vyšší riziko výskytu oteklých, těžkých a bolavých nohou, rozhodně dbejte na prevenci. V práci si dělejte častější přestávky a vyvarujte se dlouhému stání či sezení. Choďte na pravidelné procházky a hýbejte se. Odborníci doporučují věnovat se každý den alespoň 30 minut nějaké fyzické aktivitě. Skvělou volbou je plavání nebo jóga, kdy protáhnete celé tělo. Vyhýbejte se alkoholu, kofeinu, kouření, průmyslově zpracovaným potravinám a omezte slaná jídla. Právě sůl podporuje zadržování vody v těle. Větší pozornost věnujte také výběru oblečení a volte volné střihy a materiály, které vás nebudou nikde škrtit. Totéž platí i o ponožkách, které by neměly mít moc pevnou gumičku.

Dopřejte si rychlou úlevu

Na oteklé nohy můžete přikládat studené obklady nebo sprchovat končetiny střídavě studenou a teplou vodou. Dobré je také nechat nohy odpočinout ve vyvýšené poloze, aby se krev nahrnula zpět k srdci. Nohy je také vhodné masírovat gely a mastmi. Nejlepší jsou takové přípravky, které obsahují chladivou látku, např. mentol nebo kafr. Lékárníci doporučují konopné mazáníVenosil, které díky chladivému efektu poskytuje okamžitou úlevu a osvěžení. Venosil obsahuje unikátní kombinaci konopného oleje a jedle sibiřské doplněnou o rutin, kostival, arniku, fenykl, řepík, mátu a měsíček. Dlouhodobá péče a jemná masáž nohou Venosilem přispívá ke zmírnění otoků a celkově lepšímu stavu dolních končetin.

.
. | Zdroj: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Pozor při cestování

V situacích, kdy si nemůžete dopřát studenou sprchu nebo přiložit ledový obklad je dobré mít po ruce přípravky ve formě sprejů, jejichž aplikace je jednoduchá a zvládnete ji i v letadle, vlaku nebo autobuse. V lékárně je nyní k dostání konopný sprej Venosils chladivým efektem, který poskytuje okamžitou úlevu a osvěžení těžkým, oteklým a unaveným nohám. Konopí, rutin, kostival, arnika a boswellie zmírňují otoky i pocity těžkosti, chladivá máta nohy příjemně osvěží. Jedinečná forma spreje umožňuje aplikaci bez rozmazávání a vstřebávání během několika vteřin.

.
. | Zdroj: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC