Od prvního vibrátoru až po kinky myšlenky. Zápisky o sexu je pravidelný sloupek Edity Formanové o sexu, ženském těle a sexualitě.

Od prvního vibrátoru až po kinky myšlenky. Zápisky o sexu je pravidelný sloupek Edity Formanové o sexu, ženském těle a sexualitě. Zdroj: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Orgasmem sex nekončí. Proč je postkoitální péče stejně důležitá jako pohlavní styk?

Už jste slyšeli o takzvané sexuální aftercare? Pokud ne, je načase to změnit. Pocity, které zažíváme po sexu, jsou totiž minimálně stejně důležité jako ty při samotném aktu. Jak má tato péče „po“ vypadat a jaký vliv má na vztah, pokud na ni zapomeneme?

Právě skončil sex s vaším partnerem či partnerkou. Oba dva se oklepete, seberete rozházené spodní prádlo a minimálně jeden z vás zamíří do koupelny. Po pár minutách, ne-li sekundách, se otřepete a váš den či noc pokračují, jako by se vůbec nic nestalo. Jak se v takový moment cítíte?

TIP NA VIDEO: Erotické hračky nejsou vymožeností dnešní doby. Víte, čím se uspokojovala třeba Kleopatra?

Video placeholde

Pokud jste s tímto rychlým koncem pohlavního styku zcela OK, i vše ostatní je v pořádku. Pokud ovšem cítíte, že byste přece jen ještě rádi zůstali s dotyčným v posteli, povídali si, objímali se, případně jakkoliv jinak sdíleli společné chvíle, pak je načase si povědět o postkoitální aftercare.

Každý větší zásah v našem životě i na našem těle potřebuje následnou péči. Fyzické rány potřebují čas, aby se zahojily. Po depilaci si vaše kůže potřebuje odpočinout a potřebuje hydratovat. Z psychicky náročného období se také nejspíš nějaký čas sbíráte, než začnete zase normálně fungovat. A to samé platí i v intimním životě. Jistě, sex může být rychlovka, ale také intenzivní několikahodinová záležitost, která má vliv nejen na naši fyzickou stránku, ale i na tu psychickou. Zkráceně řečeno: každý si po sexu zaslouží péči a poklidné doznění veškerých jeho účinků.

Jak má tato postkoitální aftercare vypadat? To je snadné: přesně tak, jak potřebujete.

S mým úplně prvním partnerem jsme měli rituál, že jsme si po jakékoliv formě intimity šli zakouřit, ideálně někam ven na vzduch. Pokud byl den, následně jsme doslova na jeden doušek vypili kafe a klidně další hodinu strávili v posteli a bavili se. V mém dalším vztahu, který byl založený čistě na sexu, jsem z postele ihned utíkala. Představu, že bych několik dalších desítek minut měla strávit v dotyčným v posteli, jsem nesnesla. V současném vztahu je to proměnlivé – občas ocením sex založený pouze na samotném aktu, zcela bez jakékoliv společné dohry. Jindy potřebuji blízkost a v objetí jsem schopná vydržet klidně hodinu, případně celou noc.

Ač se tyto zkušenosti mohou jevit jako zcela odlišné, tak všechny z nich jsou jednou konkrétní formou postkoitální péče. Co bude obsahem aftercare, totiž není vůbec důležité, jejím klíčovým poznávacím znamením je vzájemný respekt potřeb.

Opomíjení této péče má velký vliv na celkovou atmosféru vztahu – dochází k poklesu emoční intimity, zvyšuje se pocit osamění, může nastoupit úzkost a též se mohou prohloubit problémy, které ve vztahu už dávno panují.

Je zcela jedno, zda se po sexu prostě budete držet za ruce, stulíte se k sobě, půjdete si společně zakouřit nebo budete dělat, že vůbec žádný sex neproběhl. To, že postkoitální péči nezanedbáváte, poznáte tak, že se po sexu budete cítit klidně, pohodlně a v bezpečí. Je to sice klišé, ale velmi důležitá je v těchto momentech také komunikace. Ne vždy se totiž stane, že potřeby partnerů budou stejné – zatímco jeden z nich bude toužit po mazlení, druhý si bude chtít dát třeba sprchu a něco dobrého k snědku. Klíčové je, abyste o těchto potřebách navzájem věděli, dokázali si vyjít vstříc a vzájemně se respektovali – a to tak, aby ani jednomu z vás po sexu nescházelo nic fyzicky ani psychicky.

Vím, všechny tyto věci se mnohem lépe píšou, než dělají. O to víc si ale cením toho, že se o důležitosti postkoitální péče stále více mluví. Nedávno s tímto tématem přišla i česká organizace Konsent – komentáře pod jejich příspěvkem jasně dokazují, že toto téma je mezi některými českými páry stále velkou neznámou. Dobrým začátkem proto může být i to, že si právě teď – anebo při dalším sexu – vydefinujete, co přesně nejen během něj, ale i po něm potřebujete. Přeji vám mnoho intenzivních sexuálních zážitků a co největší pocit blaženosti nejen při orgasmu, ale především po něm.