Od prvního vibrátoru až po kinky myšlenky. Zápisky o sexu je pravidelný sloupek Edity Formanové o sexu, ženském těle a sexualitě.

Od prvního vibrátoru až po kinky myšlenky. Zápisky o sexu je pravidelný sloupek Edity Formanové o sexu, ženském těle a sexualitě. Zdroj: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

První vibrátor v 16 letech? Erotické hračky vám pomohou poznat potřeby vlastního těla

O sexu, vulvě, vagině, partnerství, kinku, objevování těla a experimentování. O tom všem bude v novém sloupku Zápisky o sexu psát autorka Edita Formanová. První díl věnuje vzpomínkám na svůj první vibrátor, strachu z vlastního těla, které občas reaguje jinak, než čekáte, i tomu, jak se díky erotickým hračkám můžete o sobě, svém pohlavním orgánu a svých potřebách dozvědět mnohé překvapující informace.

Bylo mi šestnáct. Chodila jsem se svým prvním klukem a hned na úvod měla štěstí, že jsem narazila na člověka, se kterým jsem se okamžitě cítila v naprostém bezpečí, a to jak po emoční, tak intimní stránce. O sexualitu a různé erotické praktiky jsem se zajímala už od svých teenagerovských let, a tak netrvalo dlouho a já s ním tuto svou zvědavost otevřela. Jelikož jsme nepocházeli ze stejného města, nemohli jsme spolu trávit každý den, což mně nakonec v diskuzi na téma první erotické hračky dodalo odvahu. Chtěla bych si pořídit vlastní vibrátor a chtěla bych ho používat jak sama, když zrovna spolu nebudeme, tak s tebou, vykoktala jsem během jedné postkoitální chvilky a nervózně vyčkávala na odpověď. Zcela upřímně říkám, že jsem v onen moment očekávala zamítavou odpověď, odsouzení a stud. Nakonec nepřišlo ani jedno.

TIP NA VIDEO: Jak si vybrat svůj první vibrátor a na co si při tom dát pozor?

Video placeholde

Mně to už taky napadlo. Tak něco koupíme, zněla překvapivá odpověď, kterou jsem – zcela upřímně – od tehdy devatenáctiletého kluka, jenž stejně jako já procházel svým prvním vážným vztahem a prvními sexuálními zkušenostmi, nečekala.

A tak jsem záhy svůj šuplík v nočním stolku kromě obří zásoby kondomů obohatila i o první vibrátor. Barevný, lehce zahnutý, na dotek extrémně příjemný a taky pořádně drahý. Přestože v té době byl ještě trh s kvalitními designovými erotickými pomůckami ještě v zárodku, nakonec jsme vybrali doslova luxusní model od značky, která dodnes platí za předního hráče na trhu. Oba dva nás dodnes za ten výběr pomyslně chválím.

Teď ale k nejdůležitější části: navzdory rozhodnutí pořídit si vibrátor v docela nízkém věku, partnerskému porozumění a chuti obou užít si sex i jinak než v neohrabaném adolescentním misionáři, se první testování proměnilo v obrovský propadák. Jelikož hračka dorazila v době, kdy jsme s přítelem zrovna byli spolu, neproběhlo žádné sólo testování, které dodnes považuji při koupi jakékoliv erotické pomůcky za klíčové. Prostě a jednoduše, obal se rozbalil a zátěžový test započal. Bída, stud, trapné pocity, nulová citlivost a jeden velký cringe. To asi nejlépe vystihuje mé první dojmy. Partnerský sex s erotickou pomůckou se pro mě stal obrovským zklamáním. Nejenže jsem se nedokázala uvolnit, ale také jsem okamžitě zjistila, že vibrace ve vagíně rozhodně nejsou nic pro mě.

Ihned se vyrojily obavy, že je se mnou něco v nepořádku. Vždyť si všichni vibrátor tak užívají! A proč holky v pornu po zásunu instatně vzdychají a během pár minut se udělají, aniž by k tomu potřebovaly vnější stimulaci? Co je se mnou špatně? To všechno se mi honilo hlavou, zároveň jsem nic z toho nedokázala říct nahlas. Partnerovi jsem tehdy s křečovitým úsměvem oznámila, že zkoušení necháme na jindy a raději si teď užijeme sex „jen“ ve dvou tak, jak jsme byli dosud zvyklí.

Ještě několik dní poté mě myšlenka na ladem ležící vibrátor v šuplíku děsila. Neustále mě zaplavovaly výčitky a pochyby, co je se mnou špatně, až jsem se jednoho dne rozhoupala a pustila se do vlastního testování – v klidu, sama, jen se svým tělem, pudy a instinkty. Dala jsem si na čas, zkoušela různé intenzity vibrací, úhel i hloubku zasunutí. Po několika desítkách minut jsem se cítila jako jiný člověk, který konečně poznal své potřeby. Zjistila jsem, že k sexuálnímu vzrušení vůbec nepotřebuju, aby moje vagína vibrovala jako Nokia 3310, naopak jsem zjistila, že vibrace nejlépe využiji při klitorální stimulaci, zatímco uvnitř mi stačí manuální pohyb a pověstný pocit naplněnosti. Vibrátor se od té doby stal mým hlavním pomocníkem při masturbaci, zatímco v partnerském sexu mi zcela stačil pouze jako občasné zpestření coby nevibrující dildo ve chvíli, kdy partnerovi sice opadla erekce po orgasmu, ale chuť pokračovat zůstala oběma.

Od té doby jsem otestovala nespočet různých pomůcek, svou první hračku si ale dodnes schovávám jako trofej a vzpomínku na začátek svého sexuálního života. Vibrátor mi pomohl si postupně uvědomit, co mě v sexu i autoerotice baví, jak funguje mé tělo, co potřebuje a kde jsou naopak jeho limity.

Dlouho jsem žila v přesvědčení, že podobné zkušenosti s hračkami budou normou i u mých kamarádek. Mnohokrát jsem ale zůstala při konverzacích u vína sedět s otevřenou pusou a úžasem, jak zdrženlivý postoj mnohé z nich mají. Mám partnera, na co bych potřebovala vibrátor? Já nejsem náročná, mám ruce, můj kluk má ruce a taky má penis, haha. Nepotřebuju do sebe strkat kus plastu. Přesně tak zněly některé odpovědi i od žen, které měly sexuální zkušenost s mnohem větším počtem partnerů než já. S erotickými hračkami se jim pojila dlouhá řada předsudků a obav. Některé z nich se mi nakonec podařilo přesvědčit k nákupu vlastní pomůcky, jiným jsem dokonce i nějakou věnovala k narozeninám. Odpověď nakonec přišla vždy stejná: Děkuji ti, že jsi mi ukázala svatý grál. Vibrátor mi změnil život, mám se radši a objevila jsem novou formu relaxace. Svou misi jsem tím pádem považovala za splněnou.

Neexistuje jeden správný způsob, jak vibrátor používat. Nicméně jsem přesvědčená, že erotické hračky kromě potěšení přinášejí také řádnou dávku sebepoznání. Formují náš vztah k vlastnímu tělu. Pomohou nám vydefinovat intimní potřeby. Můžete s nimi experimentovat, zkoušet je a nakonec se v partnerském sexu (ať už s vibrátorem nebo bez něj) cítit sebevědomější, jistější a otevřenější. A je úplně jedno, zda s objevováním a testováním začnete jako já už v šestnácti, nebo si první hračku pořídíte v pětačtyřiceti. Stejně tak je jedno, zda vám sedne, nebo díky ní zjistíte, že je to něco, co vůbec nepotřebujete. V obou případech o sobě ale můžete zjistit něco, co jste dosud nevěděli nebo to opomíjeli. Přeju vám hodně štěstí a spoustu orgasmů!

Nedávno jsem na Instagramu narazila na účet @onna_lifestyle. Jde o platformu, která edukuje ženy v oblasti sexuality a poznávání vlastního těla. Na jejich webu na vás čeká skvělý vzdělávací blog, workshopy a také e-shop s tzv. Pleasure Wands – dildy ze skla, minerálů nebo kovu různých tvarů, z nichž každé slouží k jinému typu stimulace. Najdete zde tvary určené ke stimulaci bodu G, děložního čípku nebo análu. Stejně tak si zde můžete udělat test, který vám určí, jaká hračka je pro vás a vaše potřeby nejvhodnější. Já už pomalu začínám šetřit na model Wave a Awaken!

Tip na erotické hračky, které mě v poslední době zaujaly: