Lněná móda

Lněná móda Zdroj: Archiv firem

Cropped sako, Mango, 2299 Kč, mango.com
Halenka, Ecoalf, 2799 Kč, nila.cz
Kabátek, Reformation, 8750 Kč, thereformation.com
Kalhoty, & Other Stories, 89 eur, stories.com
Kalhoty, Arket, 59 eur, arket.com
25
Fotogalerie

Nejlepší oblečení pro teplé dny: Lněné kousky, které vás zachrání během „tropického“ jara

Je nezvyklé psát o lněné módě už zkraje dubna, nicméně aktuální teploty si to žádají a nejedna módní značka už představila své lněné kolekce. Kde najdete ty nejlepší kousky?

Lněnou módu máme spojenou především s létem, kdy se teploty šplhají přes třicet stupňů a současně si dopřáváme jistou uvolněnost, která s tímto přirozeně mačkavým materiálem krásně souzní. Letos je ale vše jinak a první „letní“ dny přišly o poznání dříve. Jednou z možností, jak se odpoledne „neuvařit“ v oblečení, je sáhnout po prodyšných lněných kouscích už nyní – a módní značky tomu jdou naproti.

TIP NA VIDEO: V čem je len jedinečný? Odpovídá Kateřina Černá, návrhářka a majitelka značky K.BANA.

Video placeholde

Len má totiž výborné termoregulační schopností – v horku nás umí ochladit, vedle toho dokáže efektivně pohlcovat vlhkost, takže i když se potíme, nebýváme tak splavení jako třeba v bavlněném triku nebo nedej bože v polyesteru. K dalším ctnostem tohoto přírodního materiálu patří udržitelnost – při pěstování lnu stačí k zavlažování často jen déšť, ve finále se tak spotřebuje až čtyřikrát méně litrů vody než například při produkci bavlny. Navíc je odolnější, oproti viskóze, která má tendenci se při praní srážet, se nemusíte obávat prát lněné kousky na 40 stupňů, ba dokonce ani sušit v sušičce. To zase významně prodlužuje jejich životnost.

Zatímco v minulých letech nás len přesvědčoval, že dokáže hrát i sytými barvami, v letošní předčasné sezóně nejvíc vábí právě na klasický přírodní vzhled. Právě teď přijdou nejvíc vhod světlá lněná saka, kterými můžete vizuálně i z hlediska termoregulace vybalancovat tmavý outfit. Pracovní šatník můžete obohatit i o lněné vesty nebo košile. K dalším oblíbeným kouskům se zařadí kalhoty – ideálně se šňůrkou v pase, která ještě více podtrhne jejich ležérní náboj. Zde se vedle základních barev nabízí i svislý proužkovaný vzor, který se už druhým rokem řadí k velkým trendům. A láskou se opět stanou šaty – od klasických zavinovacích až po přiléhavé modely.

Inspirace z Instagramu: Znáte tyto módní značky se lněným oblečením?

Baví vás lněná móda? Vybrané kousky z aktuálních kolekcí najdete ve fotogalerii v úvodu článku.