Kde koupíte stylové baleríny?

Kde koupíte stylové baleríny? Zdroj: Instagram @annelauremais, @salome.mory a @linda.sza

& Other Stories, 119 eur, stories.com
& Other Stories, 119 eur, stories.com
Aeyde, 7850 Kč, aeyde.com
Aeyde, 7850 Kč, aeyde.com
Balagan, 135 eur, balaganstudio.com
20
Fotogalerie

Zahoďte vzpomínky na skinny džíny, letošní baleríny vás budou bavit. S čím je (ne)nosit?

O comebacku balerín již nemá smysl polemizovat – letos do našich botníků pronikají se stejnou vervou, s jakou se ho naposledy zmocnily před patnácti lety, kdy jsme si je neodmyslitelně spojovaly skinny džínami. Tahle móda ale zatím zůstává minulostí a i samotné baleríny nabízejí mnohem zajímavější rozpětí designů. Do jakých se zamilujete vy?

Baleríny – kdysi zbožňované, dnes přijímané s nadšením, ale i nedůvěrou. Pravdou je, že působí roztomile a minimalisticky, současně ale vyvolávají vzpomínky na doby, kdy jsme takřka nic jiného než tyhle „placky“ nenosily – samozřejmě ke skinny džínům, které patří k nejvíc obávanému střihu hned po Y2K bokovkách. Naštěstí ale módní trendy se nikdy nevracejí ve stejné podobě, v jaké jsme je už kdysi zažili. Naopak, často se promísí s jinými vlivy a prvky a vznikají zbrusu nové kombinace, které působí svěžím a nenuceným dojmem. A to je i případ současných balerín.

TIP NA VIDEO: Boty, které proslavily Bardot s Hepburn. Připomeňte si historii balerín.

Na jejich obranu také bude vždycky hovořit fakt, že jsou neodmyslitelně spjaté s módou Francouzek – už od 50. let, kdy se Brigitte Bardot zamilovala do klasických oválných modelů s mašličkou značky Repetto. Dnes navíc pod pojmem baleríny najdete také další designy: Třeba klasické saténové piškoty, které jsou doslovným vyjádřením trendu balletcore. Nebo modely s páskem před nárt, které jsou fúzí balerín a neméně roztomilých bot Mary Jane.

Navzdory tomu, že balerínky definuje absence podpatku, se objevují i modely s pohodlně zvednutou stélkou – třeba pomocí klínku. Na své si přijdou i milovnice šedesátkového retro stylu, které ocení hranaté špičky. Pod pojmem baleríny se schovává třeba i vlajkový model kodaňské značky Ganni – co na tom, že má ostřejší špičku a otevřenou patu. A v parnu bezesporu povzbudí stále populární síťované modely, které působí až étericky lehkým dojmem.

Baleríny zkrátka mohou uspokojit takřka jakýkoli vkus. A to i díky tomu, že se podstatně rozšířila i škála, k čemu je nosit. Vzpomínky na skinny džíny rychle rozptýlí kombinace se širokými kalhotami, které představují žádoucí protipól ryze dívčí obuvi. Naopak baleríny příjemně uzemní jakékoli trochu vyzývavější šaty. Elegantně si porozumí s klasickými černými kalhotami 7/8 délky a vyzkoušet je můžete i k různým délkám sukně (pozor jen na kombinaci pásku a midi, jak ukazuje stylistka v následujícím videu).

Uvažujete o koupi balerín? Tipy najdete ve fotogalerii v úvodu článku.