Kde koupíte klasický jarní trenčkot? Podívejte se do fotogalerie na naše tipy.

Kde koupíte klasický jarní trenčkot? Podívejte se do fotogalerie na naše tipy. Zdroj: Instagram @linda.sza, @lovisabarkman a @annelauremais

& Other Stories, 179 eur, stories.com
& Other Stories, 179 eur, stories.com
& Other Stories, 179 eur, stories.com
& Other Stories, 179 eur, stories.com
& Other Stories, 249 eur, stories.com
30
Fotogalerie

Základy jarního šatníku: S čím letos unosíte must have svrchník, který vzdoruje trendům?

S únorovou módní přehlídkou značky Burberry v Londýně obvykle přichází i připomínka, že brzy opět nastane čas nejoblíbenějšího jarního svrchníku – klasického trenčkotu. Tento kabát se v módě drží nepřetržitě celé dekády, a zatímco před několika lety s ním návrháři divoce experimentovali, letos je nositelem stálosti. Maximálně nás v této sezóně potěší trendy odstíny a jeden retro materiál. O co přesně půjde?

Trenčkot se v minulém století stal módním kultem i díky tomu, že má velkou oporu v popkultuře. Snad každý si vzpomene na pár filmů, kde ho hlavní hrdinky a hrdinové oblékali – od Humphreyho Bogarta v Casablance (1941) přes Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho (1961) až po Meryl Streep ve filmu Kramerová vs. Kramer (1979). Právě tyhle postavy vdechly elegantním trenčkotům i trochu té městské nonšalance (Bogartův cynický protagonista Rick Blaine byl první, kdo si ho namísto způsobného zapínání na sponu ledabyle vázal na uzel), což z nich i po mnoha dekádách činí praktický a stylový svrchník na jaro, který unosíte kamkoli a s čímkoli.

TIP NA VIDEO: Jaké kousky by neměly chybět v žádném capsule šatníku?

Video placeholde

To platí i letos, kdy si trenčkoty ponechávají svou tradiční podobu lehkého dvouřadého béžového pláště. Vedle pískových odstínů se opět budou objevovat i příbuzné khaki nebo světlejší vanilkové tóny. Vyznavačky trendu corporate chic se pro změnu možná zamilují do šedého, zatímco Y2K trendy nám opět připomenou, jak vypadaly trenčkoty na přelomu tisíciletí – samozřejmě máme na mysli ty džínové. Zatímco podzimu a zimě dominovaly klasické kožené trenčkoty, jaro si žádá zemitý semiš, který tomuto kabátu dodává bohémský náboj. Nutno také zmínit, že často se pod pojmem trenčkot objevují i jednodušší jednořadé kabáty s košilovým límcem a s absencí klop i nárameníků.

A jak trenčkot nosit v roce 2024? Když se přidržíme nápadů na každodenní outfity, pak ho můžete letos zkusit se svetrem ovázaným kolem krku. Nejde o nic nového, ale v New Yorku během fashion weeku byl tento styling opět všudypřítomný. Další možností je oblíbený dívčí preppy styl – minisukně, vestičky, podkolenky a mokasíny si přímo říkají o „dospělejší“ doprovod v podobě nadčasového kabátu. Do jarní módy bude bezesporu stále promlouvat i populární trend touch of red nebo obecně slaďování doplňků do stejné barvy – třeba tenisek a kšiltovky. Nespornou výhodou zejména oversize trenčkotů pak bývá, že pod ně navrstvíte nejen tlustý svetr, ale i sako – i díky tomu může být jejich sezóna zahájena dřív, než přijde první jarní den.

Kde koupíte stylový trenčkot na jaro? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.