Podzim přepisuje módní pravidla. Hitem se stávají sladěné doplňky.

Podzim přepisuje módní pravidla. Hitem se stávají sladěné doplňky. Zdroj: Instagram @alisontoby, @linda.sza a @lunaisabellaa

Šála, Cos, 99 eur, cos.com
Kabelka, Jacquemus, 750 eur, net-a-porter.com
Rukavice, Cos, 69 eur, cos.com
Ponožky, Cos, 39 eur, cos.com
Nákrčník, Rouje, 95 eur, rouje.com
30
Fotogalerie

Staré a nudné módní pravidlo, které nyní zase všichni dodržují. Osvojíte si ho také?

Na jedné straně módního spektra se usadil předvídatelný minimalismus v podobě quiet luxury, na druhé se stále vyhřívá zdánlivě nahodilý eklekticismus, pro který se vžil název blokette aesthetic. S podzimem se však do módy ve velkém vrací i jedno staré usedlé pravidlo, kterému jsme se až doteď snažili spíše vyhýbat. O co jde a proč se objevilo právě teď?

Britská Vogue nedávno vydala článek 10 módních pravidel, která byste nikdy neměli následovat. A došlo i na obligátní otázku, zdali by kabelka měla ladit k botám. „Jste snad následnice trůnu? Domníváme se, že ne. Kabelky a boty už dávno ladit nemusí. V 50. letech měly ženy ve zvyku investovat do barevně sladěného setu doplňků, který se hodí pro všechna roční období i příležitosti. Nyní je příhodnější a zábavnější kombinovat chunky tenisky s elegantním psaníčkem nebo lodičky na jehlách s nylonovou ledvinkou. Nicméně ani tohle pravidlo neplatí beze zbytku. Záměrné mixování zářivě barevné kabelky a bot ve stejném odstínu může mít i své kouzlo – jen je třeba to vnímat jako specifický styling, nikoli jako každodenní pravidlo.“

TIP NA VIDEO: Jak na podzim a v zimě vrstvit oblečení?

Video placeholde

Od vydání tohoto článku uběhly pouhé dva měsíce a už nyní je jasné, že Vogue se nemohla mýlit víc. Ze záměrného párování kabelek a bot tón v tónu se vlivem sociálních sítí stává každodenní realita a také velký trend. Zdánlivě nudné pravidlo vzkřísilo aktuální zalíbení v červené barvě, jež se doslova stala královnou sezóny. Rada přidejte do outfitu červený akcent je nyní pravidlem číslo jedna, a kdo si nechce kupovat vysloveně rudý kabát nebo obligátní svetr, sází právě na hru s doplňky. S postupem doby se mění jen odstín a klasicky červenou postupně alternuje delikátní bordó. Klíč nicméně zůstává stejný – aby outfit působil vyváženě, je fajn tuto barvu alespoň jednou zopakovat.

Jako první se nabízí párovat v tomto duchu kabelky. Se změnou ročního období se ale do hry postupně hlásí i další doplňky – nositeli barevného akcentu se mohou stát ponožky nebo punčocháče, rukavice, šály, nákrčníky, vlněné barety, balaklavy i stále populární kšiltovky.

Navíc nemusíte zůstávat jen u odstínů červené. Hezky vyniká například královsky modrá či Bottega zelená. Obecně lze říct, že tento trend opětovně probouzí zájem o barevné tenisky a sportovní doplňky v retro duchu, stejně tak popularizuje jednobarevné ponožky či zimní doplňky. Aby totiž dostatečně vynikl, je potřeba eliminovat veškeré nápadné textury nebo vzory (s výjimkou bílých pruhů na teniskách).

Kde koupíte barevné podzimní doplňky? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.