Zdroj: Profimedia.cz / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Jonathan Simkhai podzim/zima 2023-2024.
Saint Laurent podzim/zima 2023-2024.
Jonathan Simkhai podzim/zima 2023-2024.
Andreas Kronthaler For Vivienne Westwood podzim/zima 2023-2024.
39
Fotogalerie

Milovaný vzor princezny Catherine kraluje podzimu. S čím a jak ho nosit?

V 19. století jej nosili britští bankéři, v roce 2023 patří k nejvíc trendy vzorům, na něž nedají dopustit módní influencerky ani princezna Catherine. Dá se skvěle kombinovat, unosíte ho do práce, do divadla i během volných chvil. Seznamte se s pinstripe proužky, které si zamilujete!

Určitě jste jej už mnohokrát zahlédli. Pinstripe vzor lze charakterizovat jako tenký proužek, jehož šíře nepřesahuje hodnotu 0,85 milimetru, na kontrastním podkladu. Jeho módní kořeny najdeme v šatníku londýnských bankéřů z viktoriánské éry druhé poloviny 19. století. Jejich proužkované obleky tehdy sloužily jako rozpoznávacíznamení, ke které bance daný pracovník patří. Lišily se tloušťkou pruhů i podkladovou barvou.

TIP NA VIDEO: Jak nosit letošní podzimní trendy? Fashion koučka vám ukáže, jak na to!

Video placeholde

Během 20. let 20. století pronikl pinstripe vzor do Spojených států. Místo bankéřů si jej ale osvojily místní sportovní kluby, zejména ty baseballové. S drobnými proužky jsou vůbec nejvíc spjati newyorští Yankees, pro něž se stal typickým proužek v námořnické modré na bílém podkladu.

Nebyli to ovšem jen sportovci, kdo se do pruhů v první polovině minulého století zamiloval. Postupem času se pinstripe vzor začal objevovat na oblecích jazzových hudebníků, politiků i gangsterů. Miloval jej Al Capone, Winston Churchill nebo také herec Cary Grant, který jej v roce 1957 dostal na filmové plátno skrze snímek Nezapomenutelná láska (An Affair To Remember).

V průběhu let se pinstripe vzor stal příjemnou obměnou k tradičně formálním černým oblekům. Platil za stálici na poli byznysové módy a mnozí jej vynášeli i na svatby či další společenské události. Dnes již ale toto striktní pravidlo neplatí, což skvěle dokazují módní kolekce určené pro podzim a zimu 2023/2024. Ty totiž do světa vyslaly jasný vzkaz: pinstripe vévodí současným trendy vzorům a nosit jej můžete na jakoukoliv příležitost v jakýkoliv den i hodinu.

Současný význam tenkých proužků na tmavém podkladu před měsícem stvrdila také královská módní ikona – britská princezna Catherine, která vynesla pinstripe oblek s výraznými zlatými knoflíky na oslavy Měsíce černošské historie. Jak příznačné, když stejné oblečení nosili před sto lety i černošští hudebníci, že?

Princezna Catherine v říjnu 2023.
Princezna Catherine v říjnu 2023. | Zdroj: Profimedia.cz

Princezna Catherine v říjnu 2023.
Princezna Catherine v říjnu 2023. | Zdroj: Profimedia.cz

Inspirovat se princezniným lookem není vůbec složité. Pinstripe vzor totiž skutečně nejlépe vynikne na kalhotovém kostýmu, který doprovodí už jen jednoduché základní kousky. Oblek ovšem můžete i zcela „rozbít“ a jeho jednotlivé komponenty nosit zvlášť. Sako s proužkem si bude skvěle rozumět s džíny různého typu, pruhované kalhoty zase utvoří příjemně minimalistický pár s tenkým rolákem v zemité barvě, popřípadě v aktuálně nejvíc trendy odstínu cherry red.

Ve velkém se letos nicméně rozmohl také trend pinstripe kabátů. Přestože oproti klasickým neutrálním svrchníkům váš outfit hezky oživí, nosit je můžete stejně univerzálně jako jakýkoliv jiný jednobarevný model. Velkou podzimní inspiraci, jak pinstripe vzor letos na podzim a v zimě nosit, nabízí jak přehlídková mola z předposlední edice fashion weeků, tak fashion influencerky na Instagramu. Svou oblíbenou kombinaci si díky snímkům pod tímto odstavcem a ve fotogalerii v úvodu článku určitě najdete i vy.

Inspirace z Instagramu: Jak nosit pinstripe vzor?

Další inspiraci na pinstripe outfity a tipy, kde proužkované kousky sehnat, najdete ve fotogalerii v úvodu článku.