Jediné boty, v nichž odchodíte podzim a zimu – kotníkové boots jsou módní evergreen.

Jediné boty, v nichž odchodíte podzim a zimu – kotníkové boots jsou módní evergreen. Zdroj: Instagram @emmanuellek_ @anoukyve

Jediné boty, v nichž odchodíte podzim a zimu – kotníkové boots jsou módní evergreen.
Rouje, 295 eur, rouje.com
Reformation, 13 000 Kč, thereformation.com
Reformation, 13 000 Kč, thereformation.com
& Other Stories, 179 eur, stories.com
46
Fotogalerie

Jediné boty, které potřebujete na podzim a v zimě. Jak je nosit a kde sehnat ty nejlepší?

Trendy ovlivňující podobu podzimních a zimních bot přicházejí a stejně rychle často i odcházejí. V záplavě módní hitovek se ale najde jeden model, který všem těmto změnám odolává a jejž v chladném počasí volí drtivá většina žen (a samozřejmě i mužů). Kotníkové boty – ať už ty rovné, tak na podpatku – lze považovat za stejně klíčový základ botníku, jako jsou třeba během jara a léta tenisky. Jaké modely letos dominují nabídce obchodů a jaké šaty, sukně a džíny k nim nosit?

V minulých sezónách jsme přihlíželi rychlému nárůstu obliby chunky chelsea boots s gumovou špičkou, s nimiž přišla dánská značka Ganni. Tyto pohodlné rovné modely šly naproti trendu athleisure a athflow, k nimž jsme přilnuli už během pandemie, a stoprocentně splňovaly módní požadavek na maximální pohodlí. Letos se ale módní podnebí i preference mění – po ležérním období přichází větší touha po eleganci a nadčasovosti.

TIP NA VIDEO: K podzimu stejně jako kotníkové boty patří i kozačky. Tady jsou 3 nápady, jak je nosit.

Video placeholde

Pokud jste milovníky klasických chelsea boots, rozhodně je noste dál. Zároveň ale není letos od věci dát šanci kotníkovým botám s kačenkovým, případně blokovým podpatkem, jež svým designem přesně kopírují nejmilovanější boty Francouzek. Kromě černých modelů se špičatou, případně rovně useknutou špičkou s lehce zaoblenými rohy letošní nabídce dominují modely v různých odstínech hnědé – od okrové přes čokoládovou až po temnou s vínovými akcenty. Jejich nespornou výhodou je, že na nich krásně vynikne textura materiálu, zejména pak imitace krokodýlí kůže. Ta z bot dělá výrazný prvek celého outfitu, který už bez problému doplní i ty nejzákladnější minimalistické kousky.

Tyto modely si velmi dobře rozumí s rovnými i flare džíny, a to ve všech denimových odstínech modré. Dobře ovšem mohou fungovat i s midi a maxi šaty a sukněmi – a klidně se do nich nebojte obléct ani černé punčochy.

Kromě těchto french chic kotníkových bot se letos prosazují modely s výrazně ostrou špičkou a nižším jehlovým podpatkem. V jejich případě platí, že je můžete spárovat s oblekovými černými kalhotami nebo úpletovými šaty.

Přestože se může zdát, že letošní sezóna přeje výhradně kotníkovým botám na podpatku, opak je pravdou. Za nadčasovou stálici nadále platí již zmíněné chelsea boots (jen letos ve spoustě případů ztrácejí chunky podrážku a vrací se zpátky ke svým elegantnějším kořenům) i šněrovací boty ve stylu Dr. Martens. Stejně tak si ještě letos na podzim a v zimě můžeme užít doznívající trend kovbojských bot. Pokud ovšem chcete jít s aktuálními trendy, spíše než na westernové páry vsaďte na moto boots s masivními sponami – v nabídce obchodů je letos najdete jak v kotníkové verzi, tak v podobě kozaček sahajících do půli lýtek.

Inspirace z Instagramu: Jak nosit kotníkové boty na podzim a v zimě?

Kde letos pořídíte ty nejlepší kotníkové boty? V úvodu článku najdete fotogalerii s výběrem 45 krásných modelů z aktuálních kolekcí.