.

. Zdroj: CCC

.
2
Fotogalerie

5 nejoblíbenějších druhů zimních bot: Znáte je všechny a víte, které vybrat?

Šatník už máte připravený na příchod tuhých mrazů: šála, čepice i rukavice jsou v pohotovosti. Jak je na tom ale váš botník? Pokud se stále rozhodujete, jaké zimní boty pro vás budou letos ty pravé, vyberte si jedny z 5 druhů, které jsou letos nejvíc in.

Připadá vám, že zimní boty jsou v podstatě všechny stejné, ale mají jen různá jména? Opak je pravdou: každý druh má svá specifika a nuance, jimiž se liší od ostatních. Svoji volbu zimní obuvi nestavte jen na základě aktuální módy, ale přizpůsobte ji především sama sobě. Důležitý je nejen váš osobní celkový styl oblékání, ale třeba i klimatické podmínky v místě vašeho bydliště.

Sněhule pro hrátky v závějích

Jak již název napovídá, sněhule jsou určené hlavně do sněhu, a to i do toho hlubokého. Jsou extra pohodlné, teploučké a nepromokavé. Z ortopedického hlediska však nejsou dobrou volbou na horské túry, jelikož jsou měkké a nefixují nohu v kotníku. Obuté však vypadají výborně, zvláště v případě, že máte štíhlé nohy.

Při výběru sněhulí si prohlédněte zejména jejich podrážku. Měla by být dostatečně silná, aby dobře tepelně izolovala od chladné země, a také strukturovaná, což zabrání podklouznutí. Při nákupu pak není od věci si rovnou pořídit vhodnou impregnaci pro daný materiál, s čímž vám poradí obsluha v prodejně.

.
. | Zdroj: CCC

Kozačky pro městskou eleganci

Zimní kozačky kralují dámským botníkům v chladnější části roku již dlouhá léta. Není se čemu divit: krásně totiž prodlouží nohy a hodí se ke kalhotám i sukním v ležérním i formálnějším stylu. Z materiálů hrají prim kvalitnější, ale dražší pravá kůže, stejně jako cenově dostupnější, avšak méně odolná koženka.

Výška kozaček se různí, od modelů do poloviny lýtek až po letošní módní hit, kozačky nad kolena. Rozdílná bývá i míra zateplení, kterou si před nákupem zkontrolujte zejména v případě, že jste citlivější na chlad. Z barev převládá klasická černá, pokud však chcete být absolutně in, sáhněte po stříbřitě šedé.

.
. | Zdroj: CCC

Zateplené tenisky pro milovnice pohodlí

Pro ty z vás, kterým je pohodlí nade vše, na podpatcích se necítíte a váš šatník se točí především kolem urban street stylu, jsou ideální volbou na zimu tenisky. Nikoliv ty, které tak ráda nosíte po zbytek roku, ale jejich vylepšená verze: tenisky s kožíškem uvnitř.

Zimní tenisky mívají zpravidla robustnější podrážku, která vás ochrání před chladem od země. Většina zateplených modelů má výšku ke kotníkům, což je praktické nejen z hlediska tepelného komfortu, ale i jako ochrana kloubu v případě podklouznutí.

.
. | Zdroj: CCC

Holínky s kožíškem pro městské rebelky

Holínky neboli gumáky se v lecčem mohou podobat sněhulím, ovšem až na jeden zásadní rozdíl v použitém materiálu. Zatímco sněhule mají textilní či kožený svršek, holínky jsou vyrobené z gumy. Ta jim dodává potřebnou odolnost vůči vodě, což z nich dělá ideálního společníka pro chůzi v hlubším sněhu. Abyste při skotačení ve sněhu nezmrzla, vyberte si holínky se zateplením.

Nespornou výhodou holínek je jejich snadné obouvání: žádné zipy ani šněrování, stačí je prostě nazout a můžete vyrazit. Stejně jako u sněhulí ovšem platí, že nejsou vhodné na delší chůzi náročným terénem.

.
. | Zdroj: CCC

Válenky pro styl inspirovaný modelkami

Hitem posledních několika let se staly měkké válenky, jež si oblíbila i řada světových celebrit. Tyto na první pohled pohodlné boty, sahající obvykle těsně nad kotník, jsou inspirované tradiční ruskou zimní obuví, která se vyráběla z plsti. Válenky s kožíškem, případně ty zateplené tradičně ovčí vlnou jsou ideální pro věčně zmrzlé dámy, jejichž nožky budou ve válenkách jako v pokojíčku.

Válenky však mají i svá úskalí: vůbec nijak nezpevňují nohu, takže se nehodí pro delší chůzi. Klasickým modelům úplně chybí i ortopedická vložka, jejíž nákup zvažte v případě, že válenky plánujete nosit častěji. Pozor si dejte také na sníh: většina klasických válenek totiž rozhodně není voděodolná.

Skvělé je, že letos si z módních stylů obuvi může vybrat úplně každá žena, od sportovkyň až po milovnice střídmé elegance.

.
. | Zdroj: CCC