Vstupte do nové sezóny s čistou hlavou a novou motivací plnit si své sny!

Vstupte do nové sezóny s čistou hlavou a novou motivací plnit si své sny! Zdroj: iStock.com / Grafika: Anna Vlčková

Jarní úklid duše: 6 důvodů, proč se cítíte zaseklá a nevíte, co se sebou. Jak z toho ven?

S prvními slunečními paprsky a teplými dny odchází sezónní depky a začíná nová, jarní sezóna. Vy se ale pořád cítíte unavená, jste zcela demotivovaná pouštět se do nových projektů nebo třeba i jen vyvíjet maximální snahu u těch rozjetých. Jako byste byla zaseklá v prázdné bublině a nevíte, jak z ní ven. Poznáváte se? Nebojte, máme pro vás řešení. Nejprve je totiž potřeba rozklíčovat, co je příčinnou vašich problémů. Dost možná je to jeden (nebo víc) z následujících 6 důvodů...

1. Váš život je nevybalancovaný

V životě musí být harmonie. Můžete hodně pracovat, ale pak taky musíte hodně odpočívat a mít čas i na své přátele a rodinu. Pokud delší dobu máte přemíru jednoho, můžete se cítit nenaplnění a tahle prázdnota pak taky zbytečně vysává vaši cennou energii. Když je například žena pořád jenom doma s dětmi, nonstop se o ně stará a k tomu na ní leží kompletní péče o domácnost, nedostává se jí času ani na práci, ani na koníčky, ani na kamarádky a je jasné, že je potom nespokojená a nešťastná. Naopak, pokud žena nonstop jenom pracuje, dělá přesčasy, hlásí se o projekty a nic z toho nemá – zvednutí platu nebo povýšení – přichází rozčarování a demotivace. Život je mozaika, která se skládá z mnoha věcí. Balanc mezi nimi je zásadním klíčem ke štěstí.

TIP NA VIDEO: Sezónní detox: Jak se s příchodem jara očistit?

Video placeholde

Další důvody, proč se cítíte zaseklá na místě, najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

2. Nevíte, kdo doopravdy jste a co chcete – nebo si to nechcete přiznat

Existují lidé, kteří od malička vědí, co v životě chtějí, znají své ambice a cíle a za těmi si celou dobu jdou. Pak jsou ale mezi námi tací, kteří to tak jednoduché a přímočaré nemají. Je nás většina a je to naprosto v pořádku, důležité ale je rozpoznat, kdy to může být důvodem, který nás brzdí. Pokud nevíte, co se sebou, neustále přeskakujete od jednoho k druhému, ale u ničeho dlouho nevydržíte, možná je právě tohle důvod, proč to tak je. Dejte si čas na relax a opravdu upřímně se zamyslete nad tím, co vám dělá radost, při jakých činnostech cítíte nadšení a zápal, co umíte, co naopak neumíte a zbytečně se snažíte to lámat přes koleno. Zvažte i, kolik věcí děláte ne proto, že je dělat chcete, ale protože máte pocit, že to od vás někdo jiný očekává. Všechno si to pěkně sepište a brzy budete mít sama v sobě o poznání jasněji.

Pokračování 3 / 6

3. Máte nevyřešené trauma

Příčinnou dlouhodobého záseku, demotivace a chronické únavy samozřejmě může být i něco opravdu závažného – řeč je o traumatu z minulosti, které jste nevyřešili a ono dřímá ve vašem nitru. Třeba si ho ani neuvědomujete a přesto ovlivňuje celý váš současný život. Může to být něco z dětství nebo z rodiny, důsledek šikany prožité během dospívání nebo třeba i v práci. Třeba vaši duši výrazně pochroumal toxický ex partner nebo jste se stali nechtěnými svědky tragické události. Máte-li pocit, že se vás to týká, doporučujeme najít si terapeuta. Hluboko schovaná traumata vyžadují odbornou pomoc a jejich řešení bývá během na dlouhou trať. Bez toho se ale z místa bohužel nepohnete.

Pokračování 4 / 6

4. Nevěnujete se svým vášním a nerozvíjíte svoje talenty

Určitě to znáte – milujete malování, vaše ideální představa o trávení volného času je trekový výlet do hor, nedáte dopustit na večer s dobrou knihou a šálkem čaje... Ale už dlouho jste si nic z toho nedopřála. Měla jste moc práce a nestíhala jste se svým koníčkům, zálibám, vášním a talentům věnovat. Takové období máme jednou za čas všichni, když to ale trvá moc dlouho, naše duše začne strádat. Důvodem existence koníčků je vnitřní rozvoj a mentální odpočinek. Pokud se nám ani jednoho nedostává, naše energie a motivace plnit každodenní povinnosti padá na nulu. Co nejdříve si udělejte čas na to, co milujete a co vás baví. I pár hodin vám neskutečně uleví a nastartuje vás!

Pokračování 5 / 6

5. Nemáte dost smysluplných, upřímných vztahů

Tím nechceme říct, že lidé, kteří nemají dlouhodobé partnery, by nemohli žít naplněný život, to vůbec ne. Člověk je ale tvor společenský a potřebuje svůj kruh blízkých, kterému se může svěřit se svými radostmi i starostmi a na kterých mu upřímně záleží. Nemusí jít nutně o milostný protějšek, řeč je samozřejmě i o rodinných příslušnících nebo kamarádech. Pokud se dlouhodobě cítíte zaseklá, nemáte chuť se se svými známými stýkat nebo s nimi ani mluvit, příčinnou může být i to, že se vaše vztahy už vyčerpaly anebo nestojí na kvalitním, autentickém základě, případně jsou přímo toxické. Neplýtvejte energií na vazby, které vám nic nepřináší a zkuste rozvinout nová spojení tam, kde vidíte potenciál. Osvěží vás to a může vám to přinést spoustu nových, potřebných impulzů.

Pokračování 6 / 6

6. Trávíte příliš mnoho času na sociálních sítích

Zní to už jako otřepaná fráze, ale faktem je, že sociální sítě jsou dobrý sluha a špatný pán. Nejde jenom o to, že porovnávání sebe sama a svého života s přikrášleným životem ostatních může mít zničující dopad na naši psychiku a sebedůvěru. Současný svět je zmítán několika závažnými válečnými konflikty, ve společnosti rezonují citlivá témata, která lidstvo rozdělují na vzájemně se neustále dohadující a urážející tábory. Každý den jsme na sociálních sítích vystaveni obrovskému množství zahlcujícího, negativního nebo přímo agresivního obsahu. Je jasná, že nám to leze na mozek a vyčerpává nás to. Připomeňte si, že realita se odehrává jinde než na Twitteru či Instagramu a dejte si alespoň na týden pauzu. Uleví se vám, to zaručujeme.