Jaké nové podniky z pražské gastro scény by vám neměly uniknout?

Jaké nové podniky z pražské gastro scény by vám neměly uniknout? Zdroj: Instagram @krovrsovice a @420restaurant

Gastronomický bucket list 2024: Které nové pražské podniky musíte letos navštívit?

Jestli v novém roce hledáte nějaké jistoty a příjemné zážitky, pak je bezesporu objevíte na vzkvétající gastro scéně. Konkrétně v Praze se v posledních letech otevřelo několik podniků, které mixují vrcholnou gastronomii i příjemné neformální prostředí. Současně dokážou vzbudit pocity FOMO – neboli potřebu tam co nejdřív zajít.

420 restaurant

Restaurací 420 se hvězdný šéfkuchař a moderátor kulinářské soutěže Masterchef Radek Kašpárek snaží vrátit na Staroměstské náměstí gastronomii, která přiláká nejen turisty, ale především tuzemské zákazníky. Nachází se totiž v domě U Červené lišky, jehož nádvoří ještě před několika lety hyzdily podivné plastové průchody. Dnes se na tomto místě královsky stoluje – pod prosklenou střechou s efektními svítidly ve tvaru vlaštovek.

Na rozdíl od Kašpárkovy druhé pražské restaurace Field, se kterou získal prestižní michelinskou hvězdu, je 420 přístupnější jak svým konceptem, tak i cenami jídel. K největším lákadlům patří kynutý knedlík plněný zelím a uzenou brynzou, terina z kuřete s omáčkou ze zauzených paprik nebo telecí řízek à la Escoffier, který doplňuje bramborová kaše a lahodná lanýžová omáčka. Rodiny ocení, že zde nechybí dětské menu, ze kterého se v pohodě nasytí i puberťák.

TIP NA VIDEO: Jaký je recept na úspěch podle Radka Kašpárka?

Video placeholde

Další tipy najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Slice Slice Baby

Také Holešovice se mohou pyšnit gastro novinkou, za níž se sjíždějí lidé z celé Prahy. Stojí za ní Kateřina Jakusová, která má za sebou působení v pražské Esce, ale třeba i stáž ve slavné kodaňské Nomě. Svůj projekt Slice Slice Baby zaměřila na neo-neapolskou pizzu – vychází z klasického italského těsta, ale topping může být osobitější.

Než zakotvila na rohu ulic Dělnická a Osadní, fungovala dlouho jen formou pop-upů, ať už v rámci různých akcí nebo na půdě jiných oblíbených pražských podniků – včetně sousedské kavárny Osada nebo nedalekého barbecue restaurantu Big Smokers. Současné menu Slice Slice Baby nabízí šest pizz včetně klasik, jako je Margherita či Diavola, ale i lákavé „úlety“ – třeba se základem z čedaru a piva.

Pokračování 3 / 6

Bistro Karel

Bistro Karel je projektem dvou kamarádek, které se v době náročných těhotenství potkaly ve vinohradském podniku Slow Café – Eleny Chvojkové, jež tehdy byla ještě zákaznice, a Karolíny Pomahač, v té době baristky a spolumajitelky kavárny. Poté, co Karolínu zaválo stěhování do Troji, kde vyrůstala, a Elena tam jednoho dne vyrazila s kočárkem na procházku, je osud znovu svedl dohromady a tentokrát otevřely bistro společně.

Karel se nachází přímo v zahradách Trojského zámku. A byť to pro mnohé pražské foodies, uvyklé pohybovat se v perimetru Vinohrady-Letná-Karlín, může být trochu z ruky, jeho věhlas prosvětleného minimalistického interiéru a skvělé kuchyně už přesáhl hranice čtvrti. Karel může být skvělým dostaveníčkem na snídaně (vyhlášená jsou místní turecká vejce) nebo na oběd. Výběrová káva je zde samozřejmostí.

Pokračování 4 / 6

Marie B

Skupina Ambiente loni nezahálela a představila hned dva výrazné projekty. Tím prvním je první Ambi fast food Burger Service, který se prezentuje jako hip hladové okno pro lidi, kteří míří na party anebo už se z nějakého večírku vracejí. Tím druhým je poměrně tajemný koncept Marie B, který sídlí v sousedství oblíbené vinárny Bokovka a návštěvníky vítá vchodem v berlínském stylu – tedy posprejovanými dveřmi.

Za nimi se nachází dekadentní prostory restaurace s půlkruhovým barem určeným ke sdílení zážitku, který však není pro každého. Marie B, inspirovaná kuchařkou Marie B. Svobodové, totiž nabízí menu jen ve formě Carte Blanche. „Přijdete, usadíte se, rozkoukáte se, připijete si, dostanete první chod, přemýšlíte, možná si zapisujete...“ vysvětluje na Instagramu pravidla hry, která spočívá v tom, že dopředu nevíte, co na talíři dostanete. A když chcete vědět? Tak vám to prý pošeptají...

Pokračování 5 / 6

GRAM.

Dalším podnikem, který vás nejprve uchvátí krásným interiérem, je nový vinohradský přírůstek GRAM. Vzdušné prostory jsou tvořeny proskleným atriem, které zútulňují obnažené cihlové zdi, stoly a stolečky ve tvaru opracovaných dřevěných špalků, autorské obrazy na stěnách i všudypřítomné pokojové květiny – ne nadarmo si podnik rychle vysloužil přezdívku vinohradská džungle.

Zajít sem můžete na luxusní brunch i rychlejší kousek pečiva z místní pekárny a samozřejmě na výbornou kávu. Kuchyni šéfuje Tomáš Kuchyňka, který vám k obědu připraví třeba kuře na paprice nebo údajně nejlepší „svíčkovou“ v Praze – chateaubriand steak s klasickou omáčkou a karlovarským knedlíkem.

Pokračování 6 / 6

KRO Vršovice Bistro & Bakery

„Je to kombinace obchůdku, kavárny na brunch i místa, kam si jdeš sednout na oběd nebo na večeři. Můžeš si jít jen tak pro kafe a sladké nebo slané pečivo, nicméně část na sezení je moc příjemná. Zdejším hitem jsou krodogy. A mají i veganská skotská vejce,“ vypočítává editorka Kristýna Dobeš Moučková první dojmy z návštěvy nové vršovické pobočky úspěšné značky KRO, která už má podniky na náměstí Jiřího z Poděbrad a v Karlíně.

Vršovické bistro s pekárnou je podle Kristýny nejpříjemnější, a to i díky prosluněnému interiéru, výloze s lákavým pečivem a skvělé hudbě. Za zmínku bezesporu stojí, že vedle výběrové kávy si zde můžete dopřát i víno nebo čepované pivo. Jinak je to klasické „kročko“ se vším, co k tomu patří – a tím jsou zejména vyladěné pokrmy.