Propadají hazardu více muži, nebo ženy? Závislost si nevybírá.

Propadají hazardu více muži, nebo ženy? Závislost si nevybírá. Zdroj: Unsplash

Závislost na hazardu si nevybírá. Ženy často k hrám utíkají před partnerským násilím

Odpoutání od reality, pocity vzrušení, útěk, vidina snadného zisku – to jsou hlavní lákadla hazardního hraní. Pokud hrajete pro zábavu, neohrožuje to vaši finanční situaci ani neovlivňuje negativně váš život, asi není důvod k obavám. Může se ale stát, že se hraní vaší kontrole vymkne, a pak je důležité vědět, kam a jak se obrátit pro pomoc. Rizikové hraní si totiž nevybírá podle pohlaví ani věku a postihuje lidi napříč všemi sociálními a ekonomickými skupinami.

Podle průzkumu, který si nechal zpracovat Institut pro regulaci hazardních her, šest z deseti Čechů občas hraje hazardní hry, podávají sázky nebo si kupují losy. Jednu z hazardních her si v životě zahrála více než polovina žen. Z průzkumu také vyšlo najevo, že přes 40 procent žen hraje či sází pravidelně, i když méně než několikrát za měsíc.

TIP NA VIDEO: Gamblerství je stále problém. Hráči se přesunuli na internet a k investicím

Video placeholde

I ženy jsou v ohrožení

Co ženy k hazardu vede? Slouží jim především jako nástroj automedikace – hledají v něm klid, útěchu, únik od reality a psychických problémů. To často souvisí s toxickými vztahy. Mnoho hráček totiž hovoří o tom, že k hazardu unikají od partnerského násilí. Snadná dosažitelnost her, jednoduchý přístup odkudkoliv a možnost hrát skrytě bývají pro ženy tím, co je posune na cestě k rizikovému chování při hře a potenciálnímu rozvoji závislosti rychleji. „Ženy mají na cestě k závislosti vzorec emocionální zranitelnosti, muži spíše impulzivně-asociální. Často se užívá termín hráčky na útěku‘, ženy při hazardní hře unikají situačnímu stresu, zapomínají na zdrcující problémy, ztrácí povědomí o čase, při hře nepociťují úzkost a je jim dobře,” přibližujeadiktolog František Trantina.

Jak poznám, že mám problém?

Závislost na hazardních hrách je nemoc, která může ovlivnit jak muže, tak ženy. Příznaky rizikového hraní mohou být různé, ale některé z nich zahrnují:

  • Ztrátu kontroly: Nemůžete přestat hrát a pokoušíte se omezit hraní, ale nejde to.

  • Finanční problémy: Hraní vás stále více zadlužuje a ohrožuje vaši finanční stabilitu.

  • Problémy v osobním životě: Hraní ovlivňuje vaše vztahy a zdraví.

  • Zanedbávání povinností: Povinnosti v rodině, práci nebo škole jsou opomíjeny kvůli hraní.

  • Úzkost a deprese: Hraní vás vystavuje většímu stresu a emocionálním problémům.

Kde si mohu říct o pomoc?

Stejně důležité jako vědět, jak si svou hru řídit, je říci si o pomoc a vědět, kde ji mám hledat. Existuje mnoho organizací, které vám podají pomocnou ruku. Třeba projekt Zodpovědné hraní, který již třetím rokem běží pod záštitou Institutu pro regulaci hazardních her. „Jednou z našich priorit je právě poskytnout možnost najít včas účinnou pomoc. I proto spolupracujeme s organizacemi, jako jsou adiktologická centra, občanskoprávní poradny. Díky tomu dokážeme být rozcestníkem, na který se může obrátit o pomoc kdokoliv, kdo tápe, a my ho nasměrujeme,” říká manažerka projektu Zodpovědné hraní Petra Šebo.

Dostatečná sebereflexe

I přes všechny možné problémy, které hraní hazardních her může způsobit, je nejdůležitější si problém přiznat. Připustit si jej a nebát se hledat cestu ven. „Druhým rokem úzce spolupracujeme s Linkou pomoci Naberte kurz, jejíž provoz zajišťuje Společnost Podané ruce. Víme, že tam jsou všichni v těch nejlepších rukách. Citlivý přístup terapeutů zohledňuje potřeby každého volajícího,” dodává Petra Šebo. Ženy mají obecně vyšší míru sebereflexe, která jim pomáhá se s rizikovým hraním vyrovnat. Zároveň také mají úspěšnější výsledky léčby než muži. Na rozdíl od nich jim totiž nedělá takovou potíž uznat, že problémy mají. „Ženy vyhledávají pomoc dříve než muži. Motivaci k léčbě mají stejnou, dosahují ale lepších výsledků a nemají takový problém přiznat si své mylné chápání hazardních her,” vysvětluje adiktolog František Trantina. Proto ženy také častěji svou zkušenost s hazardním hraním dále sdílejí a snaží se šířením svého příběhu pomoct ostatním.