Co se špatným dechem?

Co se špatným dechem? Zdroj: iStock.com

Trápí vás špatný dech? Jak to rychle napravit s tím, co máte doma

Taktně jste se dozvěděli, že váš dech není zrovna příjemný, nebo už jste si toho začali všímat sami? Napravte to co nejrychleji, než vám dech začne negativně ovlivňovat osobní vztahy a kvalitu života. Vystačíte si s tím, co máte doma.

Někteří lidé jsou přesvědčeni, že mají špatný dech, když je jejich dech zcela neutrální. Jiní mají hrozný dech a nevědí to. Může být obtížné cítit vlastní dech, natož soudit jeho zápach. A proto požádejte někoho, komu důvěřujete, aby vám poskytl upřímný názor. Ideálně uprostřed dne, ne po jídle.

Co je příčinou špatného dechu?

Špatný dech obvykle pochází z úst, kde jsou bakterie stále přítomny. Když jíte, kousky jídla se vám zachytí v zubech. Na těchto kouscích jídla rostou bakterie, čímž se uvolňují páchnoucí sloučeniny síry. Nejčastější příčinou zápachu je špatná dentální hygiena. Pokud si nepravidelně čistíte zuby, nepoužíváte dentální nitě a kartáčky, bakterie v ústech rostou a na zubech se hromadí tenký film bakterií známý jako plak. Není-li plak nejméně dvakrát denně oplachován, vytváří zápach a vede k dalšímu zápachu, zubnímu kazu. „Všechno jídlo vám uvízne v zubech, ale určitá jídla, jako je cibule a česnek, způsobují špatný dech mnohem častěji, neboť trávení těchto potravin uvolňuje sloučeniny síry do vašeho krevního řečiště. Když krev doputuje do vašich plic, ovlivňuje to váš dech.“ vysvětluje lékařka celostní medicíny Debra Rose Wilson. Dle výzkumů až 90 % zdroje špatného dechu pochází z úst, avšak může to být také důsledek refluxu, infekce, selhání ledvin, diabetické ketoacidózy nebo zahájení nové diety jako je keto dieta. Pokud se ani po domácích prostředcích dech nezlepší, poraďte se se svým lékařem či zubařem.

Domácí prostředky proti špatnému dechu

Pokud jsou vaše podezření potvrzena a váš dech je problematický, nebojte se. Existuje mnoho domácích prostředků, které mohou eliminovat špatný dech. Podívejme se blíže na některé z nich.

Dobrá zubní hygiena

„Halitóza, foetor ex ore nebo jednoduše zápach z úst, je způsoben nejčastěji zanedbanou zubní hygienou. Vlivem přemnožení bakterií, které produkují nevábně zapáchající odér. Ten může obtěžovat nejen nás ale i naše okolí. Často je spojený se zubním kazem, paradentózou nebo zubním kamenem. Další příčiny špatného dechu mohou být již zmíněné potraviny, kouření, konzumace alkoholu, nebo ranní sucho v ústech, kdy přes noc dochází ke snížení slinné sekrece a samo-očišťovaní úst. Někdy i některé léky mohou snižovat slinnou sekreci a vést tak ke zhoršení stavu,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Prevence hromadění plaku je klíčem k udržení zdravých úst a dechu. Měli byste si čistit zuby a jazyk pomocí fluoridové zubní pasty po dobu dvou minut alespoň dvakrát denně a používejte ostatní nástroje dentální hygieny doporučené zubařem.

Listy petrželky

Petržel je populární lidový lék na zápach. Její svěží vůně a vysoký obsah chlorofylu naznačují, že může mít deodorační účinek. Výzkumy prokázaly, že petržel může účinně bojovat proti škodlivým sloučeninám síry. Začněte ji žvýkat po každé jídle.

Ananasový džus

Dle zkušeností mnoha lidí je právě ananasová šťáva nejrychlejší a nejúčinnější léčbou špatného dechu. I když neexistují žádné vědecké důkazy, které by tuto teorii podporovaly, zkušenosti lidí i některých odborníků potvrzují, že to funguje. Po každém jídle vypijte sklenici organické ananasové šťávy nebo žvýkněte ananasový plátek jednu až dvě minuty.

Voda

Špatný dech dle lékařky Debry Rose Wilson často způsobuje i sucho v ústech. Důležitou roli hrají sliny, které udržují čistotu v ústech. Bez nich se mnohem více daří baktériím. „Vaše ústa přirozeně vysychají, když spíte, a proto je dech obvykle ráno horší.“ říká odbornice. Abyste zabránili suchu v ústech pravidelně tělo hydratujte, to znamená, pijte vodu bez kofeinu, nesladké nápoje a podpořte produkci slin. Zaměřte se na nejméně osm sklenic vody denně.

Pomeranče

Pomeranče jsou nejen zdravou svačinkou, ale také podporují dentální hygienu. Mnoho lidí má špatný dech, protože nevyrábějí dostatek slin, aby odplavili páchnoucí bakterie. Dle výsledků prezentovaných na konferenci IADR roce 2014 věnující se tématu tvorby slin, vitamin C pomáhá zvyšovat produkci slin, což může eliminovat zápach z úst. A pomeranče jsou na tento vitamín bohaté a příjemně se konzumují.

Zinek

V dalších výzkumech byla prokázáno, že jedním z prvků, který má pozitivní vliv na špatný dech, je zinek, neboť právě ten se podílí na snižování počtu sloučenin síry v dechu. Proto pravidelné vyplachování úst roztokem obsahujícím zinek může být účinné. Ideálně se doporučuje vyplachovat pravidelně zhruba 6 měsíců. Vyzkoušejte i žvýkačku s obsahem zinku určenou pro lidi se suchými ústy. Potravinové doplňky zinku můžete také najít i v drogerii.

Zelený či mátový čaj

Zelený čaj je efektivním domácím lékem na zápach, neboť má dezinfekční a deodorační vlastnosti, které mohou dočasně osvěžit dech. Máta má podobné účinky, takže šálek zeleného čaje nebo mátového může být ideálním osvěžovačem dechu. Před spaním si uvařte dva šálky čaje a přes noc jej chlaďte. Ráno si nalijte studený čaj do láhve s vodou a vezměte jej s sebou do práce. Pomalu ho popíjejte po celý den.

Mléko

Mléko je známý lék na zápach. Výzkumy ukazují, že pití mléka po konzumaci česneku může výrazně zlepšit „česnekový“ dech. Chcete-li použít tuto metodu, vypijte sklenici nízkotučného nebo plnotučného mléka během jídla nebo po něm, které obsahuje silně vonící potraviny, jako je česnek a cibule.

Semena fenyklu nebo anýzu

Od dávných dob se semena fenyklu a anýzu používají k osvěžení dechu. V některých částech Indie se pražená fenyklová semínka stále používají jako osvěžovače úst k očištění dechu po večeři. Chutnají sladce a obsahují aromatické éterické oleje, které dodávají dechu svěží vůni. Semena fenyklu a anýzu mohou být snědena prostě, pražená nebo obalená cukrem.

Jablka

V neposlední řadě vám poslouží i syrová jablka mající silný účinek proti česnekovému dechu, neboť některé přírodní sloučeniny v jablkách ho neutralizují. To je zvláště užitečné pro ten typ lidí, jejichž česnekový dech přetrvává.