Feministická výstava nebo maraton Monty Pythonů v Aeru. Začněte jaro v Praze kulturně!

Feministická výstava nebo maraton Monty Pythonů v Aeru. Začněte jaro v Praze kulturně! Zdroj: iStock.com, Thomas Ledl – Wikimedia, Python Pictures Limited / Grafika: Anna Vlčková

Kulturní přehled: Chystá se Žižkovská noc, maraton Monty Pythonů i jarní Dyzajn market

Zima pomalu odchází a s prvním jarními dny se kromě čerstvého vzduchu a příjemnějších teplot blíží spousta zajímavých kulturních akcí. Čekají nás nové výstavní sezony, bazar vintage nábytku, jarní Dyzajn market, ale také například oblíbená klubová Žižkovská noc. Račte si vybrat!

Přehlídka loutkové tvorby pro dospělé LOUTEX 2024, 11. až 16. března

Festival LOUTEX navazuje na přehlídku loutkové tvorby pro dospělé uváděnou již několik sezon v divadle Alfred ve dvoře. Cílem akce je mapovat a podporovat novou původní loutkovou tvorbu pro dospělé se zvláštním zřetelem na její okraj, experimenty a žánrovou tvorbu. Aktuální ročník bude probíhat od pondělí 11. března do soboty 16. března a vstupenky na jednotlivá představení koupíte na GoOutu.

Veletrh malých nakladatelů BookFest, 16. března

Knihy, které jinde nekoupíte z nakladatelství, o kterých jste dosud možná ani neslyšeli a je to škoda. V sobotu 16. března proběhne v prostorách Kampusu Hybernská další BookFest – veletrh malých nakladatelů. Přijďte objevit knižní novinky, porozhlédnout se po bestsellerech nebo si popovídat nad knihami a o knihách. Festival bude probíhat od 10 do 19 hodin, vstupné je zdarma a návštěvníky čeká i zajímavý doprovodný program.

Maraton filmů Monty Python v Aeru, 16. března

Jejich potrhlý humor je legendární a ani dnes některé jejich vtípky neztrácejí na kvalitě a aktuálnosti. Britská skupina Monty Python – respektive její kultovní celovečerní filmy Život Briana, Svatý grál a Smysl života – vezmou žižkovské kino Aero útokem. V sobotu 16. března tu proběhne unikátní trojprojekce těchto kultovních snímků. Neváhejte, vstupenky mizí rychle!

Dyzajn market Jaro, 16. a 17. března

Jarní vydání pravidelného výběrového trhu lokální autorské tvorby je tu! Dyzajn market Jaro se uskuteční o víkendu 16. a 17. března na pražském Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma, bez bariér, a povolen i čtyřnohým miláčkům. Můžete se těšit na originální šperky, oblečení, doplňky, kabelky, batohy, porcelán, dekorace, svíčky, hračky, knihy, delikatesy nebo papírenské zboží.

Vernisáž skupinové výstavy Feminine Painting, 19. března

Martina Drozd Smutná, Marta Nadolle, Adelita Husni-Bey, Ian Mikyska, Olina Franco, Jazael Olguín Zapata a Christian Nyampeta. Skupinová výstava Feminine Painting – It's A Masculine Thing! představí tvorbu místních a zahraničních umělkyň a umělců, která mísí vysokou teorii s polévkou, příklady sexismu a misogynie devadesátých let s těmi současnými, feministické utopie s každodenním životem a zátěžový koberec s krajkou a saténem. Přijďte na vernisáž, která proběhne v úterý 19. března od 16 hodin v uměleckém prostoru na adrese Světová 1. Pokud nestíháte, výstava potrvá do 15. května.

Zahájení jarní sezony ve Veletržním paláci, 21. března

Každoroční příležitost setkat se s přáteli a otevřít novou sezonu ve Veletržním paláci se blíží! Jarní Opening Národní galerie Praha pro širokou veřejnost zahájí dvě mimořádné výstavy: Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji a Filomena Borecká ⁠–⁠ Dech tichých myšlenek. Akce proběhne ve čtvrtek 21. března od 19 hodin a její součástí je volný vstup do všech sbírkových expozic.

Jarní Eterle Vintage Market v Úněticích, 22. a 23. března

Eterle Vintage Market je tradiční přehlídka designového vintage nábytku a dekorací. Jarní vydání letos proběhne v pátek 22. a v sobotu 23. března již tradičně v prostorách únětického Kravína. Udělejte si příjemnou procházku ze Suchdola nebo se svezte vlakem z holešovického nádraží do Roztok a dojděte si vybrat nové, originální kousky, kterými ozvláštníte svůj domov. Na místě bude i velikonoční občerstvení a také děti budou mít o zábavu postaráno!

Žižkovská noc 2024, 22. a 23. března

Oblíbená klubová noc, která žižkovským každoročně nedá spát. Třináctý ročník akce proběhne klasicky na konci března, v pátek 22. března a v sobotu 23. března. 20 scén a přes 250 kapel & DJs, to vše vás čeká výměnou za jednu vstupenku, kterou si můžete koupit tady. Existují různé varianty lístků, vyberte si podle sebe. Kompletní program najdete na webu akce nebo na Instagramu.