Začátek letošního jara v kultuře přinese třeba festival japonských filmů nebo feministickou výstavu.

Začátek letošního jara v kultuře přinese třeba festival japonských filmů nebo feministickou výstavu. Zdroj: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Kulturní přehled: Čeká nás festival japonské kultury, feministická výstava i vyhlášení Vinyly

Zimní spánek se blíží ke konci a je to znát i na nabídce kulturních akcí, které nás v Praze čekají v následujících čtrnácti dnech. V Aeru proběhne kultovní Otrlec, na festivalu Eigasai nahlédneme pod pokličku současného Japonska a oblíbené Duo docentky představí premiérovou stand-up show. Račte si vybrat!

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI 2024, 26. února až 3. března

17. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI je tu! Letos zavede oblíbená akce diváky do Japonska jako do země psaných i nepsaných pravidel. Festivalový program tento rok uvede sedm filmů, vedle toho ale přinese i tradiční Japonský kulturní den v Galerii Lucerna, plný workshopů, stánků s japonským občerstvením i doprovodným programem s tradiční hudbou, tancem, divadelní komedií kjógen a bubenickou show. EIGASAI v kině Lucerna odstartuje v pondělí 26. února a potrvá až do neděle 3. března.

Pragueshorts Film Festival, 28. února až 3. března

Přehlídka nejvýraznějších hraných, animovaných a dokumentárních krátkých filmů od českých i zahraničních tvůrců se vrací! 18. ročník Pragueshorts Film Festivalu se uskuteční od středy 28. února do neděle 3. března v kině Světozor, Bio Oko, v kině Pilotů, kině Atlas a kině Aero. Kompletní program najdete na webu akce, a pokud nestíháte, nebojte se: vybrané snímky budou od 3. března do 17. března ke zhlédnutí online na KVIFF.TV.

Duo docentky: Premiéra stand-up show Práce a peníze, 3. března

Akademický stand-up Dua docentky se po dvou letech vrací do divadla Venuše ve Švehlovce s premiérovou show! Ta se tentokrát bude věnovat tématu práce a peněz a odpoví na zásadní otázky typu: Zničí ženy status prestižních oborů, jako je medicína? Když budou ženy vydělávat stejně jako muži, zůstanou stále ženami? Lze skloubit práci a rodinu? Je větší problém pro výchovu dětí to, že dnešní ženy příliš pracují, nebo že místo toho, aby pracovaly, koukají moc do mobilu? Odpovědi na dotazy, které pálí nejednoho šovinistu, se dozvíte v neděli 3. března na punkové žižkovské scéně. Vstupenky zakoupíte na GoOut.

19. ročník Festivalu otrlého diváka, 4. března až 10. března

Už je tady zas! Filmová událost roku pro všechny milovníky bizárů, pro ty nejstatečnější ze statečných. Už 19. ročník Festivalu otrlého diváka se promění ve slizovitou mucholapku pro insekty, a to ve všech jejich členitých podobách. Nač čekat na svatého Jiří, kdy vylézají kdejaké hadice a štěnice? Odšpuntujte jaro už v pondělí 4. března v žižkovském kině Aero. Otrlec pak potrvá až do soboty 10. března, program najdete na webu akce.

Slavnostní vyhlášení cen Vinyla v Lucerna Music Baru, 6. března

Již potřinácté budou uděleny ceny Vinyla pro svébytné a originální české hudební tvůrce, tvůrkyně a kapely. Odborná porota, složená převážně z řad aktivních hudebních publicistů a publicistek, vybere to nejzajímavější za rok 2023 v kategoriích Deska, Objev a Počin roku. V rámci slavnostního večera budou také vyhlášeni laureáti Ceny Jany Apačky Grygarové pro hudební publicistky a publicisty a také laureáti výzvy Bastl Electronic Track, určené na podporu mladých producentek a producentů. O hudební doprovod akce, již odmoderuje Linda Bartošová a která proběhne ve středu 6. března v Lucerna Music Baru, se postarají interpreti z řad nominovaných: Toyota Vangelis, Petra Hermanova, Anna Vaverková a Klara Wodehn.

FAMUFEST 40, 6. března až 10. března

Multižánrový festival FAMUFEST slaví kulatiny: od středy 6. března do neděle 10. března proběhne v letenském Bio Oko jeho už 40. ročník! Akce, kterou každoročně pořádají studenti Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze, umožňuje divákům mimo prostředí FAMU zhlédnout nejnovější tvorbu studentů. Tématem letošního vydání se staly Sítě, které symbolizují propojování i rozšiřování pozornosti. Hlavní otázka zní: Co všechno v nás vlastně vyvolává film? Kompletní program najdete na webu události.

Vernisáž výstavy Praha feministická, 7. března

Zanechte svůj otisk v mapě feministické Prahy! V Kampusu Hybernská proběhne ve čtvrtek 7. března – v předvečer MDŽ – vernisáž výstavy Praha feministická: Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové a zanechte vlastní stopu ve feministické historii. V rámci večera bude prezentována také digitální mapa feministické Prahy, pátrací hra pro školy Stopujeme ženy naší historie a nově vzniklá online encyklopedie významných žen. Návštěvníci se budou moci začíst i do vybraných klenotů z knihovny Jiřiny Šiklové a nebude chybět ani hudební doprovod, kvíz se slosováním o ceny či drobné občerstvení.