Na jaké kulturní akce tento týden vyrazit?

Na jaké kulturní akce tento týden vyrazit? Zdroj: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Týdenní přehled: V MeetFactory proběhne Lunchmeat, v Biu Oko zase Kinomixer

První letošní měsíc se přehoupl do své druhé poloviny. Tento čas je také typický pro první selhání a upouštění od našich předsevzetí a pro návrat ke starým zvykům. Pokud jste si ale stejně jako my v redakci vytvořili kulturní bucket list nebo prostě jen chcete navštěvovat kvalitní eventy, jste tady správně. Zde jsou naše tipy, jak strávit následující týden.

Milujete horory, fantasy a sci-fi? Nezmeškejte Kinomixer!

V pořadí druhý ročník žánrového festivalu Kinomixer se odehraje v pražském kině Bio Oko od 26. do 28. ledna. Na diváky čekají vzrušující horory, okouzlující fantasy nebo sci-fi. Hned v pátek můžete zhlédnout film Generace Zombies, v sobotu pak Zlo si umí počkat a v neděli festival zakončí snímek Mars Express. Filmy budou uvedeny v originálním znění s českými i anglickými titulky, takže na ně můžete vyrazit i s kamarády expaty.

Balet Národního divadla uvádí nový projekt Dance On

Toužili jste někdy vidět zákulisí baletních představení? Jak pracuje choreograf, kolikrát se jedna scéna opakuje, než ji tanečníci vypilují k dokonalosti, nebo jak celé představení působí bez opulentních kostýmů? A co kdybychom vám řekli, že tohle všechno vidět můžete, a dokonce již tuto středu? Ano, správně! Dance On je vzdělávací projekt na Nové scéně Národního divadla, jenž zahrnuje otevřené lekce, individuální tréninky a choreografickou laboratoř, v jejímž rámci lze objevovat zrod nové tvorby. Balet ND tímto projektem navazuje na dosavadní koncept doprovodných aktivit, jako jsou baletní dílny nebo dramaturgické úvody. Hned ve středu 24. ledna ve 14:00 tak můžete vidět jednu zezkoušek baletního představení Oněgin.

Mezigenerační střet ve vršovickém Vzletu

Ve vršovickém Vzletu můžete zhlédnout konfrontaci dvou odlišných světů, které se zde setkají v rámci divadelního projektu První rána kapitána. V něm se střetávají dva týmy tvořené dvěma generacemi, přičemž každá si o té druhé myslí to své. Divadelní soubor s názvem 11:55 do tohoto mezigeneračního projektu zapojil skupinu patnácti teenagerů a společně řeší témata budoucnosti, autorit, útlaku nebo očekávání.Jak moc se naše představy míjí s realitou? Vidíme se v sobě navzájem? Jaké strachy sdílíme? Jak si představujeme budoucnost a jak jsme se dostali do bodu, ve kterém jsme teď? Pojďte to zjistit už v pondělí 29. ledna v 19:30.

Spojení festivalu Lunchmeat a pražské MeetFactory přinese další světovou show

Uznávaný skladatel, zvukový designér a experimentátor Ben Frost, který se narodil v Austrálii a žije na Islandu, představí svou první sólovou studiovou desku. Pokud jste i vy zvědaví na tohoto vizionářského hudebníka a jeho jedinečnou audiovizuální show spojenou s kvalitní elektronickou hudbou, nepropásněte možnost a kupte si vstupenky na Lunchmeat do pražské MeetFactory. A na kdy? V diáři si udělejte místo na pátek 26. ledna od 20:00. 

Ve Valdštejnské jízdárně zažijete život barokního bohéma

Monumentální oltářní plátna, portréty, žánrové malby. To vše můžete vidět ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Právě zde se totiž vystavují díla jednoho z největších barokních umělců v Čechách – Petra Brandla. Výstava je koncipována jako vyprávění dvou paralelních příběhů: děl malíře a jeho života. Právě Brandlův bohémský a revoltující život může poukázat na zajímavé kontexty s problémy dnešní doby. Malíř byl totiž celý život dlužníkem jen proto, že chtěl žít život, na který neměl peníze, život v luxusu jako místní šlechta. Jak moc se to projevovalo v jeho tvorbě, můžete vidět až do 11. února.