Co přinese tento týden?

Co přinese tento týden? Zdroj: IG @nivva_, @yzomandias a Profimedia

Týdenní přehled: Vyrazte do tajného kina v nepřístupné budově nebo na hudební křty

Možná si říkáte, že po prodlouženém víkendu si zasloužíte menší kulturní odpočinek, nicméně dění hlavního města vás odpočívat nenechá. Tento týden jsou pro vás připraveny hned dva unikátní kino zážitky a dva hudební křty nových alb. Pokud spíš holdujete knihám, nezoufejte. Literární festival jednoho z nejvýraznějších českých nakladatelství si pro vás připravil předvánoční knižní orgie. Už se těšíte?

To nejlepší z české literatury najdete v karlínských kasárnách

Chcete vědět, co nejlepšího z české literatury vzešlo v roce 2023? Pak nezmeškejte Českou vlnu, literární festival brněnského nakladatelství Host. Během jednoho odpoledne vystoupí na dvou jevištích 29 českých spisovatelů z nejrůznějších žánrů – od poezie přes beletrii až po fantasy. V Kasárnách Karlín se tak můžete v sobotu 25. listopadu setkat se jmény, jako je Rad­ka Denemarková, Pet­ra Dvo­řá­ko­vá, Sil­vie Lau­der, Fer­di­nand Lef­fler, Ale­na Morn­štaj­no­vá, Aleš Palán, Pet­ra Sou­ku­po­vá či Kate­ři­na Tuč­ko­vá. A těšit se můžete také na 25% slevu na knihy zúčastněných autorů. To se před Vánocemi rozhodně hodí, protože jak všichni víme, kniha je ten nejkrásnější dárek. 

V Aeru oslaví Vymítače ďábla a pokřtí hororovou encyklopedii

Letos je to přesně 50 let od vzniku jednoho z nejdůležitějších a nejvlivnějších hororových filmů všech dob. Pokud vám ihned přišel na mysl Vymítač ďábla, můžete si zatleskat, odpověď je správná! A jelikož by se narozeniny slavit měly, a zvlášť ty kulaté, připravilo si pro vás pražské kino Aero malé překvapení. Hned v pondělí 20. listopadu ve 20:30 promítne příběh malé Regan, kterou posedne démon. To ale není vše. V rámci večera proběhne také křest Encyklopedie hororového filmu, kterou připravilo MovieZone.cz ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros. 

Linda Blairsi zahrála Regan, dívku posedlou ďáblem.
Linda Blairsi zahrála Regan, dívku posedlou ďáblem. | Zdroj: Profimedia

Audiovizuální projekt Nivva pokřtí své album v MeetFactory

Pražský audiovizuální projekt Nivva překračuje hranice umění a technologie a vrací se po tříleté odmlce s albem Hideout. To se dočká také křtu, který proběhne 25. listopadu v pražské MeetFactory. Fanoušci se mohou těšit nejen na release videoklipu vytvořeného pomocí Unreal Engine 5, ale také na kvalitní warm-up i afterparty. O ty se postará například Aid Kid nebo FVLCRVM. Pokud projekt Nivva ještě neznáte, můžete tento křest vzít jako příležitost poznat jeden z nejzajímavějších audiovizuálních počinů na české hudební scéně. 

Kino Utajeno nabídne nevšední zážitek v Jízdárně Savarin

Do kina, do divadla, nebo na operu? Proč se rozhodovat! Kino Utajeno dokáže nabídnout všechny tři možnosti. Spojilo se totiž s RUN OPERUN a společně se přesunuli z Laichterova domu do jízdárny paláce Savarin, kde proběhne komentovaná prohlídka této jinak nepřístupné pražské budovy, imerzivní divadlo i promítání předem neznámého filmu. Akce proběhne 23. listopadu v 19:30 a lístky můžete zakoupit na portálu GoOut

Yzomandias pokřtí novou desku na Výstavišti

Křest nového alba populárního českého rappera Yzomandiase s názvem Yzomandias II: Zpátky na svoji planetu se uskuteční už v pátek 24. listopadu na pražském Výstavišti. Fanoušci se ale mohou těšit i na speciální hosty, kteří budou brzy oznámeni. Pokud váháte, jednejte rychle. Vstupenky mizí rychlostí světla a také je důležité zmínit, že jde o Yzomandiasovu poslední show tohoto roku.