Jaké kulturní akce nás čekají tento týden?

Jaké kulturní akce nás čekají tento týden? Zdroj: iStock.com

Týdenní přehled: Vyrazte na podzimní Papír Fest nebo filmový festival pro nejmenší

Filmový festival plný dobrodružství určený speciálně těm nejmenším divákům, výstava lidového umění, křest knihy o divokých devadesátých letech nebo třeba narozeniny oblíbeného second handu. Následující týden je napěchovaný zajímavými akcemi. Necháte se zlákat?

Lidové umění, jak ho neznáte: Jedinečná výstava projektu Krásná práce

Poznejte tradiční české, moravské a slezské řemeslo a lidové umění opravdu zblízka! V pražské Galerii 1od 4. až do 26. listopadu probíhá unikátní výstava Krásná práce, která návštěvníkům nabízí jedinečný pohled do světa tradičních lidových oděvů, oděvních doplňků a šperků. Přehlídka zahrnuje více než 40 exponátů vytvořených dvacítkou českých řemeslníků, současných designérů i studentů uměleckých škol. K vidění jsou i raritní artefakty jako původní pastýřská gubaňa z ovčí vlny, šaty tkané z kopřivového vlákna nebo klobouk ušitý z choroše. Součástí výstavy jsou také nejrůznější workshopy: místa na nich si můžete rezervovat na webu projektu.

Pro fanoušky dobrodružství: Dětský filmový festival Malé oči

Máte doma už trochu odrostlejší caparty a přemýšlíte, jaký jim připravit program na víkend 11. a 12. listopadu? Pokud mají potomci rádi barevné dobrodružné příběhy, dětský filmový festival Malé oči by mohl být to pravé ořechové. Již desátý ročník oblíbené akce nabídne v pražských kinech Aero a Oko nejen zajímavé projekce, ale i zábavný doprovodný program. Na Letné se bude hrát například Mijazakiho Laputa: Nebeský zámek nebo Ukradená vzducholoď legendárního Karla Zemana, na malé návštěvníky zároveň čeká dabingová a ruchová dílna. Populární žižkovský biograf pak nabídne například animák Vzhůru do oblak. Podrobnosti najdete na webových stránkách festivalu.

Kde pořídit první vánoční dárky? Na podzimním Papír Festu!

Papír Fest je mezi pražskými akcemi relativně novým přírůstkem, enormní zájem o akci ideální pro všechny milovníky sešitků, notýsků, diářů, kalendářů, ilustrací i plakátů ale způsobil, že se letos koná už podruhé. Podzimní akce je proto ideálním místem, kde pořídit první (anebo klidně všechny) vánoční dárky. Papír Fest Podzim 2023 proběhne v sobotu 11. listopadu v prostorách komplexu Gabriel Loci a představí na šest desítek lokálních značek a designérů, kteří se věnují výrobě papírenského zboží.

Nové kousky do šatníku? Najdete je na oslavě 6. narozenin second handu 1981

Oblíbený pražský výběrový second hand 1981 slaví už 6. narozeniny. Máte chuť oslavit to spolu s ním, pořídit si nějaký ten nový kousek (nebo klidně dva... i tři!) do šatníku a užít si fajn večírek? Zajděte ve čtvrtek 9. listopadu do kamenné prodejny v Oldřichově ulici. Prvních 50 návštěvníků k nákupu dostane jako dárek plátěnou tašku s logem obchodu. Více informací již brzy najdete na facebookové události akce.

Věčná devadesátá: Křest knihy o divoké éře českých dějin

90. léta v nově zformované České republice nebyla jen dobou bezvýhradné svobody, nepadnoucích sak a kriminálního temna. O tom, co nám přinesla éra, z níž ve všech oblastech života čerpáme dodnes, pojednává kniha Věčná devadesátá. V jedenácti tematických kapitolách se autoři a autorky v čele s novinářkou a dokumentaristkou Apolenou Rychlíkovou a historičkou a publicistkou Veronikou Pehe zaměřují na příběhy podnikání, bydlení, sportu i médií. O své postřehy se s nimi v rozhovorech dělí jak odborníci, tak pamětníci. Křest knihy proběhne v pátek 10. listopadu od 18 hodin v kavárně Na Boršově v Náprstkově ulici.