Zdroj: istockphoto.com, archiv Designblok, archiv Be2Can

Týdenní přehled: Vydejte se na jubilejní Designblok i filmový festival Be2Can

Udržitelnost, design, móda, ale i film či balet. To všechno přináší kulturními akcemi natřískaný týden, který odstartují jubilejní ročníky Designbloku a filmového festivalu Be2Can. Čekají nás ale i dvě premiéry – jedna na divadelních prknech, druhá ve vašem oblíbeném kinosále. Do kin totiž přichází dlouho očekávaný český film s mrazivou zápletkou, do divadla věhlasná jména choreografie. Na jakou akci vyrazíte?

V Praze proběhne jubilejní ročník Designbloku

25. ročník největšího mezinárodního festivalu designu a módy ve střední a východní Evropě proběhne od 4. do 8. října 2023 ve třech mimořádných pražských lokacích – ve Veletržním paláci, v Uměleckoprůmyslovém muzeu a v areálu Pražského hradu. Pojicím tématem celého festivalu je letos Cesta a právě k pouti za poznáním toho nejlepšího, co evropský design nabízí, zvou organizátoři festivalu širokou i odbornou veřejnost. Celkem bude k vidění tvorba 227 vystavujících autorů a značek. Chybět nebudou tvůrčí workshopy, edukační přednášky, módní přehlídky, zahraniční hosté, tematické výstavy ani experimentální a udržitelné projekty.

Detektivní drama Úsvit míří do kin

Výpravný dobový film Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka po úspěšném uvedení na filmových festivalech míří do kin. Filmje tematicky propojen se Zlínem a příběhem baťovců, jenž inspiroval scenáristu Mira Šifru. Baťovská utopie tak tvoří rámec prostředí filmu, předobrazem filmové postavy továrníka v podání Ladislava Hampla se navíc stal Jan Antonín Baťa. Děj je zasazen do roku 1937, kdy těhotná lékařka (Eliška Křenková) přijíždí se svým manželem, ředitelem továrny, vystavět v Tatrách po vzoru Zlína pokrokové město Svit. Jejich plány ale naruší nález mrtvého těla novorozence v areálu fabriky. Film vejde do kin ve čtvrtek 5. října.

Slou days představí v Holešovické tržnici 80 udržitelných značek

Jak vypadá současný udržitelný šatník, myšlení a přístup k životu, ukáže již po patnácté projekt Slou days zakladatelky Kamily Boudové, české propagátorky zodpovědnosti v módním průmyslu. Podzimní akce se bude konat 6. a 7. října v Holešovické tržnici, konkrétně v hale č. 13, kde se objeví více než 80 módních a designových značek, které podnikají v souladu s hodnotami udržitelnosti. Návštěvníky zde čeká kromě nákupů řada přednášek a workshopů od profesionálů z oblasti módy, kosmetiky a osobního rozvoje.

Jubilejní 10. ročník Be2Can zahájí film s Johnnym Deppem v hlavní roli

Be2Can, přehlídka výrazných filmů ze tří největších filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes, oslaví jubilejní desátý ročník. Odehraje se mezi 4. a 11. říjnem a do programu jej zařadí jednosálová kina i multiplexy. Zahajovacím filmem bude tentokrát letošní hit z Cannes – snímek Králova milenka v hlavních rolích s Johnnym Deppem a Maïwenn, která se zhostila také režie. Slavnostní zahájení proběhne již tradičně v pražském kině Lucerna 4. října v 18 hodin.

Balet Národního divadla uvede premiérový titul Beyond Vibrations

Na prkna historické budovy Národního divadla míří premiérové komponované baletní představení Beyond Vibrations z děl tří významných současných choreografů. Spojujícím elementem není jen moderní pohybový slovník, ale také umírněnost, střízlivost a harmonie. Beyond Vibrations nabídne divákům dílo Moving Rooms Krzysztofa Pastora, Frank Bridge Variations Hanse van Manena a Fly Paper Bird Marca Goeckeho, a to od 5. října, kdy v 19 hodin proběhne první premiéra této křehké inscenace.