Jaké kulturní akce vás čekají tento týden nejen v Praze? Zdroj foto: Instagram @zazitmestojinak, @aidkidcz / Grafika: Kateřina Špičáková

Jaké kulturní akce vás čekají tento týden nejen v Praze? Zdroj foto: Instagram @zazitmestojinak, @aidkidcz / Grafika: Kateřina Špičáková

Týdenní přehled: Zažijte město jinak nebo navštivte výstavu inspirovanou tarotem

Tradiční sousedská slavnost Zažít město jinak oživí ulice, parky i dvorky, v DOXu proběhne festival literatury Fall, hudební producent a skladatel Aid Kid oslaví deset let na scéně v Café V lese. Podzimní kulturní sezóna začala, a je to poznat. Vybrali jsem nejzajímavější akce na tento týden – která vás láká nejvíc?

Zažijte svoje město jinak: Sousedská slavnost znovu vrátí ulice lidem

Již tradičně se o třetím zářijovém víkendu vrací sousedská slavnost Zažít město jinak, kterou v pražských čtvrtích a menších městech po celé České republice pořádá spolek AutoMat ve spolupráci se stovkami dobrovolných organizátorů a organizátorek. Na sobotu 16. září si tedy udělejte volno: čeká vás program pro malé i velké, lokální dobroty, setkávání a skvělá pohodová atmosféra nekomerčního festivalu, který ulice, dvorky, parky i náměstí zaplní barvami a příjemným ruchem. Podtitul akce, která se letos bude konat na 165 místech po celé zemi, je Do gala – tak se vyšvihněte! Přehled míst, kde se Zažít město jinak odehraje, i detailní program najdete na oficiálním webu festivalu.

Producent Aid Kid slaví 10 let s přáteli v Café V lese

Producent a hudební skladatel Ondřej Mikula vystupující pod pseudonymem Aid Kid patří k nejznámějším představitelům elektronické hudby na současné tuzemské scéně – pohybuje se na ní už deset let. Držitel Českého lva a hudebník, který dlouhodobě spolupracuje třeba s Lenkou Dusilovou nebo písničkářem Jakubem Kittchenem Königem, oslaví tvůrčí dekádu spolu se svými kolegy a přáteli v pátek 15. záříod 19 hodin ve vršovickém Café V lese. K tanci a poslechu na výroční akci zahrají například DJ Sestra, Ondřej Holý alias dné, Šimon Holý aka HOLY, KEWU nebo Lukáš Vydra z kapely Mayen. Sklep V lese umí být stísněný, proto neváhejte a vstupenky si pořiďte v předprodeji přes GoOut už teď.

Poznejte svůj osud: Vernisáž výstavy Tarot v holešovické Bold Gallery

Minulost je ložená, budoucnost nejistá. Nebo je to všechno osud? Dvaadvacet karet Velké arkány autorsky zpracovaných dvaadvaceti současnými autory a autorkami – to je ve zkratce výstava Tarot, kterou chystá holešovická Bold Gallery. Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 14. září od 19 hodin, k navštívení pak bude až do 21. října. Mezi vystavujícími jsou například Anna Ruth, Ondřej Basjuk, Veronika Gabrielová, Klaudie Hlavatá nebo Jiří Marek.

Dny s literaturou, uměním a vzděláváním: Festival Fall v DOXu

Literatura, jak ji dost možná neznáte – to je čtyřdenní Festival Fall, který proběhne od středy 13. září (v 17:30 proběhne slavnostní zahájení) do neděle 17. září v holešovickém DOXu. Návštěvníky v rámci programu čekají autorská čtení, odborné diskuze, tematická výstava i nejrůznější workshopy vhodné pro zájemce od 5 do 105 let. Akce je podle organizátorů „příležitostí pro setkání se spisovateli a umělci i prostor pro reflexi literatury, umění, sdílení příběhů a čtení v kontextu proměn současného světa – především proměny digitální". Vstupenky stojí 450 Kč na čtvrtek, pátek a sobotu a 550 Kč na neděli.Součástí lístku je volný vstup na všechny akce festivalu v daný den i vstup na všechny výstavy DOXu a do vzducholodi Gulliver.

Kafe s příchutí dobrého skutku: Kavárna potmě bude v Praze

Dejte si kávu nebo jiný nápoj, podpořte dobrou věc a vyzkoušejte si, jaké to je být nevidomý. V putovní Kavárně potmě se o návštěvníky stará zrakově postižený personál: usadí je ke stolu, obslouží a připraví pro ně cokoliv z nabídky. Každý, kdo se staví, přispěje do sbírky Světluška na pomoc nevidomým dětem i dospělým – a ještě si jako památku na nevšední zážitek odnese hrneček s logem. Kavárna potmě už letos navštívila Zlín, Brno, České Budějovice a Plzeň; od středy 13. září bude stát na pražském náměstí Míru. Dospělí mají vstupné za 220 Kč, děti do 15 let a ZTP za 150 Kč, rodinný vstup (2+2) vyjde na 600 Kč.