Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Týdenní přehled: Kam v Praze zajít do letního kina, když jsou všichni ve Varech?

Nejedete na filmový festival do Karlových Varů a ani nemáte v plánu dovolenou mimo Prahu? Nebo naopak nejste z Prahy a chcete využít první prázdninový týden, kdy je město o maličko prázdnější? Skvělé, protože zde najdete nespočet letních kin, díky kterým si můžete užít filmový maraton i v případě, že jste se KVIFF rozhodli vynechat.

Edison Filmhub spojil síly s holešovickou galerií DOX

Kino Edison se spojilo s pražskou galerií DOX, aby mohly vytvořit něco speciálního – letní kino na střeše s výhledem na slavnou vzducholoď Gulliver, které nabídne devět projekcí na velkoplošném plátně. Samozřejmostí je také perfektní zvuk, osvěžující drinky a nezaměnitelná atmosféra holešovické galerie. V dramaturgické lince se prolíná současná umělecká kinematografie se světy samotných umělců. Od Caravaggia až po Jeana-Luca Godarda, od pařížského muzea Louvre až po íránské autoritářské dusno, od výtvarného umění až po burlesku. Něco pro milovníky filmů i umění! První projekce začíná v den prvního červencového státního svátku, tedy ve středu 5. července, a promítat se bude francouzský film s názvem Obávaný.

Vysočanská Pragovka v létě promítne třináct filmů zcela zdarma

Další umělecký prostor, který nabídne možnosti letního kina, je Pragovka Gallery. Zde se ale princip letního kina letos otevřel už pošesté. Každý čtvrtek (pozor, vyjma dne upálení mistra Jana Husa) po setmění tak patří pouze filmům. „Letos proběhne celkem 13 promítání se zastřešujícím tématem krajiny, které volně navazuje na letošní výstavní program Pragovka Gallery. Letní kino se v rámci areálu Pragovky přesunuje do prostoru bývalé jídelny v hale E, promítat se tak bude za každého počasí,“ doplňuje jeden z dramaturgů, Pavel Soušek. Hlavní snímky budou opět doplňovat vybrané předfilmy z dílny My Street Films. Výhodou také je, že před začátkem projekce můžete navštívit probíhající výstavy v Pragovka Gallery, jejíž otevírací doba je ve filmové čtvrtky prodloužena. 

Jedním z promítaných filmů bude i dokumentární opera s názvem KaprKód, která objevuje rozporuplný příběh progresivního skladatele, experimentátora a prominentního komunisty Jana Kapra. Kdy? 13. července ve 21 hodin.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Letňák v CAMPu

Dalš letňák, který můžete přes prázdniny navštívit, najdete v Centru architektury a městského plánování. Velkou výhodou je, že v případě nepřízně počasí o svůj vytoužený film nepřijdete, pouze se přesune do vnitřních prostor. Vstup bývá většinou zdarma, ale místa jsou omezená, a tak je potřeba si je zarezervovat přes rezervační systém na GoOut. A na jaké filmy se můžete těšit? V úterý 11. července se bude promítat oblíbené Rozmarné léto, pak také Piráti na vlnách, Trojúhelník smutku nebo česká klasika Jak utopit doktora Mráčka. Pro kompletní přehled filmů v letním kině doporučujeme sledovat webové stránky CAMPu.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Letní kino se vrací do Galerie Zeď!

Na stěnu bývalé Galerie Zeď smíchovského kulturního prostoru MeetFactory se vrací letní kino. Programový koncept s názvem Tělo jako důkaz zařadí do promítání filmy pod dramaturgickým vedením Jana Jílka, programového ředitele Asociace českých filmových klubů a Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Návštěvníky čeká dvanáct projekcí, při kterých se vydají na dobrodružnou cestu po lidských tělech. Pečlivě vybraní průvodci jako Darren Aronofsky, UlrichSeidl, SebastiánLelio či MałgorzataSzumowská se postarají o vaši filmovou i uměleckou nenasytnost. Vstup na všechny projekce je zdarma a časy promítání jsou závislé na západu slunce. 

Magické prostředí kláštera nabídne novinky i klasiku

Letní kino plné novinek, ale i osvědčených klasik nabídne rychle se vyvíjející prostor bývalého kláštera sv. Gabriela, dnes pojmenovaný Gabriel Loci. Stavba nad pražským Smíchovem připomínající Bradavice nabízí unikátní prostředí, na místě navíc najdete i občerstvení a bar.