Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Týdenní přehled: Startuje 57. ročník KVIFF, v Praze zahrají Foals a Ventolin

Srdce všech filmových nadšenců tento týden zaplesá! V Karlových Varech totiž začíná největší filmový festival u nás, který láká nejen na nabitý program, ale i na světovou hvězdu z kultovní sci-fi série. Praha ovšem nezůstává pozadu a těm, kteří se rozhodli zůstat v hlavním městě, nabízí velmi dostačující nabídku akci. Můžete si třeba zajít na koncert slavné britské alt rockové kapely, navštívit vernisáž současného umění nebo si připomenout oblíbený film v letňáku.

Filmové žně začínají: 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je tu!

Rok se s rokem sešel a KVIFF je už za rohem! 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary startuje v pátek 30. června, a to galavečerem a slavnostním openingem. Pokračovat bude až do 8. července. Valná většina programu bude situovaná, jak je už zvykem, do hotelu Thermal a přilehlých karlovarských kin. Ze slavných zahraničních hvězd potvrdil svou návštěvu například Russel Crowe, Ewan McGregor, Alicia Vikander nebo Robin Wright.

Pokud chcete mít na místě perfektní přehled o všem, co se kde šustne, nebo se letos do Varů nechystáte, ale chcete být v obraze, festivalovédění můžete sledovat také na KVIFF.TV. Tato platforma bude dostupná všem zájemcům online. 

Art tip: Vernisáž sólové výstavy Františka Fekete

Nekomerční galerie současného umění Etc. představí díla Františka Fekete formou videa se strukturálními pohyblivými kolážemi, které zobrazují metamorfující postavy raverů, mystiků a queer lidí – odtud ostatně pochází i samotný název výstavy Queers Mystics Ravers. Galerie Etc. se všeobecně zabývá prezentací umělců a umělkyň, kteří pracují s tématem pohyblivého obrazu ve spojitosti s aktuálními společensko-politickými tématy. Kdy? Vernisáž proběhne ve čtvrtek 29. června od 18 hodin.

Hudební tip č. 1: Foals a Bert & friends se potkají ve Žlutých lázních

Britští Foals mají za sebou sedm úspěšných alb, cenu pro nejlepší kapelu v rámci Brit Awards a nekonečně mnoho odehraných koncertů po celém světě. Aktuální desku s názvem Life Is Yours vydanou v roce 2022 už představili svým fanouškům na hlavní stagei festivalu Glastonbury a momentálně míří také do Česka. Foals zahrají ve Žlutých lázních ve středu 28. června, ale to není vše! České publikum pravděpodobně velmi ocení také fakt, že jim bude předskakovat úspěšná česká kapela Bert & Friends! Vstup do areálu bude možný už od 18 hodin.

Kino tip: Samotáři před Crossem

Kultovní český film Davida Ondříčka nejde nemilovat. A taky ho nejde vidět jen jednou. Pokud patříte mezi fanoušky příběhu o sedmi mladých lidech, kteří jsou sice úplně jiní, ale všechny tak trochu spojuje samota a boj s nepříznivým vlivem osudu, nezmeškejte promítání v rámci letního kina před pražským klubem Cross v Holešovicích. Kdy? Ve středu 28. června ve 21:15.

Hudební tip č. 2: Last minute Ventolin a Edúv syn na Staromáku

Potřebujete se pořádně vyřádit? K tomu vám skvěle poslouží event, který přichází s neodolatelnou nabídkou techna, diska i rapu na pavlači Staroměstského náměstí. V pátek 30. června v 19:30 ve Skautském institutu se koná last minute koncert DJ Ventolina a interpreta, jenž si říká Edúv syn. Pokud chcete tuto dvojici zažít, tak nezmeškejte ani předprodej vstupenek. Prostor má omezenou kapacitu a Ventolin také – další pražský koncert totiž bude až v prosinci!