Jaký je rozdíl mezi primerem, BB krémem a make-upem?

Jaký je rozdíl mezi primerem, BB krémem a make-upem? Zdroj: iStock.com

Umění kamufláže: Víte, kdy používat primer a jak se liší BB a CC krémy?

Když dojde na nedokonalosti pleti – pupínky, viditelné žilky, barevné nerovnosti – řada z nás je ochotna absolvovat nemožné, aby je zamaskovala. Šikovnými pomocníky v takovém případě jsou make-upy, BB a CC krémy či korektory. Rozhodně je ale nemusíte používat všechny. Víte, který k čemu slouží a jak s nimi správně pracovat?

Primer neboli podkladová báze

Primer se vám bude hodit primárně tehdy, když potřebujete prodloužit trvanlivost make-upu. Pleť umí opticky vyhladit, zdokonalit, zamaskovat póry nebo sjednotit texturu. Jediné, co nezvládne, je barevné krytí. Nejčastěji se setkáte s transparentními primery, ale existují i verze rozjasňující nebo zelené, které dokážou zakrýt začervenání pleti.

TIP NA VIDEO: Jak pleť dokonale odlíčit? Naučte se to v pěti snadných krocích

Video placeholde

Co je to BB krém?

To BB znamená blemish balm neboli balzám na vady, případně se také vykládá jako beauty balm. BB krém má oproti make-upu lehčí texturu, logicky ale také méně kryje. Jeho hlavní účinek spočívá v tom, že o pleť pečuje podobně jako krém, zároveň ji ale lehce natónuje.

K čemu slouží CC krémy?

CC v tomto případě znamená color correction nebo color control, tedy korekce/kontrola barvy. Název tedy napovídá, že tyto produkty slouží primárně ke sjednocení barevného tónu pokožky. Nevýhodou je nedostatečné spektrum odstínů a barevných podtónů, ale to se naštěstí postupně mění.

Jak vybrat správný make-up?

Výběr make-upu může být pro nezkušeného věda. Zvolit si můžete podle míry krytí, finiše (může být matný, lesklý nebo saténový) či textury (existují pudrové make-upy, tekuté make-upy, cushion make-upy v houbičce...). Je potřeba vyzkoušet, co vám nejvíc sedí, a hlavně s čím se vám nejlépe pracuje. Není totiž nic horšího než make-up ve špatném odstínu a nanesený v příliš silné, nedostatečně rozetřené vrstvě. Pokud máte problematickou pleť, hledejte produkty, které neucpávají póry. Pro zralou pleť jsou vhodné make-upy s hydratačním účinkem. Mastná pokožka snese hutný make-up, suchá by měla sázet na lehčí produkt a zcela se vyhnout matným, pudrovým výrobkům. Dobré je také znát svůj barevný podtón – podle nich totiž většina kosmetických značek make-upy dělí na ty se studeným, teplým a neutrálním podtónem.

Kdy sáhnout po korektoru?

V češtině používáme souhrnné označení korektor pro produkty, které angličtina dělí na corrector – produkt v různých tělových odstínech schopný zakrývat nedostatky pleti jako pupínky či kruhy pod očima – a concealer, který může být žlutý, zelený, meruňkový nebo fialový a jeho účelem je vyrovnat barevné disbalance pokožky. Pokud tento problém trápí i vás, použijte nejprve neutralizující barevný korektor a přes něj aplikujte korektor v tónu vaší pleti.

Více rad a tipů ohledně make-upu a tipy na konkrétní produkty doporučené redakcí najdete v zářijovém čísle časopisu Dieta. Koupit si ho můžete v on-line trafice iKiosek.cz.

Dieta 10/22.
Dieta 10/22. | Zdroj: Ivy E. Morwen