Colin Firth ve svém nejznámějším filmovém outfitu, který nastartoval módu ošklivých vánočních svetrů

Colin Firth ve svém nejznámějším filmovém outfitu, který nastartoval módu ošklivých vánočních svetrů Zdroj: Profimedia.cz

Only & Sons, 720 Kč, zalando.cz
Reserved, 699 Kč, reserved.com
H&M, 749 Kč, hm.com
Reserved, 699 Kč, reserved.com
Pieces, 600 Kč, zalando.cz
24
Fotogalerie

Ten se sobem: Příběh svetru Marka Darcyho, který letí už 20 let

Ta scéna se zařadila mezi největší vánoční filmové klasiky: někam mezi ječícího Kevina s rukama na tvářích a papírové vyznání „To me, you are perfect“ z Lásky nebeské. Stačí jeden obraz a každý ví, co se zde odehrává. Bridget Jones míří na povánoční krocaní karí ke svým rodičům, kam matka pozvala i jistého Marka Darcyho. Ten se hlavní hrdince jeví slibně, avšak jen do chvíle, než její oči (a kamera) sjedou na jeho svetr. Svetr se sobem.

„Možná že se máma tentokrát trefila… Možná to je tentokrát opravdu ten tajemný pan pravý, na kterého celý život čekám… Možná to není on,“ komentuje Bridget Jones vzhled potenciálního objevu, přičemž obrat v jejím názoru způsobí obrázek vykuleného soba na tmavozeleném roláku. Film Deník Bridget Jonesové (Bridget Jones's Diary, 2001) možná není v pravém smyslu vánočním filmem – většina děje se odehrává v průběhu roku a svátky zde slouží jen jako odraz pro nová předsevzetí hlavní hrdinky. U oné úvodní scény si ale tvůrci dali hodně záležet, aby se nám jako vánoční vryla hluboko do paměti. Zemité odstíny domova, zlaté řetězy v oknech a oblečení laděné do červené a zelené (na to masivně sází i film Sám doma).

TIP NA VIDEO: Víte, proč mají čepice bambule?
Video placeholde
Proč mají zimní čepice bambule? • Videohub

Sharon Maguire, režisérka všech tří filmů o Bridget Jones, vzpomíná, že nad designem svetru se vedly dlouhé diskuse. „Původní návrh prošel mnoha úpravami, protože musel být tak akorát. Postava pana Darcyho se zpočátku jeví jako zaprděný anglický povýšenec, takže jsme potřebovali něco ultra směšného, ​​abychom tu jeho nabubřelost trochu shodili. A z nějakého důvodu ani Santové, ani vánoční stromky, ani sněhuláci nefungovali tak dobře jako ten los nebo sob s červeným nosem, kterého jsme nakonec vybrali. Také to muselo vypadat jako něco, co mu upletla jeho matka,“ odhalila pro USA Today. Sob Rudolf s červeným nosem je dodnes populárním motivem na svetrechSob Rudolf s červeným nosem je dodnes populárním motivem na svetrech | Profimedia.cz

Ani s výběrem ústředního motivu však nebyla práce u konce. „Na prvních verzích byl los moc malý a decentní. A jeho výraz nepůsobil dostatečně natvrdle. Také paroží bylo nevýrazné. Na druhou stranu bylo potřeba, aby to fungovalo na kameru. Jde o odhalení, takže vršek svetru musel být bez vzoru a Darcy musel působit cool, když ho Bridget poprvé spatří. Jakkoli je téměř nemožné vypadat cool v roláku, když vám není sedmnáct a nejste model,“ doplnila režisérka.

Netrvalo dlouho a ze záměrného kýče se stal kultovní party kousek, který kraluje vánoční sezóně už po dvacet let. Přesto by bylo nefér přisuzovat jeho popularitu pouze Marku Darcymu; nevkusné vánoční svetry (ugly christmas jumpers) tu byly už dávno před ním.

Původně se začaly objevovat v amerických rodinných televizních seriálech už v 80. letech (tehdy však ještě nikomu ošklivé nepřipadaly). Posléze pronikly do obchodů, nejprve pod názvem jingle bells jumpers (rolničkové svetry). V devadesátkách však upadly v nemilost a až do zjevení upjatého, ale pohledného Marka Darcyho v Deníku Bridget Jonesové je nikdo nechtěl nosit (ani dostávat pod stromeček). Bridget Jonesová, Mark Darcy a jejich neodolatelné vánoční outfityBridget Jonesová, Mark Darcy a jejich neodolatelné vánoční outfity | Profimedia.cz

Zatímco v angloamerické kultuře zakořenil vánoční svetr jako ten se sobem, sněhulákem nebo třeba tučňákem, v evropské módě se více prosadily dekorativní vzory fair isle, které nám (byť pocházejí se Skotska) evokují skandinávskou romantiku. V posledních letech se také objevují svetry z lurexu posázené perličkami či kamínky, zkrátka různě zdobené, které jsou pro mnohé vkusnější variantou vánočního svetru. Styl Marka Darcyho ale ohrozit nemohou. Infantilní motivy možná naoko nikdo nebere vážně, přesto tyhle kousky mizí z obchodů rychleji, než byste řekli sob. Tak si pospěšte!

Fotogalerie: Kde koupíte vánoční svetr ve stylu Marka Darcyho?