Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Svatební checklist: Na co byste při plánování neměli zapomenout?

Na ruce máte zásnubní prstýnek a to znamená jediné. Naplánovat den D, abyste na něj s vaším partnerem celý život rádi vzpomínali. Tady je seznam všeho, na co byste při plánování svatby neměli zapomenout.

1. Rozpočet a počet hostů

Od finančního limitu se odvíjí všechno. Ten si proto stanovte hned na začátku. Nezapomeňte na to, že se vám určitá část vrátí díky finančním darům.

2. Místo

Ta nejkrásnější svatební místa jsou často obsazená. Jestli máte vysněnou lokaci, zavolejte si co nejdříve o volné termíny. Pokud ještě váháte, při výběru berte v potaz jak kapacitu, tak i nabídku ubytování nebo vnitřní prostory v případě deště.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

3. Koordinátor svatby

Jestli si chcete ulehčit práci s organizací, oslovte agenturu nebo koordinátorku. Spousta lidí si myslí, že je to zbytečné. Ale ti, co tyto služby využili, si toto rozhodnutí nemohou vynachválit. Koordinátor pomůže s oslovováním dodavatelů, logistikou i organizací svatebního dne. 

4. Fotograf a kameraman

Uchování vzpomínek je důležité. S fotografem a kameramanem si navíc zvete další hosty. Proto je důležitá jejich práce i to, jak vám sednou lidsky. Domluvte si předsvatební focení nebo schůzku. 

5. Prstýnky

Snubní prstýnky s vámi na rozdíl od dekorací nebo svatebních šatů zůstanou celý život. Budete je mít neustále na sobě. Proto jejich výběr neberte na lehkou váhu a vsaďte na kvalitní zpracování. Prsteny mohou být doplněné o personalizované detaily. Například v rodinném klenotnictví Bisaku si můžete nechat vygravírovat úplně cokoliv – od otisků prstů přes souřadnice seznámení až po osobní vzkazy. Snubní i zásnubní prstýnky Bisaku najdete na 5 pobočkách.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

6. Svatební barvy

Před výběrem dekorací, květin nebo oznámení zvolte svatební barvy. Není to povinnost. Pokud ale chcete svatbu sladit do jednotných tónů, udělejte toto rozhodnutí co nejdříve. Nemusíte zůstat u jedné barvy. Trendem je například pětice spolu ladících barev.

7. Save the date a svatební oznámení

Kdy využít oznámení Save the date? Pokud ještě nemáte o logistice svatebního dne jasno, ale chcete dát hostům vědět o datu svatby. Aby si třeba nenaplánovali dovolenou. Až budete znát více detailů, předáte jim klasické oznámení.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

8. Svatební šaty a oblek

Můžete si vybrat ze svatebních salonů, nebo si šaty nechat ušít přesně podle vašich představ. Myslete přitom na pohodlí a počasí. Zamyslete se i nad tím, zda budete chtít sladit vaše družičky. A co pánský oblek? Pokud se toho vaši partneři nebojí, mohou oblek sladit do svatebních barev.

9. Dekorace a květiny

U květiny myslete na své šaty. Pokud jsou velmi zdobené, bude možná lepší minimalističtější květina. Pokud naopak máte jednoduchý střih šatů, rozšoupnout se můžete právě v květině nebo ve špercích.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Ostatní dekorace nabízí například agentura, někdy je vlastní samotné místo, na kterém se svatba koná. Pokud to není váš případ, budete muset vyzdobit prostor na vlastní pěst. Nezapomeňte na místo pro svatební přání a dary. Pokud na svatbě budete mít děti, zvažte přípravu koutku, který je zabaví.

10. Kapela a DJ

Tohle je čistě na vašem hudebním vkusu. Někdo vsadí na smyčcové kvarteto, které později vystřídá DJ. Někteří nedají dopustit na cimbálovou kapelu. Nezapomeňte ale na to, že hudba je potřeba už od obřadu až po večerní párty.

11. Jídlo, pití a svatební dort

V některých případech můžete využít catering na místě svatby, jinde je třeba poptat externího dodavatele. Tak či tak, zeptejte se vašich hostů, zda nemají speciální požadavky na jídlo – například vegetariánskou nebo bezlepkovou stravu.

Vyberte si dodavatele na dort a sladký bar. Trendy jsou makronky ve svatebních barvách nebo jednoduchý bílý dort s květinovým zdobením. V létě pro vaše hosty můžete zařídit zmrzlinu.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

To nejdůležitější

Při plánováním se snadno zapomene na to, že by si to novomanželé měli hlavně užít. Udělejte si svatbu podle vašich představ. Je to den, na který budete vzpomínat celý život. Tak ať to stojí za to.