Video placeholde

10 tipů, jak vnést do bytu jarní atmosféru

Připadá vám zima nesnesitelně dlouhá a potřebujete nutně dobít energii? Nečekejte na to, až se probudí příroda a slunce zaklepe na okno. Jarní dekorace do bytu vám okamžitě zvednou náladu. Díky svěžím barvám, stylovým dekoracím a lehoučkým látkám s květinovými motivy si můžete užívat jaro už teď! 

Převléct interiér bytu do svěžího outfitu je možné bez drahého designu a okoukaných dekorací. Úžasné možnosti při jarní proměně domova nabízejí barvy, látky a tapety v kombinaci s dary přírody, drobnými doplňky a živými rostlinami.

Cenným zdrojem inspirace jsou aktuální trendy. Návrháři sází především na souhru jemných odstínů pastelových barev s přírodními prvky. Setkat se můžete také s čirým sklem, kovovými odlesky a přirozeným půvabem živých květin v netradičních nádobách.

1. Zútulněte byt květinovými dekoracemi

Perfektní dekorací nejen na jaro jsou řezané květiny. Ačkoli mezi první posly jara patří bílé sněženky a bledule (později je vystřídají petrklíče, macešky a něžné konvalinky), v moderní váze vyniknou spíše extravagantní květy na vysokém stonku nebo větší a barevnější kytice.

Podívejte se, jak pečovat o jarní květiny.

Video placeholde

Lehkost do interiéru vnesou zejména tulipány a narcisy naaranžované ve velkorysých skleněných nádobách jednoduchých tvarů. Provonět celý byt dokážou hyacinty, pryskyřník a frézie. Pokud hledáte favorita do velké vázy, dopřejte si bohatý svazek forzýtie a umístěte ji na chladnější místo.

Pozor na kombinaci narcisů s jinými květinami. Do vody je nutné přidat speciální výživu, jež zabrání uvolňování šťávy z čerstvě seříznutých narcisů, která může jiným květinám škodit.

2. Kombinujte jemné barvy

Pohled na něžné barvy dokonale osvěží mysl a dodá interiéru potřebnou jarní energii. Zvednout náladu o několik stupňů umí zejména světlé tóny pastelových barev. Velmi dobře vypadá kombinace bílé výmalby s růžovou, fialovou a teplými modrozelenými odstíny.

Pokud si na čistě romantické pojetí interiéru nepotrpíte, můžete ho okořenit špetkou extravagance. Vedle výrazných fluo barev sází aktuální trendy především na zajímavé drátěné doplňky a originální dekorace s povrchem v barvě zlata, mědi nebo bronzu.

Pokračování 2 / 5

3. Tapetujte odvážně

Změnit celkovou atmosféru domova nebo přidat zajímavý akcent lze i jinak než novou výmalbou. Mnohem rychlejší a méně pracné řešení nabízejí tapety s velkoformátovými motivy z říše zvířat a rostlin. Zvýraznit stěny můžete výraznějšími květy nebo si užívat pohled na jemná křídla motýlů, záleží čistě na vaší fantazii.

4. Buďte trendy s barvou roku

Letošní jedničkou mezi barvami je zelená. Působí sofistikovaně, vyrovnaně a snadno se kombinuje. Pokud ji použijete v interiéru, můžete se těšit na svěží atmosféru plnou harmonické energie. Doplnit ji můžete třeba růžovou či okrovou.

Efektní jsou také kombinace s nejrůznějšími odstíny modrozelené nebo modré, které vytváří efekt „tón v tónu“. Dlouhodobě jsou in neutrální a pánské barvy.

Pokračování 3 / 5

5. Zkrášlete okna novými závěsy

Pocit volnosti a potřebnou vzdušnost dodá interiéru světlá výmalba stěn v kombinaci s textilními dekoracemi. Vsadit můžete na pavučinkově lehké záclony, krajky a závěsy ušité z jemných, skoro průsvitných materiálů. Nemusí být nutně strohé a bez ozdob. Velmi příjemně působí, když jsou lehce zřasené nebo je zdobí jemně načechrané volánky. V moderním příbytku s přiznaným pohledovým betonem si klidně dovolte barevný akcent v barvě fluo.

6. Používejte přírodní materiály

Ve skleněné váze, na polštáři, pod nohama, na stole i na oknech. Krásu přírodních materiálů a dekorací pocházejících z přírody si můžete užívat kdekoli. Snadno se kombinují s moderním zařízením i starožitným nábytkem. Sázkou na jistotu je přírodní kámen v kombinaci s nábytkem z masivního dřeva se zajímavou kresbou.

Pokračování 4 / 5

7. Nebojte se romantiky

Ideálním dopingem na jaro jsou látkové dekorace s motivy z říše květin. Využít můžete nejen polštáře, závěsy a záclony, ale i tapety, polštáře, přehozy a ubrusy. Jakou velikost vzorů zvolíte, je pouze na vás. V každém případě by měla odpovídat velikosti příbytku a celkovému stylu interiéru.

8. Kombinujte

Máte rádi pestrost? Nebojte se kombinovat různé barvy, vzory a materiály. Odměnou za odvahu vám může být velmi osobité pojetí interiéru. Podmínkou je, že budete vybírat pečlivě a s rozvahou.

Pokračování 5 / 5

9. Dekorujte

Nepodceňujte drobné dekorace. Jsou levné a na rozdíl od větších kusů nábytku je mnohem snáze vyměníte za jiné. Vystavit je můžete na poličkách, v knihovně nebo v dekoračních boxech. Úžasně vypadají v kombinaci s barevným zvýrazněním nebo s kovem.

10. Pohrajte si s květinami

Nemáte za okny dost místa na to, aby se tam vešly všechny vaše oblíbené květiny? Naučte je levitovat ve vzduchu. Vznášet se mohou v prostoru například ve skleněných baňkách nebo růst spokojeně zavěšené od stropu v apartních květináčích. Nezklame ani klasika z lýka nebo provázků vyrobená drhnutím.

Efektní jarní dekorací, jež prakticky nic nestojí a přitom vypadá úžasně, jsou pokroucené vrbové proutky a větvičky okrasných keřů a stromů. Přinést domů si je můžete z procházky přírodou nebo si můžete vybrat vhodné živé dekorace v květinářství.

Tip redakce