.

.

Vévodkyně Kate a Meghan Markle: Momenty, kdy vypadaly jako sestry

Před třemi týdny vzrušila svět zpráva, že se princ Harry zasnoubil s Meghan Markle. Dnes už víme, že svatba bude 19. května příštího roku. Tím se mimo jiné roztočil kolotoč očekávání, jak Meghan zapadne do královské rodiny, jak jí to bude slušet po boku Harryho a také... vedle vévodkyně Kate, jež svým vkusem pravidelně stvrzuje status módní ikony a minimálně ve Velké Británii vyvolává vlny nákupní hysterie. Už teď je však zřejmé, že Meghan, aspoň co se týče módy, nehodlá zůstat ve stínu své švagrové.

Když před sedmi lety v listopadu oznámili zasnoubení princ William a Kate Middleton, zvolila budoucí vévodkyně pro tuto příležitost hedvábné modré šaty ke kolenům – dokonale ladily se zásnubním prstenem, vzpomínáte? Kromě toho, že se okamžitě zapsaly do módní historie, katapultovaly značku Issa do módního nebe.

A také způsobily její krach. Designérka Daniella Helayel nebyla schopná zvládat takový nápor, takže ve finále se rozhodla majoritní podíl prodat investorovi a ponechat si pouze kreativní funkci. Nepohodla se však s novým vlastníkem a z Issy nakonec odešla. Značka pak v roce 2015 definitivně zanikla.

Analytici tehdy začali hovořit o "efektu Kate Middleton", ke kterému se po pár letech přidal ještě "efekt prince George" a "princezny Charlotte". Cokoli si některý z těch tří oblékne, bývá zpravidla během pár minut beznadějně vyprodáno, což může vést jak k obchodnímu růstu značky, tak bohužel i ke konci, jako v případě Issy.

Efekt Meghan Markle

Po sedmi letech přichází déja vu. Jenže hlavními aktéry nejsou princ William, Kate Middleton a modré šaty, ale princ Harry, Meghan Markle a bílý kabát kanadské značky LINE the Label. Ten se po zveřejnění zásnubních fotografií vyprodal během několika minut. Prezident a spoluzakladatel značky John Muscat prý neměl ani nejmenší tušení, že si Meghan vybere pro takovou význačnou příležitost zrovna jejich kabát z kolekce podzim/zima 2017.

Stránky LINE the Label v pondělí 27. listopadu dopoledne nezvládly nápor chtivých zákazníků a vyhlásily přetížení. A až dosud lidé neúnavně vyhledávají bílý kabát, který John Muscat nechal na počest Harryho lásky pojmenovat Meghan: „Je to náš způsob, jak jí vyjádřit úctu, stejně jako ona poctila nás. Nosila ho už déle, je nenuceně šik stejně jako ona.“