Arthouse Hejtmánek

Arthouse Hejtmánek Zdroj: Arthouse Hejtmánek

Obraz Mikuláše Medka nazvaný Akce I (Vajíčko)
Arthouse Hejtmánek
Arthouse Hejtmánek
4
Fotogalerie

Vajíčko od Mikuláše Medka nabídne jarní zahradní aukce v Arthouse Hejtmánek

Akce I (Vajíčko) se jmenuje unikátní obraz Mikuláše Medka s modrou ženskou postavou z let 1955–56. Už 6. června 2019 v 16 hodin ho na své 10. aukci v zahradě vily v Praze-Bubenči nabídne aukční dům Arthouse Hejtmánek od 8 miliónů korun. Druhý z „modrých“ obrazů, dlouho nezvěstné dílo s názvem Akce II (Vlna) z roku 1956, byl nedávno vydražen ve Spojených státech v přepočtu za 24,4 milionu korun, a stal se tak nejdražším obrazem českého poválečného umění.

Podobně jako rekordně prodaný Medkův obraz Akce II, který už z Floridy doputoval do sbírky soukromého českého sběratele, i obraz Akce I byl do České republiky přivezen z USA. Na nového majitele teď čeká stejně jako zhruba 150 dalších obrazů a uměleckých předmětů, které se na aukci u manželů Tomáše a Marie Hejtmánkových objeví. Celková vyvolávací suma všech položek přesáhne 20 milionů korun.

Obraz Akce I (Vajíčko) i další dražená díla si lze prohlédnout na předaukční výstavě od 20. května do 5. června 2019 v sídle Arthouse Hejtmánek v Goetheho ulici 2 v Praze 6, otevřeno bude denně od 10 do 18 hodin.

Obraz Mikuláše Medka nazvaný Akce I (Vajíčko)
Obraz Mikuláše Medka nazvaný Akce I (Vajíčko) | Zdroj: Arthouse Hejtmánek

Aukce v zahradě vily Marie a Tomáše Hejtmánkových, zaměřená také na starožitnosti, nábytek a design, nabídne i další vzácné položky. Z české moderny je to ještě obraz U pultu (1933) Josefa Čapka, vyvolávaný od 3,5 milionu korun a vzácná krajina Václava Špály Berounka a kopce z roku 1925, dražená od 2,2 milionu korun. Krásnou ukázku francouzského post-impresionismu představuje obraz Útesy v Étretat (1901) Gustava Loiseaua, začínající na 700 000 korunách.

Vysokou úrovní se tradičně pyšní u Hejtmánků díla na papíře, letos do aukce míří např. Zátiší s mušlí, fotografie Josefa Sudka. Zájemcům o nábytek nabídne aukce elegantní párové etažéry z období biedermeieru či židli Fan-back (1908) navrženou Adolfem Loosem.

K výrazným položkám patří např. i glazovaná kubistická váza od Vlastislava Hofmana. Ze soch se o zájem dražitelů bude ucházet objekt Vajíčko (1976) od Karla Malicha s vyvolávací cenou 800 000 korun a dále práce významného českého sochaře Jiřího Seiferta. Kvalitní sochařskou kolekci doplní Symfonie Josefa Mařatky.

www.arthousehejtmanek.cz

Arthouse Hejtmánek se jako jedna z mála aukčních síní v Čechách neorientuje jen na klasickou aukční nabídku umění, spočívající především v prodeji obrazů. Vždy nabízí i cenné předměty z oblasti uměleckého řemesla a designu. Přestože síň působí na trhu jen šest let a letos pořádá svou teprve 10. aukci, obratem se zařadila mezi pět nejvýznamnějších aukčních domů u nás a její význam roste i v evropském a světovém kontextu. Celkem se zde už vydražila díla za více než 481 milionů korun.

Arthouse Hejtmánek, vedený manželi Tomášem a Marií Hejtmánkovými, funguje také jako soukromá výstavní galerie, orientovaná na méně známé či dosud neprávem opomíjené umělce. Výstavu tu měl například vynikající český sochař Jaroslav Horejc, jehož je Tomáš Hejtmánek celoživotním vášnivým sběratelem.