Dlužník musí nejprve poslat exekutorovi doporučený dopis

Dlužník musí nejprve poslat exekutorovi doporučený dopis Zdroj: Pexels

.
2
Fotogalerie

Stovky tisíc dlužníků v exekuci se mohou zbavit svých dluhů – většina o tom však neví

Od 28. října probíhá akce, která nese název milostivé léto. Přestože tak z názvu přímo nevyplývá, jedná se o jedinečnou možnost pro dlužníky zbavit se svých dluhů vůči státu. O jakou akci se přesně jedná? A jak využít tuto nabídku?

Akce milostivé léto potrvá tři měsíce, konkrétně od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. V tomto období mohou dlužníci státu, státním organizacím a obcím využít možnosti vymanit se z dluhové pasti. Jak tato akce přesně funguje?

Jaký je smysl akce milostivé léto?

Nedoplatek za nájem, pokuta v knihovně, neplacení zdravotního pojištění nebo nezaplacená pokuta za jízdu načerno. Pokud dlužníci tyto pokuty nezaplatili včas a dluhy zůstávají již delší dobu nezaplacené, mohou upadnout do takzvané dluhové pasti.

Veškeré informace o úvěrech a půjčkách, včetně recenzí a zkušeností, jsou k dispozici na specializovaných portálech, jedním z nich je například portál www.navigatoruveru.cz.

Kvůli obrovským sankčním úrokům a neúměrně vysokým odměnám advokátům a exekutorům může dluh z původní nezaplacené částky narůst až několikanásobně. Dlužníci si poté musejí brát různé půjčky v exekuciči velmi nebezpečné půjčky na směnku od lichváře, které jejich finanční situaci často nepomohou.

.
. | Zdroj: Pexels

Milostivé léto je unikátní příležitost právě v těchto případech. Pokud v době trvání akce zaplatí dlužník exekutorovi jistinu a částku 908 korun, která pokryje výdaje na zastavení exekuce, budou mu odpuštěny penále, úroky a pokuty.

Jeden z problémů může být, že v případě vyšších dluhů nemusí mít dlužník ihned dostatečné množství financí na uhrazení jistiny. V tomto případě se může poohlédnou po okamžité půjčce pro zadlužené.

Další z problémů je poměrně malé povědomí o této akci. Přestože by se tímto způsobem mohlo zbavit dluhů téměř 300 tisíc dlužníků, hrozí, že se většina z nich o této možnosti ani nedozví.

Jak využít akci milostivé léto?

Faktem je, že mnoho dlužníků o svých dluzích neví. Proto je nejprve důležité zjistit, jaké dluhy, v jaké výši a u jakého exekutora daný dlužník má. Exekutorovi lze poslat doporučený dopis s žádostí o přesné vyčíslení nesplacené jistiny a informovat jej o využití akce milostivého léta.

V dopise je dobré uvést také e-mailový kontakt, na který má exekutor zaslat vyčíslenou hodnotu, aby se komunikace urychlila. Poté je třeba exekutorovi poslat výši nesplacené jistiny plus částku 908 korun.

Dlužník musí nejprve poslat exekutorovi doporučený dopis
Dlužník musí nejprve poslat exekutorovi doporučený dopis | Zdroj: Pexels

Exekutor poté musí exekuci zastavit a dlužník bude tímto osvobozen od dalších dluhů. Je třeba nezapomenout na časově omezené trvání akce a exekutorovi poslat částku i peníze včas.

V případě dotazů lze využít help-linky Člověka v tísni nebo se informovat na městském či obecním úřadu. Některá města a obce se snaží dlužníkům také pomoci, některé dokonce rozesílají dlužníkům dopisy a o akci je informují.